A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, amelyet bárki készíthet, aki megfelel az alábbi feltételeknek:
- alkoholtartalom 11,5-12,5 % vol között
- maradékcukor tartalom maximum 4 g/l
- erjesztés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
- friss, de fajtajelleges aromák, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve
- érlelés minimum 4 hónap (palackozás előtt)
- érlelés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
- forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ
A kizárólag Olaszrizlingből készített bor egységes arculati formában kerül kereskedelmi forgalomba: egységes címke, dizájn, palack és csavarzár. A Balatoni Kör és a Rizling Generáció vállalja, hogy a márkanév használati díját a termék kommunikációjára és marketingjére fordítja.
A zártkörű bírálaton a Tóth Adriennből, Bálint Lászlóból, Sánta Zoltánból és Harmath Csabából felálló zsűri vett részt.
A bírálat eredményeként idén 24 pince készítheti el a BalatonBort, amelyet saját kereskedelmi csatornájukon tudnak majd értékesíteni:
- Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
- Búzás Borok
- Cseh családi pincészet
- Cse-Ki-Bor Pince
- Dobosi Pincészet
- Effendy Pincészet
- Garamvári Szőlőbirtok
- Gergely Borház
- Gyukli Pince
- Istvándy Pincészet
- Jásdi Pince Borház
- Koronczai Pincészet
- Laposa Birtok
- Pócz Pincészet
- Rádpuszta Szőlőbirtok
- Reitner Pince
- Sabar Borház
- Söptei Pince
- Szabó és Fia Borpince
- Szeremley Birtok
- Tagyon Birtok Baráti Társaság
- Váli Pince
- Veszprémi Pince
- Vesztergom Pince
A BalatonBor hivatalos sajtótájékoztatójának időponjta: 2017 március 21. Ezzel kapcsolatosan Budavári Dórához lehet fordulni az alábbi elérhetőségek egyikén:
- Telefonszám: +36 30 332 3515
- Email-cím : [email protected]
Forrás: Élelmiszer Online