Forradalmi időszakát éli a magyar konyha

Bekerültünk a világ gasztronómiai centrumába - értékelte a magyar szereplést a Gastronomika világkongresszuson Bíró Lajos séf kedden, a San Sebastianban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

"Úgy érzem, hogy bekerültünk a világ gasztronómiai centrumába, ezt bizonyítja a Bocuse d'Or sikerünk, hogy egy fantasztikus versenyző mögött egy fantasztikus csapat állt össze. Itt San Sebastianban is komoly érdeklődés volt, és ez feljogosít, hogy reményteli jövő elé nézzünk" - fogalmazott a budapesti Bock Bistro séfje.

Az eseményt moderáló spanyol Xavier Agullo, világhírű gasztronómiai szakíró, kritikus, az 50 legjobb éttermet kiválasztó londoni zsűri tagja szerint éppen Bíró az egyike azoknak, akinek a révén a magyar konyhaművészet változni kezdett, és a világ felé nyitni.

Történelmi lehetőségnek nevezte ezt a nemzetközi bemutatkozást Guller Zoltán is, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, amely koordinálta a magyar megjelenést a baszkföldi világkongresszuson.

"A magyar konyha forradalmi időszakát éli, most kell megtalálni az egészséges egyensúlyt a tradíció és az evolúció között, most keresik a séfek a gasztronómiai szakemberek azt az irányt(...), hogy mit kell megtartani a múltból és mit kell átvenni az új technológiákból" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország az első közép-európai ország a Gastronomika történetében, amelyik lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa: hol tart ma a gasztronómiában.

Ráadásul a kiemelkedő magyar séfek három generációja képviseltette magát ezen a nemzetközi seregszemlén.

Xavier Agullo, akinek személyesen is szerepe volt abban, hogy mely séfeket kértek föl előadóként az eseményre, elképzelhetőnek tartja, hogy egy olyan forradalmi változás menjen végbe a magyar kulináris világban, mint ami Spanyolországban történt a kilencvenes években, és amely épp innen Baszkföldről, San Sebastianból indult el húsz évvel korábban.

Mint mondta, az idei Gastronomika célkitűzése, hogy feltérképezzék mind az öt kontinensen a világ gasztronómiai helyzetét, megismerjék a fő tendenciákat. Ezért kapott meghívást például Brazília és Japán, amelyek jelenléte erős a csúcsgasztronómia világában, és a feltörekvő országok mint Magyarország, Törökország és Dél-Afrika.

A csütörtökön záruló eseményen több mint 30 ország képviselteti magát, és csaknem kétezer szakmai résztvevő van jelen. A szervezők összesen 15 ezer látogatóra számítanak a négy nap alatt.

 

Forrás: MTI


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.