Havi állami apanázst a legkiszolgáltatottabb szakembereknek

Flashmob-ot tartottak az idegenvezetők, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét hátrányos helyzetükre. Havi állami támogatásért vagy adó- és járulékkedvezményért küzdenek

Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke hangsúlyozta, a szakma legnagyobb vesztesei az idegenvezetők, mivel őket sújtotta a válság a legkorábban a csoportok elmaradásával, és ők kerülnek vissza a legkésőbb is a vérkeringésbe, hiszen számos szolgáltató, köztük a hotelek, vendéglátóhelyek, attrakciók már most fogadják a belföldi turistákat és hamarosan a külföldi egyéni beutazókat, míg az idegenvezetőknek csak őszre vannak felkéréseik. „Magyarországon 15 ezer idegenvezető van nyilvántartásban, ebből 4-5 ezer szakember dolgozik aktívan, ami a turizmusban dolgozók 400 000-es létszámához képest alacsony létszám, de félő, hogy ez a sok ezer ember pályaelhagyóvá válik a következő egy évben, mert a turizmus újraindulásáig kénytelen lesz valamiből megélni” – emelte ki az elnök.

Deák Judit arra is rámutatott, hogy az idegenvezetői szövetségek már márciusban lobbiztak a döntéshozóknál, de a mai napig nem kaptak hathatós segítséget. Európában Görögország volt az egyetlen, ahol mindössze két hónapig kaptak a szakmabeliek 800 eurós támogatást, de még a gazdasági szempontból gyengébb lábakon álló Albánia is nyújtott egyszeri 150 eurós támogatást nyújtott idegenvezetőinek. Máltától az Egyesült Királyságig, Portugáliától Csehországig viszont szinte minden országban 3 hónapon át, de valahol augusztus, szeptember végéig, sőt az év végéig folyósítottak/folyósítanak havi apanázst a kormányok az idegenvezetők támogatására a túléléshez. Ez az összeg 600 és 1500 euró között mozgott/mozog a kontinens különböző országaiban.

100 000 forintos havi támogatás

Az elnök szerint a hazai turizmusnak komoly érdeke, hogy a kormány havi összeggel vagy adókedvezménnyel támogassa az idegenvezetőket. A MIE havi 100 000 forintot tartana méltányosnak, vagy alternatívaként év végig, esetleg jövő március végéig mentességet a járulék és adófizetés kötelezettsége alól. „Ezek hiányában félő, hogy mire újraindul számottevően a turizmus, a vendégek nem találnak majd idegenvezetőt az országban, hiszen addig sokan külföldre vagy pályaelhagyásra kényszerülnek” -hangsúlyozta a szakember. Az idegenvezetők az állami kompenzáció fejében felajánlották, hogy videó és képanyagot készítenek az országimázs munkához, magyar csoportokat vezetnek belföldön, és segítik a TDM szervezeteket a hatékonyabb munkában.

Caesar Éva, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy a kormány márciusi intézkedéscsomagjából (61/2020), amely a veszélyeztetett szakmák, köztük a turizmusban dolgozókat kívánta segíteni, kimaradt az idegenvezetés. A rendelet meghatározta azoknak, a kata tételes adózásban tevékenykedő személyeknek a körét, akikre átmenetileg adó és járulékfizetési mentességet hirdetett a kormány. Ebbe az idegenvezetők nem tartoztak bele. Három nappal később módosítottak ugyan a rendeleten a döntéshozók, de csupán azokra az idegenvezetőkre terjesztették ki, akik foglalkoztatottak, illetve alkalmazotti státuszban dolgoznak. Ez azonban elenyészően kevés emberre igaz a szakmában, mivel hazánkban az idegenvezetők túlnyomó része egyéni vállalkozóként tevékenykedik. Caesar Éva azt is elmondta, hogy az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán nemrég arra tett ígéretet, hogy pályázati lehetőséget hirdetnek meg az idegenvezetők számára a vidéki helyszínek bemutatására.

Idegenvezetőből árucsomagoló?

