Európa Legjobb Szakácsa: Széll Tamás

Gasztronómusok és ínyencek! Jegyezzétek meg ezt a nevet: Széll Tamás! A 34 éves séf lett idén az európai szakácsművészet legtekintélyesebb versenyének, a Bocuse d'Or európai döntőjének győztese.

Szerdán, Budapesten, a lelkes szurkolók ezreinek szeme láttára, Széll Tamás tehetsége és kreativitása győzedelmeskedett 19 versenytársa fölött. Tamásnak sikerült a legnevesebb európai szakácsokból álló zsűrit is elkápráztatnia ételkülönlegességeivel: a faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal füstölt mangalica szalonnával, és enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagyma terméssel és barna vajjal, melyek receptje egészen az utolsó pillanatig féltve őrzött titok maradt.

Hosszú hónapokon át tartó gyakorlás, türelmes, sok kényelmetlenséggel, sikerekkel és kudarcokkal járó próbálkozások, irdatlan mértékű koncentráció után került sor a két napos embert próbáló viadalra, amelyen immáron 11 európai versenyző vívta ki a jogot, hogy a 2017. január 24-25-én, Lyonban rendezendő Bocuse d’Or világdöntőn összemérhesse a tehetségét a többi kontinensről érkező kihívóval. A franciaországi esemény páratlannak ígérkezik a verseny történetében: nem pusztán azért, mert a konyhaművészet új csillagjainak felfedezését ígéri, hanem azért is, mert ekkor ünnepeljük e különleges, a haut cuisine egyik élharcosa, Paul Bocuse által megteremtett verseny létrejöttének 30. évfordulóját.

11 ország jutott be a világdöntőbe

A két napos versenyen nyújtott teljesítménye alapján 11 séf szerzett jogot, hogy részt vegyen a Bocuse d’Or verseny nemzetközi nagydöntőjén. A viadalra nyolc hónap múlva, a franciaországi Lyonban, a Sirha szakkiállítás keretében kerül sor. De addig sem jut idő a pihenésre! A séfek mostantól intenzív edzésprogramon vesznek részt, hogy kellően felkészülhessenek a nagy eseményre. Nem kétséges, mindegyik versenyző azt szeretné, ha ő lenne a legkiválóbb a legjobbak között.

 A Bocuse d'Or ünnepe

2017. január 24-25-én a Bocuse d’Or a verseny fennállásának 30. évfordulóját ünnepli – az ehhez méltó körülmények között. Az eltelt 30 év során számtalan szakácsversenyt rendeztek, legtöbbjüket televíziós show-műsorok keretében. Ezek nagy része gyorsan el is tűnt de nem úgy a Bocuse d’Or! A verseny egyedülálló és újszerű koncepciója eleve nagy figyelmet keltett, és részben magyarázattal is szolgál arra, hogy a Bocuse d’Or minek köszönheti páratlanul hosszú idejű fennmaradását. A verseny nagy utat járt be 1987 óta, amikor Paul Bocuse útjára indította a szakmailag rangos, élményekben gazdag rendezvényét. Az eltelt évek során szakácsok tucatjai szereztek itt nemzetközi hírnevet, új ételkészítési trendek kerültek a nyilvánosság elé, új gasztronómiai irányzatok bontottak zászlót és korábban alig-alig ismert konyhákkal barátkozhatott meg a nagyközönség. Nem kétséges, hogy a világgasztronómia nagy családja a következő, 2017-es eseményen ismét Paul mester eredeti célkitűzése jegyében gyűlhet össze, elsősorban azért, hogy „a konyhaművészet igazi gasztroshow legyen!”

Tekintse meg a Bocuse d’Or Europe fotóit az oldal alján, a galériánkban! 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.