Mi jön a wellness után?

Mi megy jól, azaz mi megy ’well’ a turizmusban, szállodaiparban és rendezvényszervezésben? A téma iránt érdeklődők 120 előadást és szemináriumot hallgathattak meg az EuroCHRIE (The European Council on Hotel, Restaurant & Institutional Education) éves közgyűlésén, amelynek megrendezését a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézete nyerte el még 2015 tavaszán és bonyolított le a WECO Travel közreműködésével 2016. október 26-28. között — tájékoztatta szerkesztőségünket kedden a METU.

42 ország 282 delegátusa vitatta meg a konferencia fő témáit, amelyek között a jóllét, egészség, wellness és spa-k fejlődési irányait, a turizmus és szállodai oktatás és képzés kihívásait és módszereit éppúgy megtalálhatták, mint a turizmus menedzsment és tervezés, a szálloda menedzsment és teljesítményértékelés vagy a speciális események illetve rendezvények sürgető kérdéseit.

A konferenciát a METU nemzetközileg is elismert szakértői Dr Melanie Smith és Dr Puczkó László előadásai nyitották meg, amelyben felvetették, hogy milyen formában lehetséges a Kék Zónák, azaz azon közösségek tapasztalatait felhasználni és adaptálni a szálloda és turizmusiparban, amelyek a világon a leghosszabb várható átlagos élettartamot tudhatják magukénak? Felhívták a figyelmet arra is, hogy minden jel szerint a wellness mint kifejezés is hasonló sorsra fog jutni, mint azt számos más, hasonló helyzetben láthattuk a „zöld” vagy a fenntarthatóság szavakkal kapcsolatban, azaz a piac túlhasználata miatt tartalmát és jelentését fogja veszteni. (Ezt hívták a green-washing után wellness-washing-nak).

A konferencia meghívott előadói között olyan a szállodaiparban és wellnessgazdaságban meghatározó neveket találhatunk mint Jeremy McCarthy (Group Director of Spa for Mandarin Oriental Hotel Group), aki nemcsak spa és szállodai szakember, de pszichológus is. McCarthy előadásában amellett, hogy a szállodaipar wellness megoldásainak legkülönlegesebb példáit ismertette — egyebek mellett a mobiltelefonok számára hálózsákot adnak a szállodában ezzel is jelezve, hogy szükség van a digitális elvonulásra — felvetette azt is, hogy a piac még nem tudja, mi is következik a wellness-t követően, illetve azt sem, hogy a jelenlegi egészség orientációból mennyi épül be a szállodai kínálatba majdan alapvetőként elvárt szolgáltatásként.

Franz Linser, aki amellett, hogy olimpiai síedző a Global Wellness Summit társszervezője volt 2016-ban az általános wellness irányú keresleti és kínálati trendeket ismertette, felhívva ugyanakkor a figyelmet arra, hogy „jól” lévő állapotot elérni csak az egyén, azaz jelen esetben az utazó aktív részvételével lehetséges, a passzív ’wellnesszezés’ (ahogyan azt a magyar köznyelv hívja) csak pótcselekvés. Egyértelműnek tekintett azt a trendet is, hogy a szállodáknak, spa-knak, wellness központoknak vissza kell hozniuk a természetet, a természetközeliséget a szolgáltatási kínálatukba éppúgy, mint a működtetési koncepciókba. A közeljövő fogyasztói ugyanis nagy számban természethiányos életformából érkeznek majd.

A konferencia során olyan szállodaszakmai workshopokon is részt vehettek a delegátusok, mint például a REDGLobal, Russel Partnership vagy a HOTS szállodaüzemeltetési és teljesítményjavító üzleti szimulációs tréningjei, illetve az STR Share Center szállodai teljesítményelemzési módszertani tréningje vagy a Leadership Tango workshop, amelyen a vezetés és vezetni hagyás nem könnyű technikát illusztrálták – a tangó segítségével.

A konferencia során adták át az EuroCHRIE szakmai díjait, amelyek közül az EuroCHRIE Regional Industry Award-ját 2016-ban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyerte el, e díjjal is elismerve a fürdővállalat turizmus és márkaépítő tevékenységeit. A díjat Czinege Szilvia a BGYHZrt marketing igazgatója vette át a Gellért fürdőben tartott Gála és Díjátató vacsorán.


Belföldi úti célok toplistája a május 1-jei hosszú hétvégén

Belföldi úti célok toplistája a május 1-jei hosszú hétvégén 

Tovább növekszik a tavaszi üdülési hullám, tömegek keltek útra a május 1-jével kezdődő négynapos hosszú hétvégén az egyik szállásfoglaló portál adatai szerint.
Galériák éjszakája a Bartók Béla úton

Galériák éjszakája a Bartók Béla úton 

Galériaséták, beszélgetések, irodalmi est, élő könyvtár, tárlatvezetések kiállító művészekkel és kurátorokkal, valamint zenei produkciók.
Indul a Best of Sopron

Indul a Best of Sopron 

A nagykövetek a számukra legkedvesebb élmények és emlékek alapján tesznek személyes ajánlásokat.
Kortárs szobrászati kiállítás Köveskálon

Kortárs szobrászati kiállítás Köveskálon 

A Káli Art Inn kertjében kiállított különleges alkotásokat minden évben neves szakmai zsűri bírálja egy verseny keretében – így történt ez idén is.
Friss NGM-jelentés a külföldi vendégérkezésekről Q1 alatt

Friss NGM-jelentés a külföldi vendégérkezésekről Q1 alatt 

2025 első negyedévében közel 3,2 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, 8,4 százalékkal több, mint 2024 azonos időszakában.
Új ritkaságokkal bővült a dörgicsei autógyűjtemény

Új ritkaságokkal bővült a dörgicsei autógyűjtemény 

Köztük a legendás Ferrari Testarossa és De Tomaso Mangusta.
Budapestre érkezik a Gustav Klimt interaktív tárlat

Budapestre érkezik a Gustav Klimt interaktív tárlat 

Az The Immersive Experience kiállítás május 19-től látható.
Hazai strandok listája, ahol legfőbb szempont a kutyabarátság

Hazai strandok listája, ahol legfőbb szempont a kutyabarátság 

Strandok, ahol négylábú barátokat is örömmel fogadják a tikkasztó nyári napokon.
Világhírű írótól kerül kalapács alá a Vaszary-festmény

Világhírű írótól kerül kalapács alá a Vaszary-festmény 

Hollywoodi világsztár családjától érkezik Budapestre a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának egyik szenzációja.
Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő

Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő  

Május 1-jén a jubileumi ünnepség keretében izgalmas programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.