Négy év és megújul a Tokaj Kereskedőház

Négy év alatt teljesen megújítja technológiai eszközparkját a Tokaj Kereskedőház. A beruházási program eredményeképpen Magyarország legmodernebb borászati vállalata épül fel a Tokaji Borvidéken. A társaság új, 66 ezer hektoliter bor hűtött tárolására alkalmas tolcsvai tartálycsarnoka már üzemel, és az ambiciózus fejlesztések egy új palackozó üzem és készáruraktár építésével folytatódnak. Megújul a Tokaj Kereskedőház menedzsmentje is. Az új technológiák alkalmazása a foglalkoztatotti létszám csökkentését teszik szükségessé, ám a minőségi termelés feltételeinek biztosításával az integrátor társaság a korábbinál jelentősen több független szőlőtermesztőnek tud majd megélhetést biztosítani a jelenlegi 1700-hoz képest, a minőségi szőlőtermesztés és –feldolgozás további átfogó kiterjesztésének köszönhetően. A minőségi termelés irányába forduló, ma 1100 hektárról szőlőt felvásároló Tokaj Kereskedőház célja nem kisebb, mint hogy minden borvidéki szereplővel szorosan együttműködve a nemzet borászataként emelje ismét a világ elismert prémium borrégiói közé a Tokaji Borvidéket.

Új technológiai egységgel bővült a Tokaj Kereskedőház eszközparkja a társaság tolcsvai központi telephelyén. A rekordidő, kevesebb mint 10 hónap alatt a 2014-es szüretre elkészült új létesítményben 66 ezer hektoliter bor hűtött tárolására van lehetőség, megnyitva az utat a minőségi termelés irányába forduló társaság előtt az új piacok meghódításához.

„A Tokaj Kereskedőház 2013-ban hirdette meg a tokaji minőségi forradalmat azzal a céllal, hogy a tokaji borok újra elfoglalják az őket megillető helyet a minőségi borok nemzetközi piacán. A megújulás egyik legfontosabb eleme társaságunk technológiájának teljes átalakítása. Ennek első lépéseként készült el az új tolcsvai tartálycsarnok, ami egy elem ahhoz, hogy a társaság minőségi törekvései tartósan képesek legyenek biztosítani a Tokaji Borrégió egészének fejlődését” – fogalmazott Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

A Tokaji Borvidéken mintegy 1700 termelőtől szőlőt felvásároló állami társaságnál nem bízzák a véletlenre a sikert: a vállalat egy komplex programtervet dolgozott ki technológiája teljes megújítására. A most elkészült projekt második üteme a tervek szerint 2016-ra fejeződhet be, ennek eredményeképpen a hűthető tartálypark kapacitása el fogja érni a 153 ezer hektolitert. Ezzel a Tokaj Kereskedőház tartósan a borrégió legnagyobb szőlővásárlója marad, biztosítva a társasággal kapcsolatban álló termelők hosszú távú megélhetését és boldogulását.

Ezzel párhuzamosan, 2015 februárjában elkezdődik a társaság új, 10 millió palack/év kapacitású palackozó üzemének építése is. A létesítmény a mai piaci elvárásoknak megfelelően egyszerre garantál majd százszázalékos sterilitást, és teszi lehetővé az öntapadós címkézést, valamint a csavarzáras kupakkal ellátott termékek gyártását is. Ugyancsak 2015-ben indul el a Tokaj Kereskedőház új készáruraktárának építése, valamint a cég központi irodaházának korszerűsítése.

A következő fejlesztési ütemben kerül sor a vállalat új szőlőfogadó és -feldolgozó létesítményének építésére, ahol 2016-tól naponta 5 ezer mázsa szőlő feldolgozására lesz lehetőség a legkorszerűbb körülmények között. Garantálja, hogy a Tokaj Kereskedőház továbbra is a borrégió legfontosabb bortermelője tudjon maradni, minden eddiginél magasabb minőséget biztosítva. Az alapanyag-feldolgozó kapacitás növelése lehetővé teszi, hogy a vállalat még több termelőtől vásároljon fel szőlőt, jövedelmet és megélhetést biztosítva az érintetteknek.

Minden további terv alapja a még több bevétel generálása a borvidék számára, a vendégforgalom növelése, az idelátogató emberek számának megsokszorozása. A további tervek között szerepel egy látványközponttal egybekötött borturisztikai központ megvalósítása a társaság szegi pincéjénél, amely 2017-től biztosíthat méltó helyszínt a teljes borrégió és minőségi borainak bemutatására. Itt kap majd helyet a Tokaj Kereskedőház vinotékája is, illetve egy minőségi gasztronómiai fogások bemutatására szolgáló vendéglátóhelyet is kialakítanak. Itt várható a muzeális készlet tartós elhelyezése és hasznosítása is. Emellett az épület alkalmas lesz konferenciák tartására, valamint művészeti előadások fogadására is. A részletes tervek kidolgozására a Tokaj Kereskedőház várhatóan még az idén nyílt tervpályázatot hirdet meg.

„Magyarország legmodernebb borászatát építjük fel, perspektívát kínálva a Tokaji Borvidék minőségi termelésre törekvő gazdálkodói számára. Ezen túlmenően a Tokaj Kereskedőház a nemzet borászataként jelentős lökést adhat a tokaji borok teljes spektruma sikerének, valamint segítheti a többi magyar borvidék termékeit is a nemzetközi borpiacon” – hangsúlyozta Tombor András. Mindez komoly lökést ad majd a teljes hazai borágazatnak ahhoz, hogy adottságait az eddiginél jobban kihasználva új fejlődési pályára álljon.

