Három mátrai település fogott össze a turisztikai fejlesztésekért

Három alsó-mátrai település: Szurdokpüspöki, Tar és Szuha-Mátraalmás fogott össze és közös pályázatot nyújtottak be turisztikai fejlesztésekre – tudtuk meg Pintér Miklós Ervintől, Szurdokpüspöki polgármesterétől. Elhatározták, arra törekszenek, hogy a három település nevezetességeit minél jobban bekapcsolják a Mátra idegenforgalmába. Közös céljuk, hogy a jövőben a három falu egyelőre kevésbé ismert látványosságait még több turista ismerhesse meg.

Szurdokpüspökiben ezekhez már jó alapok szolgálnak, hiszen a falu szülöttje volt Hanák Kolos, a Mátra igaz barátja, a nagy hegy turizmusának megalapítója. A hagyatékát ma is ápolják a falubeliek, és a tiszteletére nyitották meg a Hanák Közösségi és Emlékházat.

Az alapító emléke ma is él

Hanák Kolos 1851-ben született Szurdokpüspökiben. Elemi iskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, majd Pozsonyban, Pesten és Egerben jogot tanult. 1872-től Gyöngyösön joggyakornokként dolgozott, majd 1875-ben ügyvédi vizsgát tett és még ebben az évben meg is nősült. Már 25 évesen a Gyöngyösi Takarék- és Hitelintézet ügyésze lett.

1886-tól írásaival népszerűsítette a Mátrát, majd egy évvel később megalapította a Kárpát Turistaegylet Mátra Osztályát. Ez volt a mai Magyarország első turistaegyesülete. Azután ennek hosszú évekig az elnökeként tevékenykedett. Hanák vezetésével ekkor már színekkel jelezték a fontosabb mátrai turistautakat, miközben a járművek közlekedésének megkönnyítésére utat építettek Mátrafüredre. Ugyanakkor megírta a Mátra első útikalauzát is, amely több kiadásban jelent meg, illetve a közreműködésével múzeumi bizottság is alakult. Ez hozta létre a gyöngyösi Mátra Múzeumot. Szerette a fiatalokat, akiknek turisztika programokat szervezett. Hanák Kolos közbenjárására tárták fel az Ágasvár alatti Csörgőlyuk-barlangot.

Közben a jogi pályája is felfelé ívelt, és 1897-ben táblabíróvá nevezték ki Pestre, ahová a családjával együtt költözött. 1908-tól kúriai bíró lett. Az élénk közéleti tevékenységén kívül gazdálkodást is folytatott. Ennek érdekében 1880-tól Abasáron és környékén földet vásárolt. Mindezt abban az időben tette, amikor filoxéravész következtében kipusztultak a szőlőültetvények. Hanák azonban az újratelepítéssel mindent megtett azért, hogy terjessze az új szőlőkultúrát. A birtokát mintagazdasággá fejlesztve mutatott példát a környék gazdáinak a Mátraalján.

Megtanulta a szőlészet-borászat minden fortélyát, a pincészete pedig messze földön nevezetes helynek számított. Nevéhez fűződik a szőlőoltvány-készítés, amelynek azóta is nagy hagyománya van Abasáron. Hanák Kolos 1923-ban hunyt el.

A nevét a Gyöngyösön működő Hanák Kolos Turistaegyesület vette fel, illetve a mátraaljai város északi részén teret neveztek el róla. Abasáron pedig a könyvtár viseli a nevét és a bibliotéka falán Hanák Kolos emléktáblát helyeztek el. A Mátrafüred és Mátraháza között épített kilátó szintén Hanák Kolos nevéről híres.

Közösségi és emlékház, új tanösvény

Pintér Miklós Elemér polgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzat és a civil szervezetek fejlesztési elképzelési között évek óta szerepelt egy olyan közösségi épület kialakítása, amellyel méltó emléket állítanak Hanák Kolosnak. A Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület által benyújtott Leader -pályázat keretében a könyvár épületének belső részén kiállítótermet, az udvarán közösségi teret hoztak létre. A kiállítás Hanák Kolos életpályáját és a Mátra turizmusának legfontosabb mérföldköveit mutatja be az érdeklődőknek. A helyszínen egy különlegességnek számító pince is látható, amelyet a közösségi házzal egy fedett, de oldalain nyitott tetőszerkezet köt össze. A kialakított tér szabadtéri bútorokkal és kemencével kisebb gasztronómiai rendezvényeknek, előadásoknak nyújt helyet.

