Fantasztikus hangulat a Bocuse d'Or európai döntőjén

2016. május 10-11-én Magyarország ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. A verseny első napján 10 nemzet mutatta be különleges főzési tudományát, Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Törökország küzdött meg a Bocuse d’Or 2017-es világdöntőjének részvételi lehetőségéért.

A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek 5 óra 35 perc alatt egy hús- és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott versenykonyhákban, óriási közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben saját nemzetük kulináris értékeit is népszerűsítik.

Dunai kecsege és gímszarvasborjú

A verseny során a két zsűri hat szempont szerint értékeli az elkészült ételeket. A konyhai zsűri – két szempont alapján – 20 pontot ítél a versenyzőnek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további 10 pont pedig a gazdaságos alapanyag-használatért. A kóstolózsűri – melyet a résztvevő csapatok elnökei alkotnak – összesen 80 pont odaítéléséről dönthet. Negyven pont jár a végső ízért, 20 pont a tálalásért és 10 pont a takarékos anyaghasználatért. A húsételnél 10 ponttal értékelhető a recept eredetisége, míg a halétel esetében 10 ponttal jutalmazható annak a titkos összetevőnek a használata, melyet a verseny előestéjén és az első versenynapon sorsolnak ki.

A tárkonyt, mely az első titkos összetevő lett, a mai nap során kellett a versenyzőknek az ételek készítésénél használni, a turbolya pedig a holnap sorra kerülő séfek alapanyaga lesz. A francia konyha által kedvelt turbolyát jellemzően halételek ízesítésére használják de salátákhoz, báránysültekhez, gombás ételekhez is ideális választás. A halas versenyfeladat során a séfek a dunai kecsegét és kaviárját, a hús fogás esetében a magyar gímszarvasborjú, combját és gerincét dolgozzák fel.

Holnap véghajrában a magyarok

Az izgalmaknak még közel sincs vége, hiszen szerdán mérkőzik meg Széll Tamás, akit Szabó Kevin commis és Vomberg Frigyes coach is támogat majd a versenyételek elkészítésében. A magyar séf kedden 14.40-kor tálalja a hal fogást, a hús fogás pedig 15.15-kor kerül a zsűri elé. Csapatunk Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország séfjeivel együtt lép majd a versenypódiumra. A díjátadó ünnepségre május 11-én 18.00 órakor a verseny helyszínén kerül sor, ekkor dől el, hogy ki lesz az a 11 séf aki részt vehet a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjén, ahol kontinentális válogató versenyek győztesei vetélkednek majd egymással.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.