Imádják az első magyar whiskyt

A Békési Pálinkafőzde 30. születésnapját egy saját gyártású, 12 éves különleges whiskyvel ünnepelte, ami a piac egyetlen magyar előállítású darabja.

Hatalmas érdeklődés előzte meg az első és jelenleg egyetlen magyar gyártású whisky debütálását az idei Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon. A Békési Pálinka Manufaktúra 43% alkoholfokos 12 éves whiskyje a hazai rendezésű Whisky Show-n ugyancsak sikerrel mutatkozott be, épp csak azt nem értették a látogatók, ha itthon is adott a receptúra, és adott a technológia, miért nincs nagyobb választék belőle?

A kérdés, azóta is ott lóg a levegőben. Azt azért tudni kell, hogy egy maláta- (malt) vagy gabonapárlatot (grain) whiskynek lehessen hívni, ahhoz minimum 3 év hordós érlelés szükséges. Utána ízlés szerint összekeverhetőek (blended), de mind közül, a házasítatlan malátawhisky (single malt) a legértékesebb.

Békési Zoltán pálinkafőző mester több mint egy évtizede kezdett bele a whiskyfőzésbe. Azon túl, hogy világéletében nagy rajongója volt a scotch-nak, mindig kereste szakmájában az új kihívásokat, és remélte, hogy egy napon a legjobb magyar whiskyt vele hozzák összefüggésbe. Jó alapanyagot talált hozzá helyben, Békés megyében. A whisky zamatát adó érleléshez szőlősgazdáktól vásárolta a boroshordókat, aminek belsejét ügyes kezű kádárok enyhén megpirították, ugyanis ez adja a whisky kellemesen lágy aromáját. Az ízvilág tehát hordónként változhat, ezért is döntöttek a hordónkénti megkülönböztetetés mellett, és így születettek meg a sorszámozott Single Barrel tételek.

A Békési Single Malt a hagyományos skót whiskykhez hasonlóan egyfajta árpamalátából készült, a gondosan kikészített tölgyfa hordókban érve 12 év alatt nyerte el végső zamatát. Békési Zoltán, az ötlet gazdája, büszke a végeredményre, szerencsére a fogyasztók is imádják, úgyhogy beszerzett még egy sor különleges hordót, hogy pár év múlva újabb whiskyvel örvendeztessen meg minket.


Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő

Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő  

Május 1-jén a jubileumi ünnepség keretében izgalmas programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat.
Előremutató tanúsítvány a Cityrama DMC-nek

Előremutató tanúsítvány a Cityrama DMC-nek 

A díj a Cityrama DMC hosszú távú erőfeszítéseit ismeri el a fenntarthatóság és a vállalati, társadalmi felelősségvállalás (CSR) terén.
Körkép Budapest gyógyfürdőiről – ez várható 2025-ben

Körkép Budapest gyógyfürdőiről – ez várható 2025-ben 

Tény, hogy egyik legfontosabb turisztikai vonzerőnk, a fővárosi történelmi fürdőinek egy része felújításra szorul.
Kakasozás és pittyezés: majális a Skanzenben

Kakasozás és pittyezés: majális a Skanzenben 

Májust gyakran nevezik zöld hónapnak, hiszen a természet, a fák és virágok újjászületésének ideje.
A gyönyörködtetés művészete – kiállítás Budapesten

A gyönyörködtetés művészete – kiállítás Budapesten 

Három nő, három művészeti ág, egy közös nyelv: megnyílt a PRIMAVERA kiállítás a FISE Galériában.
Idén is Háromváros Kerékpáros Fesztivál

Idén is Háromváros Kerékpáros Fesztivál 

Június 7-én és 8-án rendezik meg negyedik alkalommal Békéscsabán, Békésen és Gyulán a Háromváros Kerékpáros Fesztivált .
Programhegyek az Európa-napon

Programhegyek az Európa-napon 

Izgalmas programokkal és hasznos információkkal várják a szervezők az érdeklődőket az Európa-napon és az immár hagyományos EU-s futáson.
Kék Zóna Noszvajon

Kék Zóna Noszvajon  

Különleges eseménynek adott otthont a Nomád Hotel & Glamping.
Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.
Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.