MTÜ: az új javaslatok erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézték: a felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A felszolgálási díj tervezete alapján a vendéglátó üzletek lakossági fogyasztás esetén maximum 15, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék díjat határozhatnak meg, annak alkalmazása önkéntes, arról a vendéglátó üzletek üzemeltetői dönthetnek. A borravalónál a javaslat rögzíti annak adó- és járulékmentességét, és módosítja a kifizetés feltételeit is annak érdekében, hogy azt munkavállalók levonásmentesen kaphassák meg.

A MTÜ üdvözli a szakmai szervezetek által is támogatott tervezeteket, azoknak köszönhetően ugyanis nem csak a vendéglátásban dolgozók juthatnak több bevételhez, de nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.

Közleményük szerint a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus.

Az ágazat nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12 százalék, a központi költségvetés bevételeinek pedig több mint 10 százalékát a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi.

Az iparág társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy abban közel százezer kis- és középvállalkozás működik, így a turizmus mintegy 400 ezer család megélhetését nyújtja hazánkban.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója:

Az új maximalizált mérték lehetővé teszi, hogy a hazai szolgáltatók versenyképes bért biztosíthassanak azon magas minőségű szakmai munkát végző dolgozóik számára, akiket ezeken a nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényeken foglalkoztatnak. Így nem csak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.


Fotó: Depositphotos

A lakossági fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték pedig a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.

Fontos, hogy a korábbi előírásoknak megfelelően felszolgálási díjat továbbra sem lesz kötelező alkalmazniuk a vendéglátóknak.

Amennyiben ezt megteszik, az része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet viszont továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak – tette hozzá.

A felszolgálási díj nem azonos a borravalóval, amelyet minden esetben önkéntesen fizet a vendég. Jelenleg ez csak akkor adó- és járulékmentes a munkavállaló számára, ha azt a számlától külön, készpénzben, közvetlenül a felszolgálónak adja a vendég, vagy egy olyan borravaló tárolóba helyezi, amelynek tartalmát a felszolgálók osztják szét egymás között.

A tervezet nem csak kimondja a borravaló adómentességét, de rögzíti, hogy ez független a kifizetés módjától is.

Azaz a munkavállaló akkor is levonásmentesen kell, hogy megkapja azt, ha a vendég elektronikusan, vagy azonnali átutalással fizet. Az ehhez szükséges technikai feltételeket pedig a vendéglátó üzletek pénzintézeteinek kell biztosítaniuk.

A borravaló kiemelt motivációs bevételt jelent a vendéglátásban dolgozók számára. Az előterjesztésnek köszönhetően immár az egyre inkább bankkártyával fizető vendégek is kényelmesen adhatnak borravalót, tudva, hogy az a felszolgálóhoz kerül. Mindez ráadásul a munkáltatóknak is költségoptimalizáló megoldást jelent

– mutatott rá Könnyid László.


Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Gödöllő Sisi-re emlékezik

Gödöllő Sisi-re emlékezik 

A Gödöllői Királyi Kastély parkjában 2025. február 28-ig egy különleges fénypark állít emléket Erzsébet királynénak.
Hazánk állatait mutatja be az új fotókiállítás

Hazánk állatait mutatja be az új fotókiállítás 

Magyarország állatvilágát bemutató fotókiállítás nyílt a Városligetben.
Látványosnak ígérkezik az idei Vadlúd Sokadalom Tatán

Látványosnak ígérkezik az idei Vadlúd Sokadalom Tatán 

A sokadalom egyik legnagyobb élményében lehet részük a korán kelőknek szombaton reggel hat órától. Napfelkelte után a tavon éjszakázó összes madár egyszerre rebben fel és elindulnak élelmet keresni.
Turistamágnessé válik a pesti Nagykörút

Turistamágnessé válik a pesti Nagykörút 

A legfrissebb adatok szerint változás állt be a Nagykörúton található üzletek számában.
Esztergomban is lázasan készülődnek az adventi ünnepekre

Esztergomban is lázasan készülődnek az adventi ünnepekre 

November 29-én nyitja meg kapuit az Esztergomi Adventi Vásár a Széchenyi téren.
A Néprajzi Múzeum új kiállításának témája több, mint szívszorító

A Néprajzi Múzeum új kiállításának témája több, mint szívszorító 

Az éhezés problémáját járja körül az új vendégkiállítás.
Konferencia  a hazai világörökségi helyszínek turisztikai hasznosításáról és helyzetéről

Konferencia a hazai világörökségi helyszínek turisztikai hasznosításáról és helyzetéről 

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete tudományos konferenciát szervez 2024. november 15-én pénteken.
Felmérés: miképp használják a mesterséges intelligenciát a munkához a magyarok?

Felmérés: miképp használják a mesterséges intelligenciát a munkához a magyarok? 

Az ismereteink róla viszont még hiányosak, illetve a külföldi átlagnál nagyobb fenntartással kezeljük ezeket a megoldásokat.
Budapest adott otthont a turizmus legmagasabb szintű európai rendezvényének

Budapest adott otthont a turizmus legmagasabb szintű európai rendezvényének 

A 23. Európai Turizmus Fórum záróeseményén a fenntarthatóság, a munkaerőhiány és a mesterséges intelligencia szerepe is kiemelt téma volt.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.