Öhömkóstolás és oboakoncert a Hangistállóban

Kóstoló címmel hagyományos falusi ételeket és alapanyagaikat mutatták be május 31-én a nagyegyházai Hangistállóban.

A Völgy Vidék kézműveseinek kiállítását is megcsodálhatták a meghívottak, közösen sütöttek, főztek a résztvevők. A változatos, természetes alapanyagok felhasználását, kóstoltatását élvezhették a helyiek és a vendégek. Olyan elfeledett vagy ritkán használt alapanyagok felhasználásával készültek az ételek, mint a bulgur, a köles, a hajdina vagy a kukoricadara. A kiállítók egybehangzóan úgy vélekedtek: feladatuknak érzik, hogy minél több magyar család az itthon termelt és előállított egészséges élelmiszerhez jusson megfizethető áron.

Többek között volt hajábafőtt krumpli túróval és öntettel, bográcsban készült tarhonyás nyúlpörkölt, a hatalmas kültéri kemencét is begyújtották, melyből remek langalló készült házi tejföllel és sajttal, de a túrós batyu is elő került. Nem hiányzott az öhöm, vagy más néven slambuc sem. Mire az ebédre került a sor, addigra már mindenki végigkóstolta a sajtosok kínálatát, a kolbászokat és a töpörtyűt, házi kenyereket harapva hozzá.

Sok sajtot kínáló stand is volt, ami azért sem meglepő, mivel itt hamarosan „sajtmegálló” hely lesz a kialakítás alatt levő „sajtúton”, amelynek átadására augusztusban egy sajtfesztivál keretében kerül sor.

Közösségépítés és hagyományőrzés

A megnyitón a házigazda, Ribli Ilona csellóművész üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Eperjessy Tamás (NAKVI) értékelte az összejövetel célját, vagyis a hagyományos ételek, a turizmus és a kultúra találkozását. Mint mondta, a szervező Hangistálló Kft. elsődleges célját teljesíti, amikor a faluközösséget építi, a helyi specialitásokat ismerteti meg, és a magyar kultúra hagyományainak megőrzésére buzdít. Ugyanakkor a magyar kamarazenei hagyományokat ápolva népszerűsíti az autentikus népzenét.


A három fiatal hölgy alkotta d'Ance oboatrió koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők, majd a Felszállott a Páva című, népszerű tehetségkutató műsorból ismert Patonai Bálint tekerőlantos játékát élvezhették. Délután a Vértes-Lovas Egyesület Baranta hagyományőrző lovas íjász bemutatóját láthatták, végül a lovasberényi Csűrdöngölő néptánccsoport vezette táncházzal zárult a rendezvény.



A Hangistállóról
A Hangistálló a Vértes és a Gerecse hegység közötti völgyben, Nagyegyházán található, a fővárostól mindössze 42 km-re. Az ötszáz négyzetméteres alapterületű, több mint 100 éves istállóépület a Batthyány grófok birtokának részét képezte, majd a Bicskei termelőszövetkezeté lett, jelenleg a Hangistálló Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. tulajdona. Az épületet Ribli Ilona csellóművész és férje álmodta meg, az ő kezdeményezésüket karolta fel Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója és az ő támogatásával, valamint az elnyert pályázatok segítségével született meg a romos, elhanyagolt istállóból a kiváló hangzású épület, a Hangistálló, amelyben koncerteket tartanak. Ma már nemcsak Nagyegyházának, hanem a környező településeknek is kulturális programlehetőséget, közösségi teret biztosít. További információ. www.hangistallo.hu

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.