Ezzel párhuzamosan újabb elismert szakemberek igazoltak a Tokaj Kereskedőházhoz, akik – egyben az egész Tokaji Borvidék érdekeiért dolgozva – tovább erősítik a társaság tudását és kompetenciáját. A cég irányításáért 2015. február 1-jétől Gaálné Király Enikő felel vezérigazgatóként, Goreczky Gergelyt váltva a tisztségben, aki a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsának munkáját segíti majd a jövőben tanácsadóként. Gaálné Király Enikő 2014. szeptember 1-je óta dolgozik a társaságnál, az azóta eltelt öt hónapban általános vezérigazgató-helyettesként segítette a cég munkáját. Az új vezérigazgató legfontosabb feladata az, hogy - az elmúlt két év reformjának eredményeire támaszkodva - a társaság megkezdje az új piacok meghódítását.

A közelmúltban csatlakozott a Tokaj Kereskedőház csapatához szőlészeti igazgatóként Balassa István is. Az új vezetői pozíció létrehozásával a társaság a minőségi szőlőtermelés fontosságára kíván a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetni. A társaság pénzügyeinek közvetlen felügyeletét Sviatkó Gábor látja el. A Londonból hazatért pénzügyi szakember eddigi pályafutása során nemzetközi és hazai pénzügyi szolgáltatóknál szerzett értékes pénzügyi és vezetői tapasztalatokat. Majoros László személyében új vezető látja el a termelési folyamatok felügyeletét is a társaságnál.

A jelenleg mintegy 160 főt foglalkoztató Tokaj Kereskedőház vezetése a társaság működésének hatékonyságát a vállalati folyamatok optimalizálásával is javítani kívánja. A magyarországi és külföldi cégek humánerőforrás-gazdálkodását vizsgáló összehasonlító elemzések arra mutattak rá, hogy a borszektorban tevékenykedő hasonló méretű vállalatok általában fele-, harmada akkora létszám mellett dolgoznak, így képesek versenyképesen működni. Az új technológiák alkalmazása viszont egyszerre teszi lehetővé, hogy a Tokaj Kereskedőház csökkentse a közvetlenül foglalkoztatott munkatársak létszámát, miközben a korábbinál több gazdálkodónak biztosítson megélhetést integrátorként.

„A munkavállalói létszám csökkentése egy fájdalmas lépés, amelyet a vállalatvezetés a hatályos jogszabályi előírások maradéktalan betartása mellett kíván végrehajtani. Egyúttal a társaság minden segítséget meg kíván adni a távozó munkatársaknak újbóli elhelyezkedésük megkönnyítése érdekében” – hangsúlyozta Gaálné Király Enikő. A vállalatvezető kifejtette: a társaság 20 év adósságát törleszti az eddig halogatott reformok végrehajtásával. Ugyanakkor minden munkatársuk fontos, legyen szó akár szellemi, akár fizikai alkalmazottakról. Éppen ezért a társaság szorosan együtt kíván működni a – kormány által egy évvel ezelőtt elindított BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program koordinációjáért felelős – Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsával is. A cél, hogy a távozó munkatársak közül a lehető legtöbben találjanak új lehetőséget szakmájukban, a szőlő- és bortermelés területén.

A Tokaji Borvidék termelési színvonalának növelését, valamint a szektor jövedelmezőségének és eltartó képességének javítását tartotta szem előtt a Tokaj Kereskedőház akkor is, amikor egy európai szinten egyedülálló termőhelyfelmérést indított a régióban. A 2014-ben indult felmérés első szakaszában a vállalat ültetvényellenőrei 1100 hektár területen, 3600 parcellán már elvégezték a munkát, ahonnan a vállalat rendszeresen vásárol fel szőlőt a szüreti időszakban. Az így összeállt adatbázisból – térinformatikai módszerek segítségével – minden felmért földdarabról több tucat féle szempont alapján lehet nagyfelbontású térképeket készíteni.

A felmérésnek fontos szerep jut a termelői szerződéses rendszer teljes megújításában is. Ugyanis a cég már termékkategóriának megfelelően tudja a parcellákat osztályozni, fontos lépést téve a minőségi alapanyag-termelés irányába. Mindez lehetőség a termelőknek, hogy még többen váljanak a Tokaj Kereskedőház beszállítóivá, s - a termőhelyük adottságainak megfelelően differenciálva termelésüket,- a legjobb minőséget és jövedelmezőséget érjék el.

„Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy a Tokaj Kereskedőház – a borrégió valamennyi szereplőjét támogatva, velük szoros együttműködést megvalósítva – a nemzet borászataként emelje ismét a világ elismert prémium borrégiói közé a Tokaji Borvidéket. Ehhez egyszerre van szükség a vállalat működésének hatékonyabbá tételére és versenyképességének drasztikus javítására, továbbá a minőségi termelésre történő átállásra. Mindez többéves kitartó munkával és következetes lépésekkel érhető el. Az útnak még a legelején tartunk. Azonban az erőfeszítések és a közös munka megtérülnek. Ennek eredményeképpen a Tokaji Borvidéken újra egyre többen kapcsolódhatnak be a szőlőtermesztésbe, miközben a Tokaji márkanév a nemzetközi piacon valódi elismertséget fog kivívni magának” – szögezte le Tombor András.


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?