Mi jön a wellness után?

Mi megy jól, azaz mi megy ’well’ a turizmusban, szállodaiparban és rendezvényszervezésben? A téma iránt érdeklődők 120 előadást és szemináriumot hallgathattak meg az EuroCHRIE (The European Council on Hotel, Restaurant & Institutional Education) éves közgyűlésén, amelynek megrendezését a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézete nyerte el még 2015 tavaszán és bonyolított le a WECO Travel közreműködésével 2016. október 26-28. között — tájékoztatta szerkesztőségünket kedden a METU.

42 ország 282 delegátusa vitatta meg a konferencia fő témáit, amelyek között a jóllét, egészség, wellness és spa-k fejlődési irányait, a turizmus és szállodai oktatás és képzés kihívásait és módszereit éppúgy megtalálhatták, mint a turizmus menedzsment és tervezés, a szálloda menedzsment és teljesítményértékelés vagy a speciális események illetve rendezvények sürgető kérdéseit.

A konferenciát a METU nemzetközileg is elismert szakértői Dr Melanie Smith és Dr Puczkó László előadásai nyitották meg, amelyben felvetették, hogy milyen formában lehetséges a Kék Zónák, azaz azon közösségek tapasztalatait felhasználni és adaptálni a szálloda és turizmusiparban, amelyek a világon a leghosszabb várható átlagos élettartamot tudhatják magukénak? Felhívták a figyelmet arra is, hogy minden jel szerint a wellness mint kifejezés is hasonló sorsra fog jutni, mint azt számos más, hasonló helyzetben láthattuk a „zöld” vagy a fenntarthatóság szavakkal kapcsolatban, azaz a piac túlhasználata miatt tartalmát és jelentését fogja veszteni. (Ezt hívták a green-washing után wellness-washing-nak).

A konferencia meghívott előadói között olyan a szállodaiparban és wellnessgazdaságban meghatározó neveket találhatunk mint Jeremy McCarthy (Group Director of Spa for Mandarin Oriental Hotel Group), aki nemcsak spa és szállodai szakember, de pszichológus is. McCarthy előadásában amellett, hogy a szállodaipar wellness megoldásainak legkülönlegesebb példáit ismertette — egyebek mellett a mobiltelefonok számára hálózsákot adnak a szállodában ezzel is jelezve, hogy szükség van a digitális elvonulásra — felvetette azt is, hogy a piac még nem tudja, mi is következik a wellness-t követően, illetve azt sem, hogy a jelenlegi egészség orientációból mennyi épül be a szállodai kínálatba majdan alapvetőként elvárt szolgáltatásként.

Franz Linser, aki amellett, hogy olimpiai síedző a Global Wellness Summit társszervezője volt 2016-ban az általános wellness irányú keresleti és kínálati trendeket ismertette, felhívva ugyanakkor a figyelmet arra, hogy „jól” lévő állapotot elérni csak az egyén, azaz jelen esetben az utazó aktív részvételével lehetséges, a passzív ’wellnesszezés’ (ahogyan azt a magyar köznyelv hívja) csak pótcselekvés. Egyértelműnek tekintett azt a trendet is, hogy a szállodáknak, spa-knak, wellness központoknak vissza kell hozniuk a természetet, a természetközeliséget a szolgáltatási kínálatukba éppúgy, mint a működtetési koncepciókba. A közeljövő fogyasztói ugyanis nagy számban természethiányos életformából érkeznek majd.

A konferencia során olyan szállodaszakmai workshopokon is részt vehettek a delegátusok, mint például a REDGLobal, Russel Partnership vagy a HOTS szállodaüzemeltetési és teljesítményjavító üzleti szimulációs tréningjei, illetve az STR Share Center szállodai teljesítményelemzési módszertani tréningje vagy a Leadership Tango workshop, amelyen a vezetés és vezetni hagyás nem könnyű technikát illusztrálták – a tangó segítségével.

A konferencia során adták át az EuroCHRIE szakmai díjait, amelyek közül az EuroCHRIE Regional Industry Award-ját 2016-ban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyerte el, e díjjal is elismerve a fürdővállalat turizmus és márkaépítő tevékenységeit. A díjat Czinege Szilvia a BGYHZrt marketing igazgatója vette át a Gellért fürdőben tartott Gála és Díjátató vacsorán.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.