Kurkuma, galangál és koriander

A thai konyha jellegzetes fogásaival ismerkedik a napokban 25 hazai mesterszakács Budapesten. 

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara és a Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi Irodája thaiföldi gasztronómiai tanfolyamot szervezett az iskola tankonyhájában május 12-én. A thai gasztronómiai és főzőtanfolyamra vonatkozó felhívás nagy érdeklődést keltett, ugyanakkor a korlátozott lehetőségek miatt csak 25 mesterszakács jelölt résztvevője lehetett a tanfolyamnak, akik a szervező reményeink szerint ígéretes követei lesznek a thai konyhának Magyarországon.

Ez a program várhatóan évente egyre több résztvevővel fog folytatódni. A szervezők abban is bíznak, hogy sikerül meggyőzni a vendéglátóipari vezetőket és séfeket, hogy ízletes thai ételekkel bővítsék menüiket, és jó hírét vigyék a thai konyhának Magyarországon.

Az egzotikus és ízletes thai konyha egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon. Jelenleg 6200 thai étterem működik külföldön, többségük az USA-ban, Kanadában, Európában, Japánban és Ausztráliában. Jelenleg több mint 15 thai étterem van Budapesten, és az elkövetkező években további thai éttermek nyitása várható.

A thai ételek a thai kultúrát is türközik. A thai ételek ízei olyan művészi kombinációk melyekben megtalálható az édes, a csípős, a savanyú és a fűszeres. A thai ételekhez olyan különféle összetevőket és fűszereket használnak melyek a testünk egészségét szolgálják. A thai konyhának vannak a legegészségesebb ételei a világon. Számos thai ételt, mint például a Tom Yum levest, jelenleg is tudományosan vizsgálják hihetetlen egészségügyi hatásai miatt. Persze, ez már jól ismert, hogy számos növény és fűszer, melyet a thai konyhában használnak mint például a kurkuma, galangal, koriander, citromfű, és friss chili immunerősítő hatású.

A mesterszakács-kurzus előestéjén a Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi Irodája a Tom Yum étteremmel közösen egy exkluzív thai vacsorát rendezett egy neves thai szakács, Siriwan Siridej asszony irányítása mellett. A séf 1968-ban született Thaiföldön. 28 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, 20 éve főszakácsként tevékenykedik Ausztriában. A világ számos országában szerzett tapasztalatokat: Thaiföldi Nagykövetség, Kairó (főszakács) Thaiföldi Nagykövetség Szöul, (főszakács) Osaka Étterem, Bécs (főszakács és menedzser) Thaiföldi Nagykövetség, Bécs (főszakács) Thaiföldi Nagykövetség, Moszkva (főszakács). Számtalan olyan rendezvényen vett részt ahol az autentikus thai konyhaművészet népszerűsítése volt a cél.

2007 óta oktatja a thai konyha rejtelmeit főzőtanfolyamokon Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban és Olaszországban Munkáját legjobban úgy lehet értelmezni, hogy egyedi és kreatív, mindig arra törekszik, hogy vendégei várakozásait felülmúlja. Érdeklődése az élelmiszeripar és a vendéglátás iránt töretlen mindig a legmagasabb szinten próbál teljesíteni, hogy vendégei számára egy maradandó kulináris élményt nyújtson.

Aki otthon is kipróbálná a thai konyha néhány fogását, annak következzen most néhány autentikus recept a séfasszonytól: 

1. Leves: Tom Yum Goong

Hozzávalók: 180g rák 40g koriander 10g citromfű, 3-4g kaffir lime levél ¼ Csésze pirított chili paszta 2g chili 120g laska gomba 3g galangál 30-50ml hal szósz 30-40ml lime lé Felaprítjuk a citromfüvet, galangalt és a kaffir lime leveket. Tegyük őket vízbe és forraljuk fel. Adjuk hozzá a rákot és a felszeletelt gombát és főzzük készre. Fűszerezésként adjunk hozzá chili pasztát, hal szószt és a lime levét. Chilivel és korianderrel díszítsük és rögtön találjuk.

2. Előétel: Rhum (Arany Háló)

Hozzávalók: 125g csirkemell 20g hagyma 30g répa 40g kukorica 40g borsó 1 tojás 4 koriander gyökér 2g fokhagyma 4g fehérbors 8g cukor 30g zöldség olaj 1 chilipaprika 3 koriander Koriander gyökérből fonunk egy hálót, felaprítjuk a fokhagymát és a hagymát, zöldség olajon a serpenyőben megpirítjuk. A felszeletelt csirkét borsozzuk és cukrozzuk és belerakjuk a serpenyőbe. Mielőtt a csirke elkészülne hozzáadjuk a répát, a borsót és a kukoricát majd szárazra főzzük. Tükörtojással, korianderrel és chilivel találjuk.

3. Főétel: Haw Mok Pla (Hal Szufflé)

Hozzávalók: 100g Sügér filé 50g maréna filé 100ml kókusztej 100 ml kókusztejszín 40g vörös curry paszta 20ml halszósz 1 tojás 80g kínai kel 20g bazsalikom levél 5g koriander 3g chili Kaffir lime levél 4g rizsliszt Tegyük a halakat egy edénybe adjunk hozzá curry pasztát és kókusztejet majd forraljuk fel. Üssünk bele egy tojást adjunk hozzá cukrot és halszószt utána főzzük tovább hogy az ízek összeérjenek. Csészéknek az aljába tegyünk bazsalikom levelet és kínai kell levelet és öntsük bele a halas curryt. 15 percig pároljuk a sütőben. A kókusztejszínhez adjunk rizslisztet és kis lángon kavargassuk. Végül öntsük a tejszínt a halas csészék tetejére. Chilivel és korianderrel díszítsük.

4. Desszert: Taco Haew (Vizigesztenye puding)

Hozzávalók: 75g cukor 20g rizs liszt 10g tápióka liszt 5g mungóbab liszt 250ml jázmin víz 75ml csavarpálma víz 75g vizigesztenye Keverjük össze a különböző liszteket cukorral. Víz hozzáadásával addig kavargassuk mérsékelt lángon, amíg sűrűvé nem válik. A csészék ¾ét töltsük meg ezzel a masszával. Keverjük össze a kókusztejet, a rizslisztet és a sót. Mérsékelt lángon felforraljuk és a csészék fennmaradó helyét ezzel töltjük meg.


Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.
Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján

Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján 

Idén a tudomány és a művészet kapcsolata a rendezvény kiemelt témája.
Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között

Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között 

A rendezvény célja nem csupán a sport, hanem a természet, az élmény, a hagyomány és az értékek ünneplése.
Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban

Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban 

Huszonöt programmal várja nyáron látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri színháza, a Tokaj Fesztiválkatlan.
Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója

Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója 

Keserü Ilona drámai képe 40 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria árverésén.
 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.