Alkalmazkodnak az utasbiztosítók a terrorveszélyhez

Az utóbbi idők terrorcselekményeit figyelembe véve sokakban felmerülhet a kérdés, hogy utasbiztosításuk mire terjed ki, ha külföldre utaznak - a helyzetre néhány hazai utasbiztosító már reagált.

Ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait dr. Horváth Péter, a QBE Insurance utasbiztosítás-értékesítési igazgatója: „Azt hisszük, hogy a terrorizmus a XX. század végének, illetve a XXI. századnak a >>szüleménye<<, pedig nem így van. Sajnos az emberiség történetének évszázadaiban folyamatosan találkozhatunk a terrorcselekmények következményeivel úgy az ókori római időkben, mint a középkorban, ahol az állam által támogatott kalózkodás is ebbe a kategóriába tartozott. A világ egyik leggyilkosabb terrorszervezete, a thung-ok például 500 éves létezésük alatt 8 millió embert tettek el láb alól Indiában.”

Az ATLASZ fedezi a baleseti ellátást

A biztosítás szempontjából az ATLASZ utasbiztosítási termékekben a biztosító még 2001-ben egy speciális szabályrendszert alakított ki az utasok maximális védelme érdekében úgy, hogy amennyiben az utas által kiválasztott célország a kiutazás pillanatáig nem kerül felsorolásra a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt (I-es) országok listáján, úgy a célországban bekövetkező bármely terrorcselekményből fakadó esetleges baleseti ellátást a biztosítási jogviszony keretében fedezni fognak. Vonatkozik ez arra az esetre is, amennyiben az utas már külföldön tartózkodik, amikor az adott desztináció felkerül a lista I-es kategóriájába,, és az utasnak már nincs módja vagy lehetősége a haladéktalan evakuációra. A biztosító csupán akkor nem fizet, ha már az indulás pillanatában tudott volt, hogy az ország az I-es kategóriában szerepel, valamint, ha egy terrorcselekmény esetén szervezett evakuációra kerül sor, az utas azonban ennek ellenére is az országban marad.

Az Origón az olvasható, hogy a felmérések szerint az utazóknak csak a harmada köt utasbiztosítást, ha külföldre utazik. Ha azonban terrortámadás áldozata lesz valaki, akkor a kórházi, egészségügyi ellátását a biztosítótársaságok többsége nem fizeti. Ha az utazó például robbantásos merénylet halálos áldozata lesz, a családja általában nem számíthat anyagi segítségre a társaságoktól. A magyar biztosítási piacon a terrorcselekménnyel összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó gyakorlat társaságonként eltérő, de jellemző, hogy vagy valamilyen korlátozást alkalmaznak, vagy teljesen kizárják a terrorizmust mint kockázatot.

Az Aegon terrorcselekmény esetén is felelősséget vállal

Az Aegon november 1-jén vezette be azt a szolgáltatását, hogy terrorcselekmény esetén is felelősséget vállalnak ügyfeleikért. A biztosító egymillió forintig vállalja a sérült utasok sürgősségi orvosi ellátásának költségeit, a sérültek hazaszállítását, esetleges haláleset esetén pedig szintén egymillió forintig a holtest hazaszállítását is intézik.

A biztosítónak egyébként az a célja, hogy utasaik minél előbb el tudják hagyni a terrortámadás sújtotta helyszínt. Szervezést, költségvállalást ezekben az esetekben nem tudnak garantálni, de indokolt esetben 500 ezer forintig kifizetik a hazautazást.

Az EUB egymillió forintig állja a hazaszállítást

Az Európai Utazási Biztosító szerint egy terrortámadásnál a sebesült utasok ellátását az esetek többségében az adott állam vállalja. Az EUB ilyen helyzetben nem fizet, kizárólag a hazaszállítás költségét téríti meg. "Ha például november 13-án Párizsban lett volna egy utasunk, aki megsebesül a terrortámadásban, akkor a hazaszállítását Magyarországra egymillió forintig vállaltuk volna. Egy helikopteres szállítás 2-3 millió forintba is kerülhet, ezt már nem tudtuk volna állni." A biztosító egyébként azt mondta, hogy a párizsi terrorcselekmény óta nem érkezett az EUB ügyfélszolgálatára több terrorfedezetre irányuló érdeklődés.

Terrorizmusbiztosítás

Kollár Tamás, az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepének vagyonbiztosítási igazgatója az Origónak azt mondta, Magyarországon több mint 10 éve szerepel az AIG termékkínálatában a terrorizmusbiztosítás. Az AIG Biztosító vállalati ügyfelek számára kínálja a fedezetet, amivel hazánkban jelenleg is több cég rendelkezik. „Jellemzően olyan szektorokból kapunk ajánlatkéréseket, amelyek terrorizmusnak való kitettsége magasabb, mint például repülőterek, szállodák, bevásárlóközpontok” – mondta Kollár Tamás az Origónak.

TrustAir: külföldi balesetek után hozza haza utasait az új szolgáltatás
Hiánypótló szolgáltatásként elindult a légi betegszállítás Magyarországon, az utasokat főként balesetek után hozzák haza külföldről - közölte a szolgáltatást végző TrustAir Aviation Kft. ügyvezető igazgatója.

Túri Péter elmondta, hogy a péri repülőtéren lévő bázisukon augusztus közepe óta érhető el a szolgáltatás, amelyet főként az utasbiztosításokkal rendelkezők vehetnek igénybe.

Hozzátette: a szolgáltatás keretében a világ bármely pontjáról haza tudják szállítani azokat a betegeket, akik balesetet szenvedtek vagy akiket egészségügyi károsodást ért. Az Európán belüli szállításra két turboprob típusú repülőgép, a közel-keleti szállításra egy jet típusú repülőgép áll rendelkezésre. A turboprop gépekkel egyszerre két beteget is tudnak szállítani.

A távolabbi szállításokat egy németországi partner cég, a Flight Ambulance International segítségével végzik, magyar személyzettel.

A TrustAirről ide kattintva olvashat többet.

Forrás: Origo


Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban 

2024. június 20-án indítja a nyarat a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán

Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán 

A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
A fenntartható épített környezetre való törekvés

A fenntartható épített környezetre való törekvés 

  Az életünk nagy részét az épített környezetben töltjük, melynek fenntarthatósága, dekarbonizációja létfontosságú az emberiség és a Föld jövőjét tekintve. Gazdasági szempontból nagyjából a GDP 10%-át adja ez a terület, de ha a globális energiafelhasználást nézzük, akkor több, mint 33%-ról beszélhetünk. Ha az üvegházhatású gázkibocsátást nézzük, akkor pedig máris közel 40%-nál tartunk.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.