Hungarikumok a Nyugati téren

A Hungarikum Bizottság június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján tartotta meg a „Büszkeségeink a Hungarikumok” elnevezésű rendezvényét.

A rendezvény célja kiemelkedő nemzeti értékeink bemutatása és népszerűsítése volt. A nyugati téri bevásárlóközpont előtt rendezett eseményen többek között a hungarikum címet elnyert magyar operett képviseletében a Budapesti Operettszínház előadói, és a 100 Tagú Cigányzenekar művészei is felléptek.

A Hungarikumok Gyűjteménye május 16-án hét új taggal bővült, amelynek köszönhetően már 41 hungarikummal büszkélkedhetünk. Az ingyenes rendezvényre látogatók megismerkedhettek valamennyi hungarikummal. Így például a solymászattal, Puskás Ferenc életművével, a Kürt Adatmentéssel, a klasszikus magyar nótával, de a Gyulai kolbász vagy a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény történetével is.

A szerdán egész délután tartó eseményen az érdeklődők megtekinthették Hrivnák Tünde divattervező népművészeti elemeket felvonultató divatbemutatóját, amelyen a kalocsai és a matyó motívumoké volt a főszerep. Fellépett továbbá Kállay Saunders András, Vastag Csaba énekesek, az Operettszínház előadói, a 100 tagú cigányzenekar művészei, valamint Pál István „Szalonna” és bandája, a Fölszállott a páva döntős táncosaival.

A Hungarikum Bizottság Titkárságának munkatársaitól az érdeklődők mindent megtudhattak nemzeti értékeinkről, a hungarikummá válás folyamatáról, a Hungarikum kvízt kitöltőkre pedig nyeremények vártak. A látogatók különféle kolbászokat kóstolhattak és green box fotózáson is részt vehettek.

A rendezvény fő célkitűzése az volt, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje páratlan nemzeti kincseinket. Kiváló minőségű ételeink és italaink, csodálatos természeti környezetünk, páratlanul gazdag kulturális örökségünk és a nagy magyar elmék világra szóló teljesítménye olyan sikertörténet, amelyre méltán lehetünk büszkék mindannyian, országhatáron innen és túl, szerte a nagyvilágban.

A hungarikumok aktuális listája

a) Agrár- és élelmiszergazdaság
1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. Pick téliszalámi
10. Magyar akác
11. Magyar akácméz
12. HERZ Classic téliszalámi
13. Makói hagyma

b) Egészség és életmód
14. Béres csepp és Béres Csepp Extra
15. ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek

c) Épített környezet

d) Ipari és műszaki megoldások
16. Kürt Adatmentés
17. Zsolnay porcelán és kerámia

e) Kulturális örökség
18. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
19. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
20. Solymászat mint élő emberi örökség
21. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
22. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
23. Hollókő ófalu és környezete
24. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
25. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
26. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
27. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
28. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
29. Herendi porcelán
30. Magyar operett
31. Kassai-féle lovasíjász módszer
32. Halasi csipke
33. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
34. 100 Tagú Cigányzenekar - A zenekar világhírű művészi és hagyományörző gyakorlata
35. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
36. Klasszikus magyar nóta
37. Zsolnay Kulturális Negyed

f) Sport
38. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve

g) Természeti környezet
39. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

h) Turizmus és vendéglátás
40. Karcagi birkapörkölt
41. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem

További információk: http://www.hungarikum.hu/

 


Nemzetközi társadalmi innovációs díjat vehetett át a Skanzen

Nemzetközi társadalmi innovációs díjat vehetett át a Skanzen 

Az előremutató projekt egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.
Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál? 

Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a tó körül élő, szolgáltatási területen dolgozó szakértőket.
Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.