Jó úton jár a MUISZ, de sok még a tennivaló

Tevékenységének és hatékonyságának javítása érdekében a Magyar Utazási Irodák Szövetsége felmérést végzett tagsága körében. Kérdéseivel arra kereste a választ, hogy a tagirodák mennyire elégedettek a szövetség munkájával. A kitöltők sok hasznos javaslatot megfogalmaztak.

Mindenképpen bíztató, hogy a kitöltők túlnyomó többsége elégedett a MUISZ tevékenységével, az általa szervezett képzésekkel, tréningekkel, szakmai előadásokkal is. Mindez igazolja, hogy a szövetség munkája jó irányba tart.

A MUISZ tevékenységének értékelése, 1-5-ig terjedő skálán

Gyakorlatilag mindenki egyetértett a Szövetség év elején megfogalmazott lobbi témáival, amely azt mutatja, hogy az elnökségnek sikerült olyan munkatervet összeállítania, amely javarészt lefedi a szakma igényeit és elvárásait, napi problémáit, ugyanakkor a kérdőívet kitöltők véleménye szerint a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az érdekérvényesítésre.

A MUISZ aktivitásával és a napi szakmai aktualitások kezelésével a tagság túlnyomó többsége elégedett, mégis többen javasolták a szövetség rendszeresebb megjelenését a szaksajtóban, médiában. Örvendetes, hogy a felmérést kitöltők közül szinte kivétel nélkül olvassák és igényt tartanak a közelmúltban megújult MUISZ hírlevélre.

A társ szakmai szervezetekkel való együttműködéssel kapcsolatban ugyancsak elégedettségét fejezte ki a nagy többség; ezekre az együttműködésekre az elnökség folyamatosan hangsúlyt helyez. A kérdőívet kitöltők több mint 50%-a saját szervezete aktivitását közepesnek, vagy gyengének ítélte meg. Mindezt az is alátámasztja, hogy a kérdőívet a tagság 40%-a többszöri felszólításra töltötte csak ki.

Saját, a szövetségen belüli aktivitásukat a MUISZ tagok az alábbiak szerint értékelik (1-5 skálán)

A felmérésben a MUISZ vacsorákról is megkérdezték a tagságot, amelyek a visszajelzések szerint elérték céljukat: a tagság szereti és számít is rájuk, részt vesz rajtuk – erről nyilatkozott a kitöltők jelentős többsége.

Több hasznos észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy mivel lehetne növelni és erősíteni a tagság aktivitását. Ezek között szerepel az egyes bizottságok aktivitásának növelése, és, hogy legyen még több fórum, találkozó, beszámoló, szakmai előadás, esetenként akár kisebb érdekcsoportokra lebontva.

Az elnökség nagy hangsúlyt fektet a tagoknak járó kedvezményrendszer bővítésére is; mint például a MUISZ-kártya, az ingyenes álláshirdetés a honlapon, vagy a különböző szolgáltatói kedvezmények. Ezeket a tagság örömmel fogadja, és szívesen bővítené tovább a kört.

A kitöltők több építő észrevételt, javaslatot is megfogalmaztak, ilyen volt például a differenciált tagdíj, amellyel már foglalkozik az elnökség. Szintén javasolták a még szorosabb egyeztetést az MKEH-val, a nem bejegyzett utazási irodák ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében, közbenjárást a turisztikai képzés korszerűsítéséért, a külképviseletekkel való aktívabb együttműködést, a lobbit a marketingkeret növeléséért, illetve az utazási irodák számlavezetési és tranzakciós költségeinek mérsékléséért. Javaslatként merült fel még pályázati lehetőségek feltárása, további szakmai tanfolyamok szervezése, és a felsőfokú oktatásban való erőteljesebb részvétel.

A Szövetség arra kérte a tagságot, minden egyéb észrevételét ossza meg a szakma nyilvánosságával. Számtalan pozitív észrevétel érkezett a titkárság rugalmas és készséges hozzáállására.

A kitöltők többsége a megjegyzésében kiemelte, hogy a MUISZ határozottan jó úton halad, és a tudatos, célirányos aktivitás már most érezhető eredményeket produkált.

A kérdőív értékelésekor Erdei Bálint, a MUISZ elnöke kiemelte, hogy a látványosabb eredmények eléréséhez és a hatékonyabb érdekvédelemhez elengedhetetlenül szükség lenne az egyes bizottságok és tagok nagyobb aktivitására, valamint a meglévő feladatok jelentős megnövekedése miatt, a titkárság létszámának bővítésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva a jövőbeni terveket a következő közgyűlésen tervezi bemutatni az elnökség.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.