A rendezvény célja kiemelkedő nemzeti értékeink bemutatása és népszerűsítése volt. A nyugati téri bevásárlóközpont előtt rendezett eseményen többek között a hungarikum címet elnyert magyar operett képviseletében a Budapesti Operettszínház előadói, és a 100 Tagú Cigányzenekar művészei is felléptek.
A Hungarikumok Gyűjteménye május 16-án hét új taggal bővült, amelynek köszönhetően már 41 hungarikummal büszkélkedhetünk. Az ingyenes rendezvényre látogatók megismerkedhettek valamennyi hungarikummal. Így például a solymászattal, Puskás Ferenc életművével, a Kürt Adatmentéssel, a klasszikus magyar nótával, de a Gyulai kolbász vagy a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény történetével is.
A szerdán egész délután tartó eseményen az érdeklődők megtekinthették Hrivnák Tünde divattervező népművészeti elemeket felvonultató divatbemutatóját, amelyen a kalocsai és a matyó motívumoké volt a főszerep. Fellépett továbbá Kállay Saunders András, Vastag Csaba énekesek, az Operettszínház előadói, a 100 tagú cigányzenekar művészei, valamint Pál István „Szalonna” és bandája, a Fölszállott a páva döntős táncosaival.
A Hungarikum Bizottság Titkárságának munkatársaitól az érdeklődők mindent megtudhattak nemzeti értékeinkről, a hungarikummá válás folyamatáról, a Hungarikum kvízt kitöltőkre pedig nyeremények vártak. A látogatók különféle kolbászokat kóstolhattak és green box fotózáson is részt vehettek.
A rendezvény fő célkitűzése az volt, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje páratlan nemzeti kincseinket. Kiváló minőségű ételeink és italaink, csodálatos természeti környezetünk, páratlanul gazdag kulturális örökségünk és a nagy magyar elmék világra szóló teljesítménye olyan sikertörténet, amelyre méltán lehetünk büszkék mindannyian, országhatáron innen és túl, szerte a nagyvilágban.
A hungarikumok aktuális listája
a) Agrár- és élelmiszergazdaság
1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. Pick téliszalámi
10. Magyar akác
11. Magyar akácméz
12. HERZ Classic téliszalámi
13. Makói hagyma
b) Egészség és életmód
14. Béres csepp és Béres Csepp Extra
15. ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek
c) Épített környezet
d) Ipari és műszaki megoldások
16. Kürt Adatmentés
17. Zsolnay porcelán és kerámia
e) Kulturális örökség
18. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
19. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
20. Solymászat mint élő emberi örökség
21. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
22. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
23. Hollókő ófalu és környezete
24. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
25. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
26. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
27. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
28. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
29. Herendi porcelán
30. Magyar operett
31. Kassai-féle lovasíjász módszer
32. Halasi csipke
33. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
34. 100 Tagú Cigányzenekar - A zenekar világhírű művészi és hagyományörző gyakorlata
35. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
36. Klasszikus magyar nóta
37. Zsolnay Kulturális Negyed
f) Sport
38. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve
g) Természeti környezet
39. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
h) Turizmus és vendéglátás
40. Karcagi birkapörkölt
41. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
További információk: http://www.hungarikum.hu/
Forrás: Élelmiszer Online