MTÜ: az új javaslatok erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézték: a felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A felszolgálási díj tervezete alapján a vendéglátó üzletek lakossági fogyasztás esetén maximum 15, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék díjat határozhatnak meg, annak alkalmazása önkéntes, arról a vendéglátó üzletek üzemeltetői dönthetnek. A borravalónál a javaslat rögzíti annak adó- és járulékmentességét, és módosítja a kifizetés feltételeit is annak érdekében, hogy azt munkavállalók levonásmentesen kaphassák meg.

A MTÜ üdvözli a szakmai szervezetek által is támogatott tervezeteket, azoknak köszönhetően ugyanis nem csak a vendéglátásban dolgozók juthatnak több bevételhez, de nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.

Közleményük szerint a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus.

Az ágazat nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12 százalék, a központi költségvetés bevételeinek pedig több mint 10 százalékát a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi.

Az iparág társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy abban közel százezer kis- és középvállalkozás működik, így a turizmus mintegy 400 ezer család megélhetését nyújtja hazánkban.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója:

Az új maximalizált mérték lehetővé teszi, hogy a hazai szolgáltatók versenyképes bért biztosíthassanak azon magas minőségű szakmai munkát végző dolgozóik számára, akiket ezeken a nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényeken foglalkoztatnak. Így nem csak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.


Fotó: Depositphotos

A lakossági fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték pedig a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.

Fontos, hogy a korábbi előírásoknak megfelelően felszolgálási díjat továbbra sem lesz kötelező alkalmazniuk a vendéglátóknak.

Amennyiben ezt megteszik, az része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet viszont továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak – tette hozzá.

A felszolgálási díj nem azonos a borravalóval, amelyet minden esetben önkéntesen fizet a vendég. Jelenleg ez csak akkor adó- és járulékmentes a munkavállaló számára, ha azt a számlától külön, készpénzben, közvetlenül a felszolgálónak adja a vendég, vagy egy olyan borravaló tárolóba helyezi, amelynek tartalmát a felszolgálók osztják szét egymás között.

A tervezet nem csak kimondja a borravaló adómentességét, de rögzíti, hogy ez független a kifizetés módjától is.

Azaz a munkavállaló akkor is levonásmentesen kell, hogy megkapja azt, ha a vendég elektronikusan, vagy azonnali átutalással fizet. Az ehhez szükséges technikai feltételeket pedig a vendéglátó üzletek pénzintézeteinek kell biztosítaniuk.

A borravaló kiemelt motivációs bevételt jelent a vendéglátásban dolgozók számára. Az előterjesztésnek köszönhetően immár az egyre inkább bankkártyával fizető vendégek is kényelmesen adhatnak borravalót, tudva, hogy az a felszolgálóhoz kerül. Mindez ráadásul a munkáltatóknak is költségoptimalizáló megoldást jelent

– mutatott rá Könnyid László.


Gyógyvizek birodalma – Hogyan újulhat meg a magyar termálturizmus?

Gyógyvizek birodalma – Hogyan újulhat meg a magyar termálturizmus? 

A gyógy- és termálturizmus egyre fontosabb szerepet tölt be, ugyanakkor számos kihívással is szembesül, mint a fenntarthatóság, a piaci elvárások, az orvosi validáció, a vendégigények és a nemzetközi versenyhelyzet.
Jön a VéNégy Fesztivál

Jön a VéNégy Fesztivál 

Július első napjaiban, Nagymarosnál.
Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.