Fóton készül Jánosik, a szlovák betyár

Három népszerű és közismert szlovákiai figurát - Jánosik betyárt, a Drótostótot és az Édesszájú Mézeskalácsost - is gyárt már kinti megrendelésre a fóti Souvenir Brands kft.

Több ezer figurája és számos egyéb terméke révén az egyik legkedveltebb magyaros szuvenírré vált az elmúlt években a Folqa Collection termékcsalád. A márka magyarországi sikerében bízva kérte fel a szlovák Aquacorp SA a magyar Folqákat gyártó fóti Souvenir Brands Kft-t, hogy a szlovák piac számára hasonló karaktereket készítsen.

A legfontosabb kihívást az jelentette, hogy a szlovák hagyományokat megőrző és valóban hiteles figuracsalád indulhasson a szlovák piac meghódítására. A Sérthetetlen Jánosik, az Édesszájú Mézeskalácsos, és a Vándorló Drótostót csak alig fél éve van jelen Szlovákiában, azonban ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy bizonyítson, és bekerüljön a szlovák szuvenírboltok kínálatába. Többek között a pozsonyi reptéren és a főváros kiemelt designboltjaiban árulják, de folyamatban vannak tárgyalások egy könyvesbolthálózattal és egyéb idegenforgalmi helyszínekkel.

A szlovák kultúrának Jánosik betyár legalább olyan fontos elem, mint a magyaroknak Sobri Jóska, vagy az angoloknak Robin Hood. Jánosik Szlovákia-szerte meghatározó karakter a turizmusban is, így természetesen a Folqa szlovákiai kínálatából sem maradhatott ki. Nem szorul magyarázatra a Drótostót figura születése sem, hiszen a vándorló kézműveseknek ez a típusa legalább annyira része a szlovák nemzeti identitásnak mint Jánosik. Nagy hagyománya van továbbá a mézeskalács-készítésnek is északi szomszédunknál, ahol a karácsony elképzelhetetlen a hagyományos szlovák édesség nélkül.


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.