Kutyával fürödni szabad!

Jövőre fogadja vendégeit Keszthely új, igazán hiánypótló strandja, ahol a város és a Kutyabarát.hu együttműködésének köszönhetően végre a házikedvencek is nyugodtan lubickolhatnak a Balatonban.

Ahogy Nagy Bálint, a város alpolgármestere elmondta, egy éve kereste meg őket a Kutyabarát csapata, hogy közösen alakítsanak ki egy többfunkciós közösségi helyet a kutyások számára. A város a strandra egy eddig használaton kívüli partszakaszt jelölt ki, itt kezdődik a fejlesztés, amelynek célja a szezon meghosszabbításán túl egy olyan közösségi tér kialakítása, amely az év minden napján elérhető, és akár rendezvények szervezésére is alkalmas. A park a tervek szerint május 15-től szeptember 15-ig időjárástól függően lesz nyitva, elő- és utószezonban, valamint a téli időszakban előre meghirdetett napokon, hétvégeken is látogatható lesz a terület.

A park infrastrukturális fejlesztései ősszel indulnak el, melynek része lesz a mostani építmények, kerítés felújítása, körbekerített kutyajátszótér építése (hogy a strandolókat a kutyák ne zavarják), továbbá a partszakasz rendbetétele. Vendéglátó egység – piknikkert – is kialakításra kerül, ahol a kerékpárosokat „bringás menük” várják, valamint készül „bringás szerviz pont” is. A belépődíjat emberek és kutyák számára egyaránt 300 Ft-ban határozzák meg, amely teljes egészében lefogyasztható lesz a piknikkertben.

A koncepció tervezésekor az ország más részein már működő kutyás helyszínek tapasztalatait is tanulmányozták, és persze figyelembe vették a helyi lakosok véleményét is. Utóbbiak nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, hiszen mint kiderült, Magyarországon 3 millió kutyatartó él, ám Keszthelyen a kutyások aránya az országos átlag feletti, 40%.

Kevésbé árérzékeny réteg 

A turisztikai szolgáltatók az elmúlt években egyre jobban odafigyelnek a célközönségek igényeire, így a családbarát megoldások mellett terjednek a kimondottan kutyásokat megcélzó szállodák, éttermek is – mutatott rá Lukács Rita PR és marketing szakértő, egyetemi adjunktus, a Budapesti Metropolitan Egyetem szakvezetője. A kutyával érkezők kevésbé árérzékenyek, de itthon még nem találnak annyi szolgáltatást, mint például Németországban, ahol a szállodák fele már kutyabarát. A tapasztalatok szerint Magyarországon egyébként ez a szemlélet sokkal inkább a városi, mint a vidéki hoteleket jellemzi, holott a kutyás és a nem kutyás célcsoport kiválóan megfér egymás mellett. Azok a települések, amelyek képesek megszólítani a kutyabarát turistákat és a keszthelyi kutyás fürdőhelyhez hasonlóan egyedi szolgáltatásokat tudnak kínálni, hálás vendégkörre és kedvező piaci pozícióra tehetnek szert – tette hozzá.

{youtube|id=MvLGS4zxprU}

A kutyabarát helyek száma Magyarországon is nő, de például Ausztriában már szinte természetes, hogy a gazdák és kedvenceik egy helyen tudnak enni és megszállni. Ha valaki ugyanis kulturáltan tart kutyát, nem lehet semmi baj, és szerencsére Magyarországon is most nő fel az a generáció, amely ezt felismeri – mondta Vágó Ágnes, a Turizmus Online és a Pont Itt főszerkesztője. – A most nyíló keszthelyi kutyás parkkal és stranddal kapcsolatban pedig megjegyezte: nem csak annak örül, hogy nyílik végre a Balaton déli partja után – a fonyódi és földvári kutyabarát strandját követően - az északi oldalon is kutyás strand és park, hanem megkérdezné: miért nem nyitottak erre a hiánypótló üzletre más helyi szolgáltatók is a tó körül? Ők nyilván nem voltak még olyan helyzetben, amibe a kutyások gyakran kerülnek, vagyis hogy mindenféle nádas, iszapos, bűzös, lehetetlenül köves helyeken, kies csónakkikötőhelyen a tilosban engedik be a kutyát a vízbe, felvállalva azt is, hogy közben feljelentésekkel fenyegetőznek a helyiek, gyakran rendőrt is hívva, mintha a kutyások bűnözők lennének.

Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu platform alapítója szerint a kutyabarát szolgáltatások kialakításánál a hozzáállás a legfontosabb, hiszen jelenleg például az ilyen strandok kijelölését semmilyen rendelet nem szabályozza, de a felelősség az üzemeltetőé. A strand kialakítása érdekében sokáig keresték a megfelelő helyszínt a Balaton északi és déli partján, míg végül Keszthelyen találták meg a megfelelő területet és partnert.

Oszlassuk el a tévhiteket!

A sajtótájékoztató résztvevői rácáfoltak számos, a kutyákkal kapcsolatos negatív előítéletre. Mint mondták, nem igaz, hogy a kutyák a vízbe piszkítanak, a máshol elvégzett nagydolog után viszont a felelős gazdák eltakarítanak. A kutyák a kötelező oltásoknak köszönhetően nem terjesztenek betegségeket, és a kutyatámadások sem jellemzőek. Sziládi-Kovács Tibor szerint az általuk eddig szervezett rendezvényeken még nem volt példa arra, hogy a kutyák egymás vagy az emberek ellen forduljanak, ehhez persze valóban az szükséges, hogy a háziállatokat megfelelően szocializálják. És tartásukat nem kötné tanfolyam vagy kutyaiskola elvégzéséhez, a felelős gazdától mindössze annyi várható el, hogy ismerje saját kutyáját.


Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget!

Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget! 

Ugyanis szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.
Kürtöskalács Piknik Tihanyban

Kürtöskalács Piknik Tihanyban 

A tavalyi Kürtőskalács Piknik sikerén felbuzdulva idén is megrendezik augusztus 2-4-e között a Kürtős Summer Party-t a Tihanyi-félszigeten.
Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia

Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia 

Ez alapvetően más, mint a hagyományos túrázás - nem az a célja, hogy valaki egyik pontról eljusson egy másikba, hanem az elmerülés a természet szépségében.
Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja

Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja 

150 program, 6 településen, 12 helyszínen - július 31. és augusztus 4. között tartják a VI. KŐFESZT - A nyugalom fesztiválját Kővágóörsön, Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Pálkövén és Révfülöpön.
Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők

Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők 

Az idei Kékszalag verseny legutolsó befutójaként, szombat éjjel 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után, a 456. helyen teljesítette a távot az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco.
A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne

A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne 

Nem újdonság, hogy nyaralásukat sokan idehaza hitelből finanszírozzák. Egyre nő azok száma, akik átmeneti pénzzavarban inkább a hitelkártyájukra hagyatkoznak.
Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére?

Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére? 

Hétfő reggel járókelők azt vették észre, hogy egy esernyős alak áll az MNB Felügyeleti Központjának és a Pénzmúzeumnak helyet adó Széll Kálmán téri épület homlokzatán, a korábbi Postapalota épületének tetején.
Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.
A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját

A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját 

Véget ért az 56. Kékszalag vitorlás verseny, és a programsorozat zárásaként átadták a KPMG Fair Play Díjat is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.