A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége mint kezdeményező, a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületével együttműködve, 2014. őszén harmadik alkalommal ismét megrendezi az Országos Portásversenyt.
A verseny célja
- Felhívni a figyelmet a szakmai tudás, a jó minőségű szolgáltatás fontosságára,
- Tanulási lehetőséget nyújtani a fiatal szakemberek részére,
- Felhívni a közvélemény figyelmét a szállodás szakma, azon belül a portások, recepciósok tevékenységének fontosságára, PR
A verseny résztvevői
- Olyan 5 * szállodában dolgozó 35 év alatti portás-, illetve recepciós szakemberek, akik legalább középfokú végzettséggel, s 2 idegen nyelv tárgyalási szintű ismeretével rendelkeznek, s az MSZÉSZ tagszállodáiban dolgoznak.
- Olyan 3 - 4 * szállodában dolgozó 35 év alatti portás-, illetve recepciós szakemberek, akik legalább középfokú végzettséggel, s 1 idegen nyelv tárgyalási szintű ismeretével rendelkeznek, s az MSZÉSZ tagszállodáiban dolgoznak.
- A választott idegen nyelv valamelyik Európában széles körben használt nyelv - angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol - lehet.
- Egy szállodából legfeljebb 3 fő jelentkezhet.
- Aranykulcsos portás jelentkezésére nincs lehetőség.
- A jelentkezés az MSZÉSZ Titkárságán történik írásban ([email protected]), a tagszálloda igazgatójának ajánlásával. A jelentkezéshez csatolni kell egy szakmai önéletrajzot a nyelvismeret feltüntetésével, illetve elérhetőséget (mobil szám, e-mail cím), valamint a részvételi díj befizetéséről szóló igazolást.
- A verseny részvételi díja személyenként 10.000 Ft + ÁFA, ami a Magyar Szállodaszövetség Szolgáltató Kft. 11795009-29909489-00000000 számú bankszámlájára történő átutalással egyenlíthető ki. A részvételi díj előzeteses befizetése nélkül a jelentkezés nem érvényes.
Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 5.
A verseny lebonyolítása
- A verseny elődöntőkből és döntőből áll. Az 5* szállodákból jelentkezők részére egy elődöntőt, a 3-4* szállodákból jelentkezők részére az MSZÉSZ 7 régiójában külön-külön tartunk elődöntőt amennyiben 1-1 régióból a jelentkezők száma eléri a 10-et. Amennyiben ennél kevesebben jelentkeznek, akkor az elődöntőket több régió összevonásával rendezzük a Szövetség valamelyik tagszállodájában, míg a döntőre Budapesten, egy később meghatározásra kerülő szállodában kerül sor.
- Az 5* szállodákból jelentkezők közül az elődöntő 6 legjobb résztvevője, míg a régiónkénti elődöntőkből a 2 legjobb eredményt elérő juthat a döntőbe.
- A verseny írásos tesztből és szóbeli - magyar és idegen nyelven lebonyolított - vizsgából áll.
- A teszt 5 témakörben - általános műveltség; helyi kulturális, régiós és nemzeti turisztikai; gasztronómiai; szállodai; protokoll ismeretek - összeállított kérdésekből áll. Az mehet szóbeli vizsgára, aki legalább 80 %-ra teljesítette az írásbeli tesztet.
- A szóbeli vizsga 2 részből áll: a zsűri által feltett szakmai kérdésekre adott válaszból – pl. az adott régió turisztikai, gasztronómiai kínálatának, a versenyző szállodájának bemutatása, városnézési program összeállítás stb. -, illetve idegen nyelven lebonyolított szakmai témákra irányuló beszélgetésből.
- A szóbeli teljesítmények értékelése - 1-10 pont között terjedő - pontozással történik, amit a zsűri 5 tagja külön-külön végez, s az összesített pontszám adja a versenyző eredményét. (A jobb teljesítményhez magasabb pontszám párosul.) A zsűri 5 tagból áll a következők szerint: 1 fő a régióvezető, 1 fő egy gyakorló szállodaigazgató az adott régióból, 1 fő az MSZÉSZ, 2 fő az Aranykulcs képviseletében.
A verseny ütemezése
- Az elődöntők helyszíneiről és időpontjairól 2014. szeptember első hetében adunk tájékoztatást.
- Az elődöntőket hétfő-csütörtöki napokon, 10,00 és 16,00 óra között rendezzük meg, a jelentkezőket erről külön értesítjük.
- A döntőt 2014. októberében, egy budapesti MSZÉSZ tagszállodában tartjuk, amelynek helyszínét és kezdési időpontját később határozzuk meg.
Díjak
- A döntőben a 3 legjobb eredményt elérő versenyző az MSZÉSZ-től „diplomát” kap.
- Az 1. helyezettet az Aranykulcs Egyesület tagjává fogadja.
- Az egyéb díjakról, különdíjakról később adunk tájékoztatást.
Forrás: Turizmus Online