Hamarosan új világöröksége lehet Magyarországnak a Duna mentén

Többször is beszámoltunk már arról, hogy folyamatban van a Római Birodalom magyarországi Duna-szakaszának UNESCO világörökségi címre történő jelölése. A cím elnyerésére már 2018-ban sor kerülhet, amely így a világ egyik legnagyobb kiterjedésű világörökségi helyszíne lehet.

Ha minden a Magyar Limes Szövetség elképzelései szerint alakul, akkor rövidesen felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára a „Ripa Pannonica in Hungary”, vagyis a teljes magyarországi, 417 km hosszú Duna-szakasz. A Duna-Limes program célja, hogy az UNESCO világörökségi címből fakadó világhír kihasson a nem római típusú értékekre is, és a teljes szakaszon egy turisztikailag egységesen szervezett, tematikus utakból álló kínálat jöjjön létre a nemzetközi kereslet igényeinek figyelembevételével. Ehhez készítette el a szövetség megbízásából Balogh Tamás, Hirschberg Attila és Karsai Árpád az Országos Limes kulturális turisztikai fejlesztési koncepció előtervet, melynek támogatására, közérthetőségének biztosítására nyomtatásban is megjelentették a Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadványukat.

Tudomásunk szerint a jelölést egy éven belül kell beadni. 2008-2011 között a Pécsi Tudományegyetem, dr. Visy Zsolt és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közreműködésével - EU-s társfinanszírozásban - elkészült a nevezési dokumentáció, amelyet 2011 decemberében mutatott be az EMMI (akkor NEFMI) minisztere. Ahogy arról a Turizmus Online-on is beszámoltunk, a szövetség elnökét, dr. Visy Zsoltot Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter „A római birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza” világörökségi várományos helyszínnek a Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével és a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztosává nevezte ki.

2018-ban érhetjük el a világörökségi címet

A nevezés beadása 2017. januárban lehetséges, az ICOMOS – az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete – ellenőrző és igazoló vizsgálata a nagy kiterjedésű helyszín miatt 1-1,5 évre tehető, így 2018 folyamán érhető el a világörökségi cím, amely a világ egyik legnagyobb világörökségi területévé válhat. Mivel ezen szakasz megegyezik hazánk 417 km hosszú dunai szakaszával, amely ősidők óta lakott, rendkívüli mennyiségű – több korból származó – szakrális térrel és egymásra építhető turisztikai lehetőségekkel rendelkezik. Szinte teljesen kiépült, a turisztikai hasznosításra alkalmas alap infrastruktúrája van, ezért a világ egyik legjobban hasznosítható UNESCO-nevezési területei közé tartozik.

Az NGM támogatja a programot

Ahhoz, hogy létrejöhessen egy egyenszilárd turisztikai kínálat, valamint egy részeiben egymáshoz csatlakozó, megfelelő minőségű és mennyiségű – a nemzetközi turizmus igényeit kiszolgáló – fogadóterület, haladéktalanul el kell kezdeni a felkészülést - szólít fel a Magyar Limes Szövetség. A Duna-mente hálózatos tervezése az egyesület vezetésével és a Nemzetgazdasági Minisztérium anyagi résztámogatásával elkezdődött, előkészítése folyamatban van azzal a céllal, hogy a Duna teljes hazai szakaszán érintett mikrodesztinációkban fejlesztési koncepció és előzetes megvalósithatósági tanulmány mélységű projektgenerálás történjen oly módon, hogy ezek koherens, az egész szakaszon végighúzódó kulturális tematikus, turisztikai úttá is összeálljanak. A hivatkozott támogatási szerződést az NGM és a Magyar Limes Szövetség 2015. december 30-én írta alá. A Szövetség megbízásából a részletes koncepcióalkotást ismert turisztikai tanácsadók végzik, az EU helyi Agenda 21 és ETIS dokumentumainak szempontrendszere és mutatói szellemében a munkacsoportot Karsai Árpád vezeti. A tervezés célja a rendelkezésre álló források elosztására való javaslattétel és befektetőiportfólió-készítés is.

A fent említett magyar nyelvű kiadványhoz hasonlóan egy angol nyelvű, már kereskedelmi célokat szolgáló kiadványt is megjelentetett a szövetség, amelyhez készül a Duna-menti jelenlegi turisztikai lehetőségeket bemutató, későbbiekben foglalásra is alkalmas honlapja, valamint okostelefonos alkalmazása AndroidraiOS-re és Windowsra a Danube Tourism Guide, amelynek jelenlegi állapota egyelőre nem tükrözi a tervezett funkciókat. Ezek feltöltése után kezdődhet meg az egymáshoz csatolt helyszínek működtetése, promóciója nemzetközi szakvásárokon, így fokozott turisztikai érdeklődésre lehet számítani.

A szövetség példaként említi a pannonhalmi nevezést, amely iránt a világörökségi cím elnyerését követően jelentősen megnőtt az érdeklődés. Az angliai Hadrianus fal példája is jól szemlélteti a gazdasági jelentőséget és a lehetséges perspektívát: 2010-ben 880 millió font (340 milliárd forint) árbevétel – ebből körülbelül 110 milliárd a falnál, a római típusú attrakciókból és 230 milliárd a turisztikailag hozzá csatlakoztatott, de nem római típusú attrakciókból és társított szolgáltatásokból – realizálódott, 1,2 millió turista látogatott a helyszínre, ami 2000 vállalkozást érintett egy harmad akkora – és viszonylag nehezen megközelíthető – szakaszon, mint amellyel Magyarország rendelkezik.

A szövetség szerint tehát a világörökségi cím három éven belül elérhető, tovább fokozva a hazai kínálat sokszínűségét, attraktivitását, helyzetbe hozva eddig szunnyadó, értékekben gazdag fogadóterületeket, ami várhatóan a Magyarországra irányuló turizmus további jelentős növekedését eredményezheti. Ez azonban csak akkor hozhat hasznot, lehet tartós, ha egy érdekközösség kialakul, amely képes a Magyar Limes Szövetséggel együtt kalakítani a fogadás feltételeit.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.