Feketeleves-mesterek: ki lesz a Balaton barista bajnoka?

Gyenesdiáson, május 7-én rendezik az I. Balatoni Barista Bajnokságot, ahol a kávéfőzés-és díszítés mesterei készítik az eszpresszókat, cappuccinókat és a saját ötletük alapján megálmodott italokat.

A rendezvény célja a régió kávézási kultúrájának fellendítése, hogy a minőségre vágyó vendégek egyre több helyen találkozhassanak finom és szépen elkészített italokkal. A látványos versenyen képzett és műkedvelő baristák mérik össze tudásukat és ügyességüket. A közönség is elleshet fortélyokat, így akár majd otthon is új élményt nyújthat a kávézás. A laikus érdeklődők a program után már biztosan máshogy tekintenek a feketelevesre.

Perna Andor barista, a rendezvény szakértőjének előadása és bemutatója is várja az érdeklődőket. Aki nem ismeri a fogalmat, megtudhatja, mi is az a latte art, milyen a jó kávé és hogyan készítsük el a jó feketét? A program a vendéglátásban dolgozóknak is hasznos információkat és tippeket nyújt – mesélte Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, gasztronómiai tanácsadó, aki a Gyenesdiási Turisztikai Egyesülettel közösen hívta életre a versenyt.

A bajnokság a Nyitott Balaton programsorozat keretében várja az érdeklődőket Gyenesdiáson, a Természet Háza Látogatóközpontban. Perna Andor kávéspecialista, egykori bajnok úgy tapasztalja, hogy a hazai kávézási kultúra még jócskán fejlesztésre szorul: ezt a célt is szolgálja az esemény.

- Látok egy-két éttermet, cukrászdát a Balatonnál is, ahol valóban odafigyelnek, hogy jó minőség kerüljön ki a kezükből, de sok vendéglátóhelyen még mindig kérdéses, hogy milyen kávét vásároljanak, milyen eszközökkel dolgozzanak és hogyan hozzák ki az alapanyagból a maximumot. A programmal lehetőséget szeretnénk biztosítani a fiatal szakembereknek is, hogy tapasztalatot szerezzenek és vidéken versenyezzenek, hiszen a megmérettetések főként a fővárosban zajlanak. A balatoni bajnokságon a szükséges eszközöket és a kávékeveréket mi biztosítjuk, a baristák a saját maguk által megálmodott „kávézójukban” szolgálják fel a „vendégeknek”, azaz az érzékszervi zsűrinek az italokat. Nem egyszerű jó presszókávét és cappuccinót sem készíteni, de azt gondolom, a verseny a saját készítésű különleges italoknál dől majd el. Ezek nem lehetnek alkoholtartalmúak és nem lehetnek desszert jellegűek, dominánsként pedig (nem másodlagos-harmadlagos ízként) a presszókávé ízének kell megjelennie ezekben a koktélokban. A bajnoki címért versengők látványitalokat fognak készíteni, igazi show várja a közönséget! - ismerteti a verseny követelményeit Somogyi Zoltán Max.

A magukat megmérettetni kívánók április 25-én éjfélig jelentkezhetnek a [email protected] címre elküldött levélben (név, lakcím, e-mail cím, mobiltelefonszám, munkahely feltüntetésével). Nevezési díj nincsen és a közönség számára ingyenes a belépés a rendezvényre, mely 9.00 és 16.00 között várja a vendégeket. Ki lesz a Balaton első Barista Bajnoka? Kiderül május 7-én!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Összeült a zsűri – hamarosan indul a Klasszis TopDesign 2025

Összeült a zsűri – hamarosan indul a Klasszis TopDesign 2025 

Ahol a vendégvárás megjelenése kerül reflektorfénybe.
Bezárt a Fővárosi Állatkert állatsimogatója

Bezárt a Fővárosi Állatkert állatsimogatója 

Hétfőtől határozatlan időre bezárja állatsimogatóját a Fővárosi Állat- és Növénykert, döntésüket elővigyázatossági okokkal indokolták.
Százezrek mozdulnak egyszerre a gerincsérültekért

Százezrek mozdulnak egyszerre a gerincsérültekért 

Tavaly 8,1 millió eurót gyűjtött össze a jótékonysági futás.
Könyv készül az idei Anna-bálra

Könyv készül az idei Anna-bálra 

Mivel a füredi híres mulatság és szépségverseny idén 200 éves – ezt most méltó módon megünneplik.
Zárva a győri állatkert – mostanában ne keresse fel!

Zárva a győri állatkert – mostanában ne keresse fel! 

Súlyos fertőző betegség ütötte fel a fejét a környéken – elővigyázatosságból hozták meg az intézkedést.
Itt a jóidő – kezdődik a golfszezon

Itt a jóidő – kezdődik a golfszezon 

Pannonia Golf & Country Club volt, BOTANIQ Máriavölgyi Golf Klub lett.
Megújul a Sziget

Megújul a Sziget 

Vizuálisan és programelemeiben is megújul a fesztivál.
Ébred a természet a hazai arborétumokban, botanikus kertekben

Ébred a természet a hazai arborétumokban, botanikus kertekben 

Ébred a természet, egyre enyhébbek és hosszabbak a nappalok, hazánk leggazdagabb kertjeiben, az arborétumokban és a botanikus kertekben sorra nyílnak a kora tavaszi virágok.
Ultramodern fényjátékok, látványos szobrok – új kiállítás nyílik

Ultramodern fényjátékok, látványos szobrok – új kiállítás nyílik 

Tripla kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria.
2028- ban jöhet a SUP-világbajnokság

2028- ban jöhet a SUP-világbajnokság 

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a kínai Hangzhou-ban tartott kongresszusán jelentette be, hogy 2021 után Balatonfüred ismét SUP világbajnokságot rendezhet.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.