MTÜ: az új javaslatok erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézték: a felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A felszolgálási díj tervezete alapján a vendéglátó üzletek lakossági fogyasztás esetén maximum 15, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék díjat határozhatnak meg, annak alkalmazása önkéntes, arról a vendéglátó üzletek üzemeltetői dönthetnek. A borravalónál a javaslat rögzíti annak adó- és járulékmentességét, és módosítja a kifizetés feltételeit is annak érdekében, hogy azt munkavállalók levonásmentesen kaphassák meg.

A MTÜ üdvözli a szakmai szervezetek által is támogatott tervezeteket, azoknak köszönhetően ugyanis nem csak a vendéglátásban dolgozók juthatnak több bevételhez, de nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.

Közleményük szerint a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus.

Az ágazat nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12 százalék, a központi költségvetés bevételeinek pedig több mint 10 százalékát a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi.

Az iparág társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy abban közel százezer kis- és középvállalkozás működik, így a turizmus mintegy 400 ezer család megélhetését nyújtja hazánkban.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója:

Az új maximalizált mérték lehetővé teszi, hogy a hazai szolgáltatók versenyképes bért biztosíthassanak azon magas minőségű szakmai munkát végző dolgozóik számára, akiket ezeken a nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényeken foglalkoztatnak. Így nem csak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.


Fotó: Depositphotos

A lakossági fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték pedig a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.

Fontos, hogy a korábbi előírásoknak megfelelően felszolgálási díjat továbbra sem lesz kötelező alkalmazniuk a vendéglátóknak.

Amennyiben ezt megteszik, az része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet viszont továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak – tette hozzá.

A felszolgálási díj nem azonos a borravalóval, amelyet minden esetben önkéntesen fizet a vendég. Jelenleg ez csak akkor adó- és járulékmentes a munkavállaló számára, ha azt a számlától külön, készpénzben, közvetlenül a felszolgálónak adja a vendég, vagy egy olyan borravaló tárolóba helyezi, amelynek tartalmát a felszolgálók osztják szét egymás között.

A tervezet nem csak kimondja a borravaló adómentességét, de rögzíti, hogy ez független a kifizetés módjától is.

Azaz a munkavállaló akkor is levonásmentesen kell, hogy megkapja azt, ha a vendég elektronikusan, vagy azonnali átutalással fizet. Az ehhez szükséges technikai feltételeket pedig a vendéglátó üzletek pénzintézeteinek kell biztosítaniuk.

A borravaló kiemelt motivációs bevételt jelent a vendéglátásban dolgozók számára. Az előterjesztésnek köszönhetően immár az egyre inkább bankkártyával fizető vendégek is kényelmesen adhatnak borravalót, tudva, hogy az a felszolgálóhoz kerül. Mindez ráadásul a munkáltatóknak is költségoptimalizáló megoldást jelent

– mutatott rá Könnyid László.


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a fővárosi marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.