Francia filmcsemegékkel és flamencóval vár a Debreceni Tavasz

Közel negyven programmal készül a Debreceni Tavasz című kulturális fesztiválra a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. A programok közül tizenöt belépődíjas, a többi ingyenes – tudtuk meg  a sajtótájékoztatón.

Az április 24-ig tartó kulturális programsorozat minden korosztályt és minden társadalmi csoportot meg kíván szólítani repertoárjával – kezdte a rendezvény bemutatását Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. Majd kiemelte a március 10-én az Apolló moziban kezdődő Frankofón filmnapokat, a következő nap a Debrecen Big Band koncertet Gájer Bálinttal, a március 15-én nyíló 25. Debreceni Tavaszi Tárlatot. Ezt követően a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra való közös felkészülésről beszélt. A Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékező Virágvasárnapon, azaz húsvétvasárnapot megelőző vasárnap, március 20-án virágvasárnapi felvonulás lesz a Kossuth téren és a Nagytemplom mögötti emlékkertben.

Költészet, koncertek

Az április 11-13. közötti Költészet-napi fesztivált a Déri Múzeumban, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban és tagintézményeiben, a Debreceni Művelődési Központ helyszínein és a Kölcsey Központban rendezik meg. Díszvendég a Kossuth-díjas Takács Zsuzsa költő és műfordító. Megidézett vendég Pilinszky János, a 111 éve született József Attila, Debrecen szülötte, a 250 éve világra jött Fazekas Mihály és a kortárs Varró Dániel. A kisiskolásoknak is szól a költészet-napi program, a Sebő–Együttes április 12-i Guggolva ringadoz című költészet-napi koncertjével. A felnőttek több koncerten is szórakozhatnak, mint az április 13-i Rájátszás 2. című lemezbemutatón. Fellép többek között Egyedi Péter, Grecsó Krisztinán, Háy János.

Március 15-i forradalmi menet

Március 15-e mindenkinek legyen ünnep, tanuljunk meg újra ünnepelni, s összefogást mutatni a nemzet értelmében. A nemzeti büszkeség töltsön el kicsit és nagyot!– szólt az alpolgármester. Majd elmondta, az idén ismét megrendezik a hagyományos fáklyás felvonulást március 14-én este fél 7-től a Debreceni Egyetemtől a Déri térig tartó útvonalon. 15-én reggel zászlófelvonással kezdődik az ünnepi rendezvény a Bem téren, majd a Petőfi téren folytatódik a program többek között a Szeredás Népzenei Együttes műsorával. Ezt követően az ünneplő menet végig vonul a városon a Kossuth térig, mint egy forradalmi menet, és a téren Papp László polgármester mond ünnepi beszédet. – Minden debrecenit várnak ezek a pillanatok, melyek összehoznak bennünket, magyarrá tesznek, felemelnek és kiemelnek a mindennapok szürkeségéből – vallotta nemzeti ünnepünkről az alpolgármester. Majd az ünnep családoknak szóló rendezvényét említette, a Kolompos Együttes Jönnek a huszárok című március 12-i koncertjét.

Swing, flamencó, jazz, gyermeknap

Eztán Bódor Edit, a Kölcsey Központ igazgatója vette át a szót, a könnyűzenei programokra hívta fel a figyelmet. Swing és flamencó is megszólal a rendezvényen. Mint mondta, tavaszi fesztivál nincs Budapest Bár koncert nélkül, április 23-án lép fel a kávéházi cigányzene műfaját életben tartó és megújító együttes. Udvaros Dorottya 30 éve adott ki utoljára lemezt, és tavaly került sor arra, hogy dalaiból összeállítsa jelenlegi, Majdnem valaki című lemezét. Április 18-án lesz a lemezbemutató koncert a Kölcsey Központban. Május 23-án a 70 éves Berki Tamás születésnapi koncertje lesz a Magyra Jazz Ünnepén. Szintén májusban lép fel Halász Judit, a gyermeknapot mint mindig, az idén is Debrecenben ünnepli koncertjével. A március 15-én nyíló Tavaszi Tárlatra jelentkező alkotók válogatott műveit mutatja be a kiállítás. Idén 57 alkotó adta be műveit, és újdonságként egyetemisták és főiskolások is beneveztek a képzőművészeti szemlére.

Francia filmcsemegék

Az Apolló moziban március 10-15-e között játszódnak a Frankofón Filmnapok. Fejér Tamás, a mozi vezetője a Mustang című filmet emelte ki az előadások közül, mely a Saul fiának legnagyobb ellenfele volt. Szólt még az Arany Pálma-díjas Egy szobalány naplója, az Egy őrült pillanat és Az én szerelmem című filmekről is. Az alkotásokat francia nyelven vetítik magyar felirattal.

Interaktív színpadi show

A színházi előadások kapcsán egy evés naptári évről kell beszélni a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal – kezdte ismertetőjét Bálint Albin a Főnix rendezvényszervező kft. kulturális menedzsere. – A Nagyerdőre a legigényesebb programokat hozzuk Budapestről. A fiatalok felé is nyitunk a művész színház és a népszínház között egyensúlyozva. A tavaszi fesztiválon három produkciót mutatunk be. Március 29-én improvizációs est lesz a Budapesti Momentán Társulat mutatja be Rögvest című interaktív impróshow-ját. A társulat a közönség hangulatát, a nézők egy-egy tárgyát, képét felhasználva rögtönöz, mely új műfaj, szín a fiataloknak is. Új családi produkciót is hozunk Elvarázsolt kastély címmel. A Kölcseyt sokszor kis MÜPA-nak is emlegeti a szakmai közönség, ennek akarunk megfelelni az április 23-án kétszer is színre kerülő zenés, táncos előadással. Még egyeztetés alatt áll a Mindent Éváról című nagy, pesti sikerű előadás Hernádi Judit és Kovács Patrícia szereplésével. Május 15-án, vagy 17-én kerül színre a darab. A nagyerdei színpad 22. évadán, a nyáron majd még gazdagabb műfajú kínálatból válogathatnak a nézők. A Madách Színházzal való tavalyi együttműködési megállapodás új szárnyra kap. Ősszel a cívisvárosban mutatják be a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicalt, mely csak a városban lesz látható.


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.