Fantasztikus hangulat a Bocuse d'Or európai döntőjén

2016. május 10-11-én Magyarország ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. A verseny első napján 10 nemzet mutatta be különleges főzési tudományát, Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Törökország küzdött meg a Bocuse d’Or 2017-es világdöntőjének részvételi lehetőségéért.

A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek 5 óra 35 perc alatt egy hús- és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott versenykonyhákban, óriási közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben saját nemzetük kulináris értékeit is népszerűsítik.

Dunai kecsege és gímszarvasborjú

A verseny során a két zsűri hat szempont szerint értékeli az elkészült ételeket. A konyhai zsűri – két szempont alapján – 20 pontot ítél a versenyzőnek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további 10 pont pedig a gazdaságos alapanyag-használatért. A kóstolózsűri – melyet a résztvevő csapatok elnökei alkotnak – összesen 80 pont odaítéléséről dönthet. Negyven pont jár a végső ízért, 20 pont a tálalásért és 10 pont a takarékos anyaghasználatért. A húsételnél 10 ponttal értékelhető a recept eredetisége, míg a halétel esetében 10 ponttal jutalmazható annak a titkos összetevőnek a használata, melyet a verseny előestéjén és az első versenynapon sorsolnak ki.

A tárkonyt, mely az első titkos összetevő lett, a mai nap során kellett a versenyzőknek az ételek készítésénél használni, a turbolya pedig a holnap sorra kerülő séfek alapanyaga lesz. A francia konyha által kedvelt turbolyát jellemzően halételek ízesítésére használják de salátákhoz, báránysültekhez, gombás ételekhez is ideális választás. A halas versenyfeladat során a séfek a dunai kecsegét és kaviárját, a hús fogás esetében a magyar gímszarvasborjú, combját és gerincét dolgozzák fel.

Holnap véghajrában a magyarok

Az izgalmaknak még közel sincs vége, hiszen szerdán mérkőzik meg Széll Tamás, akit Szabó Kevin commis és Vomberg Frigyes coach is támogat majd a versenyételek elkészítésében. A magyar séf kedden 14.40-kor tálalja a hal fogást, a hús fogás pedig 15.15-kor kerül a zsűri elé. Csapatunk Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország séfjeivel együtt lép majd a versenypódiumra. A díjátadó ünnepségre május 11-én 18.00 órakor a verseny helyszínén kerül sor, ekkor dől el, hogy ki lesz az a 11 séf aki részt vehet a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjén, ahol kontinentális válogató versenyek győztesei vetélkednek majd egymással.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.