Hogyan működhet együtt Szentpétervár és Budapest a turizmusban?

Budapest Főváros Önkormányzatának meghívására március 21. és 24. között idegenforgalmi szakemberek érkeztek a fővárosba Szentpétervárról. A szakemberek az együttműködés lehetőségeit vizsgálták a kultúra, sport és turisztikai workshopolás terén.

A találkozón orosz részről Daria Shchaveleva, a Szentpétervári Turisztikai Információs Iroda Információs Osztályának vezetője és Mosashvili Vakhtang, Oroszország magyarországi kereskedelmi képviseletének jogi képviselője voltak jelen. A magyar oldalt Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, Pap Mária, a BFTK turisztikai divíziójának vezetője, Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Nagyváradi Szabina, a Főpolgármesteri Hivatal nemzetközi referense képviselte.

Daria Shchaveleva előadásában beszámolt Szentpétervár turisztikai koncepciójáról, amely sok hasonlóságot mutat a magyarországi gyakorlattal. Az orosz város évente 6,5 millió turistát fogad, ebből 3,5 milliót tesznek ki a külföldiek, míg Magyarországról viszonylag kevesen érkeznek a statisztikák alapján. A szentpétervári turisztikai hivatal ötletes imázsfilmje nemcsak a látnivalókra hívta fel a figyelmet, hanem betekintést nyújtott az információs iroda mindennapjaiba is, amelynek szlogenje: „we make people happier”. A Szentpétervári Önkormányzat 2016-os tervei között szerepel egy novemberre tervezett egy hónapig tartó kulturális fesztivál szervezése, ahol tapasztalatai révén szívesen látnák együttműködési partnerként a BFTK-t.

Bán Teodóra beszédében többek között a szervezet brandépítési módszereiről és Budapestről, mint a négy évszak és a kultúra fővárosáról beszélt, továbbá ismertette az évszakokhoz fűződő prominens fesztiválokat. Kiemelte a város TripAdvisoron elért eredményeit, amelyek szerint Budapest a világ 25 legközkedveltebb úti céljai között szerepel. Ezt támasztják alá a számok: 2015-ben majd’ 9 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyar fővárosban (7,7 millió külföldi, 1 millió belföldi vendégéjszaka), ebből az orosz turisták közel 309 ezer vendégéjt töltöttek Budapesten. Oroszország ezzel a főváros ötödik legfontosabb küldőpiacának számít.

Pap Mária prezentációjában kiemelte: Oroszország számára rendkívül fontos turisztikai termék Budapest virágzó egészségturizmusa, ezért szorgalmazta az üzleti kapcsolatok kialakítását a budapesti fürdőkkel és egészségturisztikai szolgáltatókkal karöltve.

Glázer Tamás beszédében kifejtette, véleménye szerint a két város sok hasonló adottsággal rendelkezik. Budapest a Kárpát-medence legnagyobb városa, az ország és bizonyos értelemben Európa kapuja. Nemzetközi viszonylatban kihagyhatatlan turisztikai attrakció épített öröksége, az UNESCO világörökségi helyszínei, páratlan gasztronómiája, a termálfürdők, valamint a nagyszámú kultúr- és sporteseményeknek köszönhetően. A legfontosabb láncszem azonban még várat magára: egy közvetlen repülőjárat beindítása Szentpétervár és Budapest között.

A találkozón szó esett a 2016-os IIHF jégkorong-világbajnokságról is, amelyet április 29. és május 15. között rendeznek meg Oroszországban. Szentpéterváron több magyar mérkőzésre is sor kerül majd. A jelentős sportesemények terén Budapest sem marad le: április 7. és 9. között lesz a Szinkronkorcsolya VB a SYMA Rendezvényközpontban, valamint a főváros ad otthont a „Vizes” Világbajnokságnak is (FINA) 2017-ben. Budapest ezen kívül nagy eséllyel pályázik a 2024. évi Olimpiai Játékok helyszíneként.

A BFTK 2015. október 8. és 10. között a szentpétervári INWETEX Travel Marketen képviselte Budapestet, ahol élénk érdeklődés mutatkozott a magyar főváros iránt. A mostani tárgyaláson szóba került média- és szakmai tanulmányutak szervezése, valamint partnervárosi bemutatkozások prezentációkkal, workshopokkal. Elhangzott még a találkozón, hogy Budapest és Szentpétervár turisztikai kapcsolatát tovább erősítené egy közvetlen repülőjárat. E téren már meg is megtörtént a nyitás, a budapesti és szentpétervári repülőtér képviselői felvették a kapcsolatot.


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.