A 15 millió forintos fejlesztéssel komplex turisztikai látványosság valósult meg a nógrádi faluban. Az egész évben látogatható kiállítás mellett a Hanák udvar, a közösségi tér, a látványkonyha a helyi rendezvényeknek, a közösségi összejöveteleknek biztosít gasztronómiai élményt. A pince pedig a borkóstolásnak és borversenyeknek ad helyet

Idén májusban újabb turisztikai fejlesztést valósítottak meg Szurdokpüspökiben. Elsősorban a bakancsosok örömére átadták a négy és fél kilométer hosszú Diósi-tanösvényt, amely a pincesortól indul tájékoztató táblával és szép, erdős környezetben vezet. A tanösvényt az Egererdő Zrt. létesítette, melynek nyolc állomása van, és két helyen meg is pihenhetnek a vendégek.

Számos, ma már országosan is elismert teljesítménytúra útvonala érinti az új tanösvényt. Így például a Mátrabérc, a Hanák Kolos és Muzsla teljesítménytúrák és a Püspöki keringő, melyeket áprilisban tartanak. Ezek mellett a júniusi Mátra 115, továbbá a Pásztó 60 hosszú, valamint az őszi Vadrózsa és Forrás-túra is. Amennyiben az ösvényt bejárók a túrázás közben megszomjaznak, a Delelő- és a Gúnár-kút vizét megkóstolva frissülhetnek fel.

Látványosságok és események a faluban

Az elmúlt időszakban Hanák Kolos emlékére fát is ültettek a dombon épült barokk műemlék katolikus templom közelében lévő parkban. A templommal szemben láthatjuk Hanák Kolos szüleinek és testvérének a síremlékét, valamint a kőből emelt feszületet és a haranglábat is. De itt található a millecentenáriumi emlékmű ifjabb Szabó István Munkácsy-díjas művész alkotása. Ugyancsak ebben a környezetben nyitották meg A mi erdőnk című kiállítást, amely Szurdokpüspöki természeti kincseit mutatja be. A közelében pedig az Emlékkert tárlatot látni kövekkel, zöld növényekkel, valamint a Források faluja táblával együtt.

A Mátra délnyugati lábánál, a Zagyva folyó völgyében fekvő Szurdokpüspöki főutcáján emelkedik az országzászló, valamint a község alapításának ezeréves évfordulójára a park mentén épített díszkút, amelyet Szent István és Szent László király, illetve Szent Imre herceg domborműve díszít. A könyvtár alatti pincében pedig a környéken található ásványokból, kőzetekből gyűjtött mintákat mutatják be. A faluba érkezők megtekinthetik a Múltunk házát is, amely Szurdokpüspöki néprajzi gyűjteményét reprezentálja.

Hegedűs Éva, a könyvtár vezetője elmondta, hogy jövőre rendezik meg tizedszer a Libafesztivált. Ez ma már országosan is elismert találkozó és a legnagyobb turisztikai esemény a mátraaljai faluban. Az idén közel ezer látogatót fogadtak, akik meg is kóstolták a libahúsból készült ételeket. Ugyancsak hagyományos, hogy szeptember végén szüreti felvonulást tartanak a településen. Ennek látványossága, hogy a hagyományőrzők a híres helyi népviseletbe öltöznek és a vendégekkel együtt vonulnak fel a falu utcáin. Eközben díszes szőlőkoszorút visznek magukkal.

Jövőre folyatják a fejlesztéseket

A turisztikai fejlesztések jövőre is folytatódnak. A három falu közös projektjének részeként új látogatóközpontot létesítenek Szurdokpüspökiben. Ez olyan interaktív bemutatóhely lesz, ahol a teljes Mátra nevezetességeit ismerhetik meg az érdeklődők. Egyben olyan túraindító hely is lesz, ahol eligazító információkat kaphatnak majd a bakancsosok arról, hogy miként érhetik el gyalogosan például Pásztót, Tart, Szuha-Mátraalmást vagy Galyatetőt.

Jelenleg kevés a szálláshely Szurdokpüspökiben. Működik egy fogadó étteremmel, ahol több mint húsz vendéget helyezhetnek el. Emellett két vendégház is található és 10-10 érkezőnek nyújtanak szállást. Az önkormányzat viszont 2019-ig új vendégházat nyit. Egy meglevő épületet vásárolnak meg, amelyet felújítanak, komfortosítanak, és tíz vendég fogadására új portát alakítanak ki.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.