Hová kerül a budapesti szállodahajók szemete?

A címben feltett kérdésre örvendetes választ adhatunk: egy frissen kialakított zöld kikötőbe viszi a Mahart Passnave speciális hajója a szállodahajókon összegyűlő hulladékot. A példás környezetvédelmi projektet ma mutatták be a sajtó munkatársainak. 

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. a legnagyobb múlttal rendelkező személyhajózási vállalkozás Magyarországon, amelyben 2013 októberétől kezdve a többségi tulajdonos ismét a Magyar Állam lett. A cégben, a megszerzett szakmai tapasztalathoz jelentős innováció is párosul, így rövid-, közép- és hosszútávú céljai között folyamatosan versenyképességének megőrzése, valamint a hazai és EU előírások példaszerű betartása szerepel, ezáltal egyszerre növelve az állami bevételeket és építve Magyarország imázsát.

A MAHART Services kikötői szolgáltatásának elmúlt éves tapasztalatai rámutattak, hogy Budapesten az FKF Nonprofit Zrt. közútról történő napi rendszeres szemétszedése, az éttermi állóhajók, a nemzetközi szállodahajók, valamint a rendezvényhajók esetében komoly emissziós terhelést jelent az amúgy is túlzsúfolt pesti alsórakpartnak.

Felismerve a fenti problémát, a fenntartható fejlődés valamint a jövőért érzett felelősség jegyében a MAHART PassNave 2015-ben vásárolta meg Hollandiából azt a hajót, amelyet kizárólag önerős beruházás keretében alakított át hulladékszállító hajóvá. A 17.5 méter hosszú, 4.72 méter széles műanyag, így könnyen manőverezhető hajó, amely 2x280 kW Volvo motorral ellátott.

Egyeztetve a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. szakembereivel, a MAHART 2016 tavaszától az MS Tersus segítségével egy olyan vízoldalról történő szemétszedést valósít meg, amely könnyebbséget jelent minden hajózásban érdekelt vállalkozás részére, továbbá kevésbé környezetszennyező, így hosszútávon a MAHART PassNave-nek, mint állami többségi tulajdonban lévő cég társadalmi felelőségvállalását erősíti.

A 12 - 16 darab 0.8 köbméteres tárolóedényt befogadni képes hajó semmilyen formában nem zavaró, hiszen a tárolóedények a hajó hasában vannak elhelyezve, így a város lakói, valamint az ide látogató külföldi és belföldi turisták mindösszesen egy közös designnal készült, egyébként különleges kialakítású hajótestet látnak.

A szemét kirakodására pedig - a FŐKERT Nonprofit Zrt. szakembereinek köszönhetően - egy eddig még soha nem látott zöld kikötőben kerül sor, amely a Dráva utcánál került kialakításra. A kikötő kialakításával a rakpart forgalmát nem zavaró módon kerül sor az összeszedett hulladék átrakodására, amelyhez a FŐKERT Nonprofit Zrt. és a MAHART PassNave Kft. egy zöld oázis pontont valósított meg, így egy ipari létesítmény helyett egy új, üde színfoltot láthatnak az arra autózók.

A hajótest formája, valamint a tervezett technológia miatt az átrakodás semmilyen zajterheléssel sem jár. A hulladékszállító hajó a nyár folyamán ugyan még próbaüzemként, de már napi szinten került bevetésre. A sokszor napi 12 órás műszakok mindennemű fennakadás nélkül zajlottak le, így e tapasztalat alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a hajó hosszútávon is hatékonyan fogja kiszolgálni a hazánkban kikötő szállodahajókat.

A hajót megrendelés alapján indítja a MAHART PassNave Kft., a hajó személyzete még a 24 órával korábban leadott megrendeléseket is minden további nélkül ki tudja szolgálni. A hajó a nemzetközi hajóállomás területén éjszakázik, kora hajnaltól egészen késő estig kiszolgálva a megrendelőket. Az első hónapok tapasztalata alapján a hajó kb. 30-40 köbméter szemetet tud naponta szelektív formában elszállítani, ami 7-8 darab 180 fős kabinos hajó kiszolgálását jelenti.

A Budapesten kikötő nemzetközi kabinos hajók, látva a sokkal gyorsabb hulladék begyűjtési folyamatot elismeréssel adóznak az ötlet előtt, így hétről hétre egyre több hajó kéri a vízoldali szemétszedést, amely a környezetvédelem mellett, a nemzetközi hajók logisztikai dolgát is nagyban megkönnyíti.

A beruházás 200.000 euró értékben a MAHART PassNave önerős beruházásaként valósult meg. Ez a fejlesztés a fővárosi és állami együttműködés mintapéldájaként hozzájárulhat mind a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt., FŐKERT Nonprofit Zrt., mind pedig a többségi állami tulajdonban lévő MAHART PassNave Kft. még pozitívabb megítéléséhez is.

 


Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.