Fantasztikus hangulat a Bocuse d'Or európai döntőjén

2016. május 10-11-én Magyarország ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. A verseny első napján 10 nemzet mutatta be különleges főzési tudományát, Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Törökország küzdött meg a Bocuse d’Or 2017-es világdöntőjének részvételi lehetőségéért.

A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek 5 óra 35 perc alatt egy hús- és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott versenykonyhákban, óriási közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben saját nemzetük kulináris értékeit is népszerűsítik.

Dunai kecsege és gímszarvasborjú

A verseny során a két zsűri hat szempont szerint értékeli az elkészült ételeket. A konyhai zsűri – két szempont alapján – 20 pontot ítél a versenyzőnek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további 10 pont pedig a gazdaságos alapanyag-használatért. A kóstolózsűri – melyet a résztvevő csapatok elnökei alkotnak – összesen 80 pont odaítéléséről dönthet. Negyven pont jár a végső ízért, 20 pont a tálalásért és 10 pont a takarékos anyaghasználatért. A húsételnél 10 ponttal értékelhető a recept eredetisége, míg a halétel esetében 10 ponttal jutalmazható annak a titkos összetevőnek a használata, melyet a verseny előestéjén és az első versenynapon sorsolnak ki.

A tárkonyt, mely az első titkos összetevő lett, a mai nap során kellett a versenyzőknek az ételek készítésénél használni, a turbolya pedig a holnap sorra kerülő séfek alapanyaga lesz. A francia konyha által kedvelt turbolyát jellemzően halételek ízesítésére használják de salátákhoz, báránysültekhez, gombás ételekhez is ideális választás. A halas versenyfeladat során a séfek a dunai kecsegét és kaviárját, a hús fogás esetében a magyar gímszarvasborjú, combját és gerincét dolgozzák fel.

Holnap véghajrában a magyarok

Az izgalmaknak még közel sincs vége, hiszen szerdán mérkőzik meg Széll Tamás, akit Szabó Kevin commis és Vomberg Frigyes coach is támogat majd a versenyételek elkészítésében. A magyar séf kedden 14.40-kor tálalja a hal fogást, a hús fogás pedig 15.15-kor kerül a zsűri elé. Csapatunk Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország séfjeivel együtt lép majd a versenypódiumra. A díjátadó ünnepségre május 11-én 18.00 órakor a verseny helyszínén kerül sor, ekkor dől el, hogy ki lesz az a 11 séf aki részt vehet a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjén, ahol kontinentális válogató versenyek győztesei vetélkednek majd egymással.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről

MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről 

Módosult a 472/2017. (XII.28.) Korm. rendelet, ami a következő kötelezettségeket rója az utazási vállalkozásokra:
Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten

Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten 

A főváros legnagyobb világzenei fesztiválját, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmot ismét megrendezik.
Megvan, melyik lett az év fája

Megvan, melyik lett az év fája 

Az idei jelöltek a kecskefűz, a korai juhar és a rezgő nyár voltak.
A videóművészet Rembrandtja Magyarországon

A videóművészet Rembrandtja Magyarországon 

Magyarországon első alkalommal nyílik a kortárs videóművészet világhírű alkotójának, Bill Violának önálló kiállítása.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.