Mi jön a wellness után?

Mi megy jól, azaz mi megy ’well’ a turizmusban, szállodaiparban és rendezvényszervezésben? A téma iránt érdeklődők 120 előadást és szemináriumot hallgathattak meg az EuroCHRIE (The European Council on Hotel, Restaurant & Institutional Education) éves közgyűlésén, amelynek megrendezését a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézete nyerte el még 2015 tavaszán és bonyolított le a WECO Travel közreműködésével 2016. október 26-28. között — tájékoztatta szerkesztőségünket kedden a METU.

42 ország 282 delegátusa vitatta meg a konferencia fő témáit, amelyek között a jóllét, egészség, wellness és spa-k fejlődési irányait, a turizmus és szállodai oktatás és képzés kihívásait és módszereit éppúgy megtalálhatták, mint a turizmus menedzsment és tervezés, a szálloda menedzsment és teljesítményértékelés vagy a speciális események illetve rendezvények sürgető kérdéseit.

A konferenciát a METU nemzetközileg is elismert szakértői Dr Melanie Smith és Dr Puczkó László előadásai nyitották meg, amelyben felvetették, hogy milyen formában lehetséges a Kék Zónák, azaz azon közösségek tapasztalatait felhasználni és adaptálni a szálloda és turizmusiparban, amelyek a világon a leghosszabb várható átlagos élettartamot tudhatják magukénak? Felhívták a figyelmet arra is, hogy minden jel szerint a wellness mint kifejezés is hasonló sorsra fog jutni, mint azt számos más, hasonló helyzetben láthattuk a „zöld” vagy a fenntarthatóság szavakkal kapcsolatban, azaz a piac túlhasználata miatt tartalmát és jelentését fogja veszteni. (Ezt hívták a green-washing után wellness-washing-nak).

A konferencia meghívott előadói között olyan a szállodaiparban és wellnessgazdaságban meghatározó neveket találhatunk mint Jeremy McCarthy (Group Director of Spa for Mandarin Oriental Hotel Group), aki nemcsak spa és szállodai szakember, de pszichológus is. McCarthy előadásában amellett, hogy a szállodaipar wellness megoldásainak legkülönlegesebb példáit ismertette — egyebek mellett a mobiltelefonok számára hálózsákot adnak a szállodában ezzel is jelezve, hogy szükség van a digitális elvonulásra — felvetette azt is, hogy a piac még nem tudja, mi is következik a wellness-t követően, illetve azt sem, hogy a jelenlegi egészség orientációból mennyi épül be a szállodai kínálatba majdan alapvetőként elvárt szolgáltatásként.

Franz Linser, aki amellett, hogy olimpiai síedző a Global Wellness Summit társszervezője volt 2016-ban az általános wellness irányú keresleti és kínálati trendeket ismertette, felhívva ugyanakkor a figyelmet arra, hogy „jól” lévő állapotot elérni csak az egyén, azaz jelen esetben az utazó aktív részvételével lehetséges, a passzív ’wellnesszezés’ (ahogyan azt a magyar köznyelv hívja) csak pótcselekvés. Egyértelműnek tekintett azt a trendet is, hogy a szállodáknak, spa-knak, wellness központoknak vissza kell hozniuk a természetet, a természetközeliséget a szolgáltatási kínálatukba éppúgy, mint a működtetési koncepciókba. A közeljövő fogyasztói ugyanis nagy számban természethiányos életformából érkeznek majd.

A konferencia során olyan szállodaszakmai workshopokon is részt vehettek a delegátusok, mint például a REDGLobal, Russel Partnership vagy a HOTS szállodaüzemeltetési és teljesítményjavító üzleti szimulációs tréningjei, illetve az STR Share Center szállodai teljesítményelemzési módszertani tréningje vagy a Leadership Tango workshop, amelyen a vezetés és vezetni hagyás nem könnyű technikát illusztrálták – a tangó segítségével.

A konferencia során adták át az EuroCHRIE szakmai díjait, amelyek közül az EuroCHRIE Regional Industry Award-ját 2016-ban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyerte el, e díjjal is elismerve a fürdővállalat turizmus és márkaépítő tevékenységeit. A díjat Czinege Szilvia a BGYHZrt marketing igazgatója vette át a Gellért fürdőben tartott Gála és Díjátató vacsorán.


Megjelent a friss TKI index

Megjelent a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Új határon átnyúló turisztikai egyesület

Új határon átnyúló turisztikai egyesület 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.