Ez az év más, mint a többi

Azonban varázslatosan szép idei Jab-anyagok debütálásában, hazai tervezők munkái során folyamatos felhasználásukban, és ehhez kapcsolódóan megrendelésekben idén sem volt hiány.

Ez derül ki abból a közös szakmai háttérbeszélgetésből, amire a budai Jab Villába hívta december 15-én a Jab Josef Anstoetz KG Magyarországi Képviseletének vezetője, Bakody Katalin Csap Viktort, Fejes Gergőt és Varró Zoltánt, a hazai belsőépítész társadalom meghatározó képviselőt.

Ékszerszínek, inspiráló környezet

Varró Zoltán érkezik elsőként a találkozóra, aki egy pesti, a Corvin-negyedben található luxuslakás berendezésének munkálatait szakítja félbe, ahol a Carlucci-márkacsalád idei kollekciójának egyik legerősebb, legmeghökkentőbb darabját, az Outerspace nevű anyagot használja. Azt mondja, két okból választotta pont ezt a kollekciót. Elsőként azért, mert idén is folytatódik a textilek világában az ékszerszínek uralkodása, a gyönyörű teliszínek idén is meghatározóak: a borostyánsárga, a mélykék, a sötétlila, a smaragdzöld, a rubintpiros. A különbség a tavalyi évhez képest, hogy míg 2019-ben a tiszta ékszerszínek voltak a divatosak (a zöld, a kék, a borpiros), addig idén e színvariációk kombinációi váltak uralkodóvá. Másrészt a dizájnernek az anyag mintája miatt esett a választása erre a kollekcióra, hiszen adja magát egy felületen, annyira attraktív. És az benne a legjobb, véli, hogy annak is tetszik, aki a visszafogottabb megjelenés híve, valamint azt is magával ragadja, aki az exkluzív luxust hirdető darabokat szereti.

Ezzel párhuzamosan Varróék egy pesti, bauhaus és art deco közötti stílusban épült hotel mintaszobáját is készítik, ahová a Jab Illusion dekoraanyagot használják. Amely egy tipikus modern, letisztult mintájú anyag, ennek most királykék változatát választották, azt mondja, azért, mert ez az art deco stílushoz tökéletesen passzol. Emiatt mind a sötétítő, mind a vendégszobában a párnák, az ágysálak színének, anyagának ezt tervezték be. Sőt, árulja el koncepcióját, még a falakra is kerül majd egy-egy csík ebből az anyagból. Hiszen, magyarázza, a tervezés során mindig az a meghatározó, hogy a betervezett textilek világa önazonos legyen az épülettel, adott esetben a letisztult, modernista építészeti stílushoz nagyszerűen illeszkedik ez a királykék. Különben ez a különleges mintájú friss kollekció egy darabja a Jab Villa idei átrendezése során is fő helyre került.

Akit a szőnyegek világa magával sodort

A hazai belső építészek közül Csap Viktor is részt vesz a karácsonyt megelőző találkozón. Azt mondja, régen szinte soha nem foglalkozott a padlózatok öltöztetésével, azonban egy idei párizsi szakmai út alkalmával az ottani Jab-bemutatóteremben Bakody Katalin segítségével egy jóhangulatú szakmai beszélgetés során megismerte a szőnyegek kollekciókat, és rögtön beléjük beleszeretett. A Jab-szőnyegek minősége volt az, ami elsőként megfogta, valamint sokféle színárnyalatuk, kellemes textúrájuk. Szőnyegeket tervez azóta szívesen lakásokba, házakba, villákba, egy kávéházba pedig idén a Jab Szavanna szőnyegeit tették fel – a tervei alapján. Azt mondja, olyan az összhatás (ha kinyithat majd végre a hely a korlátozás feloldása után), mintha festék fröccsent volna szét a padlózaton, a kanapék, székek, asztalok közé. Megfogta őt ebben a kollekcióban, hogy a rideg beton nyers felületénél ez a kócos kinézetű szőnyeg, puhaságával, megjelenésével izgalmas ellenpontként oldja a padlózat zord hatását. A törtfehér színű variációt használta ez alkalommal, és az anyag tisztíthatósága, teherbírása páratlanul jó.

