Izgalmas kiállítási kollekció a Budapest Design Week-en

Ahol nemcsak ízelítőt kaphat abból, merre tart itthon a designvilág, hanem a megnyitó alkalmával kihirdették az idei Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat is. Íme, az idei díjazottak teljes névsora, amelynek körében a hosszúlépés.járunk? – Városi séta Kft.-t is helyet kapott.    

Kerek évfordulót ünnepel a Budapest Design Week. Az október 5 - 15. között látogatható 20., jubileumi fesztivál az elmúlt két évtized hazai designéletének kiemelkedő tárgyait, eseményeit és pillanatait idézi fel.

A rendezvényt a hagyományokhoz híven a Magyar Formatervezési és Design Management díjak átadásával nyitották meg ünnepélyes keretek között október 5-én a Néprajzi Múzeumban. A Design Management Díjat idén egy orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó cég nyerte. A Magyar Formatervezési Díj elismertjei között lámpacsalád, fogaskerekű vasúti jármű-koncepció, otthoni edzőpad és okosbója is szerepel.

A Magyar Formatervezési Díjat, amelyre innovatív alkotásokkal tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők pályázhattak, idén 44. alkalommal adták át. A korábbi évekhez hasonlóan termék, terv, vizuális kommunikáció és diák kategóriában ítélték oda az elismeréseket. Különdíjat ajánlott fel a pályázaton a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Kultúráért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága, a Magyar Formatervezési Tanács és idén első alkalommal mentorációs különdíjat, az Árkossy Bútor Kft.

A termék kategória Magyar Formatervezési Díját a BOO Studio nyerte, alkotói Lebó Eszter és Kele Ildikó, akik merinói gyapjúból készítenek kötött ruhákat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Szintén ebben a kategóriában díjazták a Repeta kollekciót, amely Kele Sára és Cserba Anna közös munkája és olyan, hulladéknak minősített anyagok újrafelhasználására épül, mint az építési törmelék vagy akár a dióhéj. Az SZTNH különdíját a RatiNook csomagtérrögzítői érdemelték ki. Megálmodói Laufer Ferenc és Húnfalvi András, a Flying Objects designstúdió alapítói voltak.

A Magyar Formatervezési Díj terv kategóriáját a FOGAS VISION 360°, Molnár Ádám munkája nyerte el, aki új fogaskerekű vasútijármű-koncepciót dolgozott ki a főváros részére. Ebben a kategóriában különdíjat érdemelt Dr. Schultheisz Judit ötletgazda, valamint az együttműködő Co&Co Designcommunication csapata Hosszú Gergely, Cosovan Tamás, Nagy Richárd, Budai Márton és Buhala Balázs – közös munkája a HUPLE - orvostechnikai mozgásterápiás eszköz és módszer, mely elsősorban koraszülött, idegrendszeri fejlődésükben eltérő vagy mozgásukban eltérő fejlődésmenetű gyermekek diagnosztizálására, kezelésére és fejlesztésére alkalmas.

 

Vizuális kommunikáció kategóriában a Magyar Formatervezési Díjat a Néprajzi Múzem új arculata kapta, amelyen szintén egy alkotócsoport dolgozott Kátay Hunor, Németh Sebestyén, Kovács Szilárd, Déri Enikő és Demeczky Nóra személyében, akik több hónapos intenzív műhelymunkát folytattak az intézmény dolgozóival egy egyedülálló tervezési folyamat során. A múzeum által őrzött óriási kulturális kincstárt hatékonyan megjelenítő arculat szöveges megnevezés nélkül, önállóan is azonosítja az intézményt, grafikai elemei hatékonyan és egyértelműen utalnak a kultúrák és generációk közötti párbeszédre és a jelenkorral való szimbiózisra. A Kulturális és Innovációs Minisztérium különdíját a Komp, a 21st Laboratory experimentális tanulmánykötete kapta, amelyet Balla Dóra tervezett.

A Magyar Formatervezési Díj diák kategóriájában Timár Blanka, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója nyert AO Lámpacsalád nevű pályamunkájával. A kategória másik díjazottja a Virágnyelven - Népművészet, mint transzgenerációs örökség elnevezésű pályamunka lett, amely Papp Zsófia alkotása.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíjával megosztva ismerték el a NIMUE - vízminőséget monitorozó okosbóját, amely Feil Liza, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatójának alkotása, valamint Rovó Balázs, a Széchenyi István Egyetem hallgatójának munkáját, a PUPIL szemvizsgáló készüléket.

Szilágyi Nóra, Kristóffy Róbert és Guthy Máté a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak At least - otthoni edzőpad nevű pályamunkája pedig az Árkossy Bútor Kft. mentorációs különdíjában részesült.

A Magyar Formatervezési Tanács által 15. alkalommal átadott, 2009-ben alapított Design Management Díjjal minden évben olyan vállalkozást díjaznak, amely hatékonyan építi be működési modelljébe a designmanagementet. Korábban többek között olyan ismert és kiemelkedő szervezetek részesültek a díjban, mint a Radnóti Színház, a Hamerli/1861 Kesztyűmanufaktúra Pécs, a Cserpes Sajtműhely, a Julius-K9 és a Panyolium. A 2023-as díjazott a világszínvonalú orvostechnikai eszközöket fejlesztő, gyártó és forgalmazó 77 Elektronika Kft. lett.

A Design Management Díjon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának különdíját a Minusplus Generáltervező Kft., mint innovatív és fenntartható megoldásokat alkalmazó építésztervező és designeriroda, illetve a halQ akusztikai paneleket gyártó Image Service Kft. érdemelte ki. A Herendi Porcelánmanufaktúra különdíját a Vitéz KürtősFöldijó Gasztro Kft. nyerte el, a vállalkozás és a termék bizonyíték arra, hogy a designszemlélet minden szinten, méretben és szegmensben működik.

Elismerő oklevélben részesült a hosszúlépés.járunk? Városi séta Kft., akik a designmenedzsment eszközrendszerével teszik láthatóvá vállalkozásukat a versenytársak közül és felhasználóközpontúvá szolgáltatásaikat.

A Budapest Design Week saját programjai mellett a fesztivál partnerei több mint 120 változatos programmal színesítik a programkínálatot a fővárosban és a partnervárosokban. Idén Pécs és Szombathely mellett, új résztvevőként Szeged is csatlakozott a fesztiválhoz.

A fővárosi és vidéki programok listájáról és helyszíneiről ITT mindent megtudhat.

 

 

 

Forrás: MDDÜ / Turizmus Online

Forrás: Mitte Communications


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.