Mascarponés túrókrém sós karamellel megbolondítva

Sorozatban nyeri a fagylaltversenyeket a balmazújvárosi Eszenyi Ferenc. Többször nyert már arany, illetve bronzdíjat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének az Év Fagylaltja versenyén, és az idén az övé lett a fődíj. Sőt, a nívódíjat is elhozta! Ráadásképpen néhány napja megkapta a Balmazújváros Kultúrájáért elismerést. 

A díjazott harminc éve kezdett a vendéglátásban dolgozni a szülővárosában és mára ugyanott, a Centrum Fagyizóban alkotja a különleges édességeket. Nem csak az újvárosiaknak, hanem még 18 cukrászdának illetve fagylaltozónak készíti a hűsítő nyalánkságokat, 100 kilométeres körzetben szállít. 130 féle ízből választhatnak a megrendelők.

Augusztus 20-a ünnepére például kenyér fagylaltot is készített. Nutellást, gorgonzolást (kék sajt), cseresznyést és sárgabarack lekvárost is vehettek, az érdekes ízekre vágyók.

Egymásra tromfolnak

„A jó ide kevés” – idézi kolléganője szavait. – Az országban sok jó fagylaltozó van, és aki ki akar közülük tűnni, annak úja és jót kell összeállítani – magyarázza. Az összeszokott páros tizenhat éve dolgozik együtt és készül a versenyekre. Jó szokásuk, hogy munka közben beszélgetnek, egyikük feldob témának egy íz összeállítást és aztán szinte egymásra tromfolva sorolják, hogy miket kellene még beletenni, hogy tökéletes legyen.

Versenyekre készülve olykor 60-70 kilogramm alapanyagot is elkísérleteznek, mire összeáll a végleges eredmény. Aztán kiviszik a pultba és tesztelik a vásárlókon. Egy huszonnégy órás forgalomból már meg tudják állapítani, hogy kelendő lesz-e vagy sem? De mint kiderült, erre sem lehet mérget venni. Ugyanis változik az emberek ízlése. Míg a három éve kikísérletezett epres mentás limonádé fagylalt annak idején nem kellett senkinek sem, ma veszik. A chilis étcsoki fagylaltot négy éve szinte ki se merték rakni, ma pedig a napi kínálat részét képezi. 

Flódni

Az Év Fagylaltja versenyekre visszatérve az első bronzérmét a flódni fagyival nyerte 2012-ben. Bizony nehéz volt ennek a speciális süteménynek a fagylalt változatát összeállítani, főleg az alma adta fel a leckét, könnyen megfagyott. De, mint a díj mutatja, a munka meghozta gyümölcsét. Azóta minden évben indultak a versenyen és mindig díjazzák munkájukat.

Nyertek már például a vanília, a vajkaramella pityókás körteszósz, a bazsalikomos őszibarack és a fügés diós gesztenye fagylalttal. Tavaly két bronzérmet hoztak el konyakos és marcipános meggy, valamint egy aranyérmet narancsos meggy fagylaltjukkal.

A pityóka mint összetevő elgondolkodtató volt, de mint kiderült, nem a burgonyához hasonló zöldséget jelenti, hanem az enyhén becsípett állapotot, a kótyagosságot, spiccességet, egyszóval az édesség szesztartalmára utal.

Eszenyi Ferenc az idén kapta a legnagyobb szakmai elismerést, az Év Fagylaltja díjat a mascarponés túrókrém sós karamellel nevű jeges édességgel aranydíjat hozott el.

Az édes alapanyagot kicsi túrórögökkel tette karakteres ízűvé, házi csokoládészósszal öntötte le, aprított mogyorót szórt rá és házi készítésű sós karamell öntettel bolondította meg. 

Ugyanezen a versenyen a sós pisztácia pirított magvakkal nevű fagylalttal bronzdíjat nyert és a két díj együtt a Nívódíjra érdemesítette. Kísérletező kedvét mutatja, hogy jövőre duplázni szeretne, azaz újból megkapni mindkét díjat.