Pozsár Eszter, a Pozitív Gondolkodású Független Idegenvezetők Csoportja azt hangsúlyozta, hogy egy idegenvezető arca az országnak és aktívan formálja a hazánkról kialakuló képet. Ráadásul olyan hivatás, amely számtalan szakmát ötvöz, és rendkívül széleskörű műveltséget és speciális készségeket igényel, ehhez képest viszonylag alacsony a megbecsültsége. Azt is őszintén elmondta, hogy a belföldi idegenvezetés már így is telített, nem jelent a jelenleg munkanélküli kollégák számára alternatívát, a tanári pálya sem vesz fel ennyi munkaerőt, és ő és a kollégái manapság, amikor reálisan csak jövő tavasszal lesznek európai csoportjaik, tengerentúliak pedig talán még később - feltéve ha nem jön a pandémia második hulláma - már pizzafutár és csomagolói állásokat olvasgatnak, arra az esetre, ha minden kötél szakad.

Marián Bilačič, a Szlovák Idegenforgalom és Idegenvezetők Társulásának (SSSCR) elnöke egyben az Idegenvezetők Világszövetségének is a regionális elnöke, elmondta, hogy negyedmillió idegenvezető lett munkanélküli Európa-szerte, és az első negyedévben, amikor még március első felében volt turizmus, 40-50 százalékkal esett vissza a piac. Szlovákiában egyébként 450 eurós támogatást kaptak az ottani kollégák.

Felmondhatják a hiteleiket is

Dr. Kundi Viktória, a MIE elnökségi tagja abban látja hivatásuk fontosságát, hogy érdemben alakítják az országimázst, minőségi időt töltenek a vendégekkel, és olyan érdekes és értékes információkkal látják el őket, amelyekhez máshonnan nem juthatnak hozzá. A szakember szerint az idegenvezetők nemcsak azért vannak különösen kiszolgáltatott helyzetben, mert hónapok óta nincsenek bevételeik, és még jó ideig nem is számíthatnak arra, hogy lesznek, hanem azért is, mert sokan szüneteltetni kényszerülnek a vállalkozásukat. A kényszerszünet pedig nem számít bele a szolgálati időbe, ami hártányosan befolyásolja a nyugdíjak mértékét, és a vállalkozás szüneteltetésével a lakás- személyi- és babaváró hiteleket is felmondhatja a hitelintézet.

„A belföldi idegenvezetés azért nem lehet alternatíva az idegenvezetőknek, mert egy teljes profilváltást követel meg, hiszen egy új belföldi programot ki kell találni, le kell járni és be kell vezetni a piacra, amiből reálisan csak jövőre lehetne az utazásszervezőnek és az idegenvezetőnek is bevétele. Mindemellett azonban a belföldi piacon amúgy is elenyésző mértékű (csupán 5 %-nyi) a magyarok számára nyújtott idegenvezetői szolgáltatások iránti kereslet. A sétaműhelyek talán jelenthetnek álláslehetőséget, ahol egyébként sok, idegenvezető vizsgával és engedéllyel nem rendelkező értelmiségi visz túrákat” – mondta el Kundi Viktória.

Őszig biztosan semmi munka

A kilátásokkal kapcsolatban a szakemberek rámutattak, hogy az idegenvezetők azért is számíthatnak a közeli jövőben, a turizmus újraindulása után is komoly bevételkiesésre, mert megbízóik, többek között patinás, 100 éves nemzetközi utaztatók kerültek csődközeli helyzetbe. Másrészt a kereslet is csökken, tekitve, hogy sokan kerültek az utcára, vagy új munkahelyükön nem az az első dolguk, hogy vakációzni induljanak. Deák Judit, aki egy kisebb beutaztató irodát is működtet elmondta, augusztusig lemondták az összes programjukat vagy késő őszre, illetve jövő tavaszra foglalták át. Mások arról számoltak be, hogy a szeptemberre tolt programok lebonyolítása is teljesen még, és a globális bizonytalanság miatt az azutáni időszakokra sincsenek még megkeresések a külföldi partnerek részéről.

A rendezvényhez a belvárosi Urbán Betyár étterem biztosította a helyszínt, - amely számos turistacsoportot fogadott a válság előtt – így fejezve ki az idegenvezetők számára szolidaritásukat, hogy hasonló cipőben járnak.

A sajtóesemény után zenés-táncos esernyős flashmob-ot tartottak az idegenvezetők, 200 kolléga részvételével olasz példát követve. Ott több városban is volt hasonló, figyelemfelhívó demonstráció a döntéshozók számára. A budapestiek példáját vidéki helyszíneken követik majd a kollégák Pécsett, Veszprémben, Sopronban és Győrben.

Flashmob Pécsett:

{youtube|id=Lk7-xUFMCK0}

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.