Európa Legjobb Szakácsa: Széll Tamás

Gasztronómusok és ínyencek! Jegyezzétek meg ezt a nevet: Széll Tamás! A 34 éves séf lett idén az európai szakácsművészet legtekintélyesebb versenyének, a Bocuse d'Or európai döntőjének győztese.

Szerdán, Budapesten, a lelkes szurkolók ezreinek szeme láttára, Széll Tamás tehetsége és kreativitása győzedelmeskedett 19 versenytársa fölött. Tamásnak sikerült a legnevesebb európai szakácsokból álló zsűrit is elkápráztatnia ételkülönlegességeivel: a faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal füstölt mangalica szalonnával, és enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagyma terméssel és barna vajjal, melyek receptje egészen az utolsó pillanatig féltve őrzött titok maradt.

Hosszú hónapokon át tartó gyakorlás, türelmes, sok kényelmetlenséggel, sikerekkel és kudarcokkal járó próbálkozások, irdatlan mértékű koncentráció után került sor a két napos embert próbáló viadalra, amelyen immáron 11 európai versenyző vívta ki a jogot, hogy a 2017. január 24-25-én, Lyonban rendezendő Bocuse d’Or világdöntőn összemérhesse a tehetségét a többi kontinensről érkező kihívóval. A franciaországi esemény páratlannak ígérkezik a verseny történetében: nem pusztán azért, mert a konyhaművészet új csillagjainak felfedezését ígéri, hanem azért is, mert ekkor ünnepeljük e különleges, a haut cuisine egyik élharcosa, Paul Bocuse által megteremtett verseny létrejöttének 30. évfordulóját.

11 ország jutott be a világdöntőbe

A két napos versenyen nyújtott teljesítménye alapján 11 séf szerzett jogot, hogy részt vegyen a Bocuse d’Or verseny nemzetközi nagydöntőjén. A viadalra nyolc hónap múlva, a franciaországi Lyonban, a Sirha szakkiállítás keretében kerül sor. De addig sem jut idő a pihenésre! A séfek mostantól intenzív edzésprogramon vesznek részt, hogy kellően felkészülhessenek a nagy eseményre. Nem kétséges, mindegyik versenyző azt szeretné, ha ő lenne a legkiválóbb a legjobbak között.

 A Bocuse d'Or ünnepe

2017. január 24-25-én a Bocuse d’Or a verseny fennállásának 30. évfordulóját ünnepli – az ehhez méltó körülmények között. Az eltelt 30 év során számtalan szakácsversenyt rendeztek, legtöbbjüket televíziós show-műsorok keretében. Ezek nagy része gyorsan el is tűnt de nem úgy a Bocuse d’Or! A verseny egyedülálló és újszerű koncepciója eleve nagy figyelmet keltett, és részben magyarázattal is szolgál arra, hogy a Bocuse d’Or minek köszönheti páratlanul hosszú idejű fennmaradását. A verseny nagy utat járt be 1987 óta, amikor Paul Bocuse útjára indította a szakmailag rangos, élményekben gazdag rendezvényét. Az eltelt évek során szakácsok tucatjai szereztek itt nemzetközi hírnevet, új ételkészítési trendek kerültek a nyilvánosság elé, új gasztronómiai irányzatok bontottak zászlót és korábban alig-alig ismert konyhákkal barátkozhatott meg a nagyközönség. Nem kétséges, hogy a világgasztronómia nagy családja a következő, 2017-es eseményen ismét Paul mester eredeti célkitűzése jegyében gyűlhet össze, elsősorban azért, hogy „a konyhaművészet igazi gasztroshow legyen!”

Tekintse meg a Bocuse d’Or Europe fotóit az oldal alján, a galériánkban! 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán

Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán 

Magyarország, Erdély és a Felvidék kínál minőségi zenét minden korosztálynak a következő hét fesztivál eseményein.
Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden

Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden 

Bár ellenérzések korábban is felmerültek a pirotechnikai bemutató kapcsán, ezúttal egészen más állt a háttérben.
Le kell bontani egy balatoni kilátót

Le kell bontani egy balatoni kilátót 

Életveszélyessé vált a faszerkezet.
Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok

Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok  

Székesfehérvár belvárosa idén nyáron ismét megelevenedik.
Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség

Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség 

Az alacsony vízszint miatt a fő hajózási útvonal jelentősen beszűkült.
Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon

Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon 

Megnyitotta az idei szezont a fonyódi kutyabarát fürdőhely.
Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban

Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban 

A Gödöllői Királyi Kastély egy eddig ismeretlen, különleges Erzsébet királyné-portréval gazdagította gyűjteményét.
Augusztusban PanyolaFeszt

Augusztusban PanyolaFeszt 

A tavaly nagykorúvá cseperedett PanyolaFeszt komoly missziót vállal évről évre, fontos ügyeket karol fel.
TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket 

Az index értéke a múlt havi három pontos emelkedés után négy ponttal csökkent az év hatodik hónapjában.
Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál 

Elképesztő látványvilág költözik a Zsolnay Negyedbe.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.