Az újdonság megalkotásában nem lesz hiba, hiszen elkészítette már a következő édes! fagyit is: juharszirupban karamellizált baconos snidlinges kenyér. És vitték a vásárlók!

Az arany-, illetve a bronzdíjat az idén módosult versenyszabályok szerinti két kategóriában nyerte: az aranyat a kézműves, a bronzot a mentes fagylalt (glutén, cukor, laktóz nélküli nyersanyagokból készült) kategóriában.

Világverseny

Tervei között nem csak a jövő évi duplázás szerepel, hanem szeretne kijutni a világ legnagyobb fagylaltversenyére, az olaszországi Gelato World világbajnokságra versenyezni. Az idén lehetett először nevezni Magyarországon a világbajnoki selejtezőre, és ők neveztek is a tavalyi aranydíjas, vajkaramella pityókás körteszósz fagylaltjukkal, de nem jutottak tovább. Jövőre újból indulnak a megmérettetésen.

Ez is a céljuk, megtudni, hol állnak a mezőnyben. Eszenyi Ferenc addig is ugyanúgy kijár az olasz nemzetközi vásárra, mint eddig, figyeli az új fagylalt trendeket, ízeket, az új gépeket, alapanyagokat.

A jó minőségűt veszi az alapanyagokból, mert úgy van vele, hogy amit ő nem eszik meg a családjával, azt másokkal sem eteti meg. Jómaga is dolgozik fagylalt alapanyagokkal, de amit tud, elkészít hazai nyersanyagokból.

Ha teheti, helyben veszi meg ezeket, mint például az öntetnek főzött gyümölcsöket. Megfőzi a karamellöntetet, pasztilllából a csokoládé öntetet, valódi vanília rudat főz a vanília fagylaltba.

Jótékonykodás

Fagylaltjaival nem csak kereskedik, hanem jótékonykodik is. Az idei évtől vendégül látja a város óvodásait egy tavaszi fagylaltozásra és ebből hagyományt szeretne teremteni. Jövőre pedig az általános iskolások első és második osztályosait is meg akarja hívni. Semmi jónak nem az elrontója, ha kérik, hogy támogasson egy-egy városi rendezvényt, megteszi.

Ez is szerepet játszhatott a Balmazújváros Kultúrájáért elismerésben valamint az, hogy a fagylaltversenyeken öregbíti a város hírnevét. Debrecen felé is kacsintgat, hívják, hogy nyisson ott is fagylaltozót.


Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije

Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije 

Az egyik legjelentősebb nemzetközi környezetszépítő megmérettetés zsűrije június végén érkezett azért, hogy értékeljék a két települést.
Kerékpáros fejlesztés Szolnokon

Kerékpáros fejlesztés Szolnokon 

Új szolgáltatással gazdagodik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál

Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál 

A kiadvány a kerékpárral és gyalogosan bejárható útvonalakat ábrázolja, megkönnyítve a természetbarát látogatók tájékozódását.
Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben

Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben 

Izgalmas sportprogramok, vidám zenei és gasztró élmények.
Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson

Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson 

Négy héttel a rajt előtt a 43. Balaton-átúszás összes távja elérte a létszámlimitet.
Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától

Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától 

Közel ötezer nevezővel rekordot döntött a 31. KIPRUN Futóest, ahol idén külföldi futóturisták is nagy számban indultak.
A magyar festészet ikonja – új megvilágításban

A magyar festészet ikonja – új megvilágításban 

Egyedülálló digitális művészeti utazás a veszprémi CODE-ban.
Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben

Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben 

Koncertek, színházi előadások és különleges programok.
Extrém élménypark Budapesten

Extrém élménypark Budapesten 

Csúszdák, légvárak, mászófalak 4000 nm2-en.
Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál

Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál 

A MOL Nagyon Balaton eseményei várhatóan félmilliónál is több turistát vonzanak idén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.