Másik nagy „szerelme” munkáinál a lépcsők kialakítása, tervezése során szereti megmutatni a szerkezetét, azonban azt nem szereti, hogy dübörög, ha le-felmegy valaki rajta, ezt megfelelő hangszigeteléssel, padlótextilek használatával oldja meg. A Legend kollekciót például nagyon szereti lépcsőre tervezni, mert felrakva a felületre gyönyörűen szétnyílnak az anyag szálai, és a színválasztéka is gyönyörű. Legutóbb egy mályvát egy rózsaszínűvel ötvözött. A terhelésük is kiváló, emeli ki Viktor, hiába lépnek rá mindig ugyanott, akik használják, nem kopik ki az anyag, időtálló a minősége.

Sokszor dolgozik a Rap elnevezésű kollekcióval is, amely egy vékonyabb, selymes hatású szőnyegcsalád. Árérték aránya kiváló, bár a selymessége, márványos csillogása folytán luxusélményt ad, azonban az árában ez nem tükröződik, sokak számára megfizethető. Otthonok dísze ma már sok helyütt a Rap, Viktor tervezésének eredményeként, amely, mint mondja, igazi bónusz színekből áló kollekció: szürkéi, bézs változata, sötétebb vagy világosabb színállásokban gyakran kerülnek az általa tervezett házak padlózatának, lépcsőinek díszes takarójaként.

Pinkvilág, gyerekes-kutyás-csokis tesztcsapat

A találkozó utolsó tagja is befut a Jab Villába, akit a házigazda kutyája, Hanna is örömmel fogad, hiszen Fejes Gergő belsőépítész a budai villa bemutatóterében régi vendég. Elnézést kér a pár perces késésért, gyerekvigyázási logisztikában csúsztak meg nejével, az otthoni felügyelet terén ugyanis folytonos családjukban az újratervezés. Amúgy náluk odahaza épp nagy házalakítás folyik, ahol Jab-termékek (pl. mosható párnák, bársonyok) is szerepelnek a betervezett anyagok között. Azt is elárulja, hogy a megnövekedett otthoni teendők miatt idén kevesebb munkát vállalt, mint a korábbi években, viszont gyerek, kutya, csokimaradék – mind megannyi nagyszerű tesztelési lehetőség egy helyütt adódik náluk odahaza, hiszen csupa olyan anyagot használ fel a házuk újratervezésekor, amelyek mind megfelelnek annak, hogy kibírják-e e téren a terhelést.

Idei emlékezetes munkáik közé tartozott többek közt egy balatonfüredi szálloda egyik szárnyának átalakítása, amely eredetileg lovak lakóhelyeként szolgált, vagyis traktér volt, ez a rész később vinotékaként funkcionált. Itt alakított ki Gergő és csapata 10 vendégszobát. Elhatározták, hogy eltérnek a megszokott szállodai kliséktől, ezért egy harsányabb színvilágot álmodtak és valósítottak meg. Egy kicsit pinkys lakteret, vagyis kékes, rózsaszínes világot terveztek, ehhez használták fel a Jab egyik különlegesen szép idei kollekcióját. Amelyet nemcsak a maga valójában helyeztek el párnaként, ágysálként, hanem a blackout anyagára is ezt a mintát printelték rá.

Korábban Gergő már dolgozott egy City Velvet elnevezésű bársony anyaggal a Jab kínálatából (ezt az anyagot már használta egy dörgicsei borház átalakításakor). Ezt a szép bársonyt ismét elővette a Jab kollekciói közül, és a füredi szálláshely vendégszobáiban a virágos, vidám hangulatú textil mellé e szép bársony kék változatát helyezte, valamint terveztek a szobában egyedi gyártású szőnyegeket is.

xxx

A karácsony előtti, év lezáró közös beszélgetésről hangulatos videó is készült, amely megtekinthető: ITT

Forrás: Turizmus Online


Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.
„Ez a Parlament? Eladó?”

„Ez a Parlament? Eladó?” 

- kérdezte Freddie Mercury, amikor 1986-as magyarországi látogatásán, a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet.
Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél

Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél 

A Bank Austria elemzése alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint a legkedvezőbb ár-érték arányú fogadóterület.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.