Francia filmcsemegékkel és flamencóval vár a Debreceni Tavasz

Közel negyven programmal készül a Debreceni Tavasz című kulturális fesztiválra a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. A programok közül tizenöt belépődíjas, a többi ingyenes – tudtuk meg  a sajtótájékoztatón.

Az április 24-ig tartó kulturális programsorozat minden korosztályt és minden társadalmi csoportot meg kíván szólítani repertoárjával – kezdte a rendezvény bemutatását Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. Majd kiemelte a március 10-én az Apolló moziban kezdődő Frankofón filmnapokat, a következő nap a Debrecen Big Band koncertet Gájer Bálinttal, a március 15-én nyíló 25. Debreceni Tavaszi Tárlatot. Ezt követően a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra való közös felkészülésről beszélt. A Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékező Virágvasárnapon, azaz húsvétvasárnapot megelőző vasárnap, március 20-án virágvasárnapi felvonulás lesz a Kossuth téren és a Nagytemplom mögötti emlékkertben.

Költészet, koncertek

Az április 11-13. közötti Költészet-napi fesztivált a Déri Múzeumban, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban és tagintézményeiben, a Debreceni Művelődési Központ helyszínein és a Kölcsey Központban rendezik meg. Díszvendég a Kossuth-díjas Takács Zsuzsa költő és műfordító. Megidézett vendég Pilinszky János, a 111 éve született József Attila, Debrecen szülötte, a 250 éve világra jött Fazekas Mihály és a kortárs Varró Dániel. A kisiskolásoknak is szól a költészet-napi program, a Sebő–Együttes április 12-i Guggolva ringadoz című költészet-napi koncertjével. A felnőttek több koncerten is szórakozhatnak, mint az április 13-i Rájátszás 2. című lemezbemutatón. Fellép többek között Egyedi Péter, Grecsó Krisztinán, Háy János.

Március 15-i forradalmi menet

Március 15-e mindenkinek legyen ünnep, tanuljunk meg újra ünnepelni, s összefogást mutatni a nemzet értelmében. A nemzeti büszkeség töltsön el kicsit és nagyot!– szólt az alpolgármester. Majd elmondta, az idén ismét megrendezik a hagyományos fáklyás felvonulást március 14-én este fél 7-től a Debreceni Egyetemtől a Déri térig tartó útvonalon. 15-én reggel zászlófelvonással kezdődik az ünnepi rendezvény a Bem téren, majd a Petőfi téren folytatódik a program többek között a Szeredás Népzenei Együttes műsorával. Ezt követően az ünneplő menet végig vonul a városon a Kossuth térig, mint egy forradalmi menet, és a téren Papp László polgármester mond ünnepi beszédet. – Minden debrecenit várnak ezek a pillanatok, melyek összehoznak bennünket, magyarrá tesznek, felemelnek és kiemelnek a mindennapok szürkeségéből – vallotta nemzeti ünnepünkről az alpolgármester. Majd az ünnep családoknak szóló rendezvényét említette, a Kolompos Együttes Jönnek a huszárok című március 12-i koncertjét.

Swing, flamencó, jazz, gyermeknap

Eztán Bódor Edit, a Kölcsey Központ igazgatója vette át a szót, a könnyűzenei programokra hívta fel a figyelmet. Swing és flamencó is megszólal a rendezvényen. Mint mondta, tavaszi fesztivál nincs Budapest Bár koncert nélkül, április 23-án lép fel a kávéházi cigányzene műfaját életben tartó és megújító együttes. Udvaros Dorottya 30 éve adott ki utoljára lemezt, és tavaly került sor arra, hogy dalaiból összeállítsa jelenlegi, Majdnem valaki című lemezét. Április 18-án lesz a lemezbemutató koncert a Kölcsey Központban. Május 23-án a 70 éves Berki Tamás születésnapi koncertje lesz a Magyra Jazz Ünnepén. Szintén májusban lép fel Halász Judit, a gyermeknapot mint mindig, az idén is Debrecenben ünnepli koncertjével. A március 15-én nyíló Tavaszi Tárlatra jelentkező alkotók válogatott műveit mutatja be a kiállítás. Idén 57 alkotó adta be műveit, és újdonságként egyetemisták és főiskolások is beneveztek a képzőművészeti szemlére.

Francia filmcsemegék

Az Apolló moziban március 10-15-e között játszódnak a Frankofón Filmnapok. Fejér Tamás, a mozi vezetője a Mustang című filmet emelte ki az előadások közül, mely a Saul fiának legnagyobb ellenfele volt. Szólt még az Arany Pálma-díjas Egy szobalány naplója, az Egy őrült pillanat és Az én szerelmem című filmekről is. Az alkotásokat francia nyelven vetítik magyar felirattal.

Interaktív színpadi show

A színházi előadások kapcsán egy evés naptári évről kell beszélni a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal – kezdte ismertetőjét Bálint Albin a Főnix rendezvényszervező kft. kulturális menedzsere. – A Nagyerdőre a legigényesebb programokat hozzuk Budapestről. A fiatalok felé is nyitunk a művész színház és a népszínház között egyensúlyozva. A tavaszi fesztiválon három produkciót mutatunk be. Március 29-én improvizációs est lesz a Budapesti Momentán Társulat mutatja be Rögvest című interaktív impróshow-ját. A társulat a közönség hangulatát, a nézők egy-egy tárgyát, képét felhasználva rögtönöz, mely új műfaj, szín a fiataloknak is. Új családi produkciót is hozunk Elvarázsolt kastély címmel. A Kölcseyt sokszor kis MÜPA-nak is emlegeti a szakmai közönség, ennek akarunk megfelelni az április 23-án kétszer is színre kerülő zenés, táncos előadással. Még egyeztetés alatt áll a Mindent Éváról című nagy, pesti sikerű előadás Hernádi Judit és Kovács Patrícia szereplésével. Május 15-án, vagy 17-én kerül színre a darab. A nagyerdei színpad 22. évadán, a nyáron majd még gazdagabb műfajú kínálatból válogathatnak a nézők. A Madách Színházzal való tavalyi együttműködési megállapodás új szárnyra kap. Ősszel a cívisvárosban mutatják be a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicalt, mely csak a városban lesz látható.


Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.