Öhömkóstolás és oboakoncert a Hangistállóban

Kóstoló címmel hagyományos falusi ételeket és alapanyagaikat mutatták be május 31-én a nagyegyházai Hangistállóban.

A Völgy Vidék kézműveseinek kiállítását is megcsodálhatták a meghívottak, közösen sütöttek, főztek a résztvevők. A változatos, természetes alapanyagok felhasználását, kóstoltatását élvezhették a helyiek és a vendégek. Olyan elfeledett vagy ritkán használt alapanyagok felhasználásával készültek az ételek, mint a bulgur, a köles, a hajdina vagy a kukoricadara. A kiállítók egybehangzóan úgy vélekedtek: feladatuknak érzik, hogy minél több magyar család az itthon termelt és előállított egészséges élelmiszerhez jusson megfizethető áron.

Többek között volt hajábafőtt krumpli túróval és öntettel, bográcsban készült tarhonyás nyúlpörkölt, a hatalmas kültéri kemencét is begyújtották, melyből remek langalló készült házi tejföllel és sajttal, de a túrós batyu is elő került. Nem hiányzott az öhöm, vagy más néven slambuc sem. Mire az ebédre került a sor, addigra már mindenki végigkóstolta a sajtosok kínálatát, a kolbászokat és a töpörtyűt, házi kenyereket harapva hozzá.

Sok sajtot kínáló stand is volt, ami azért sem meglepő, mivel itt hamarosan „sajtmegálló” hely lesz a kialakítás alatt levő „sajtúton”, amelynek átadására augusztusban egy sajtfesztivál keretében kerül sor.

Közösségépítés és hagyományőrzés

A megnyitón a házigazda, Ribli Ilona csellóművész üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Eperjessy Tamás (NAKVI) értékelte az összejövetel célját, vagyis a hagyományos ételek, a turizmus és a kultúra találkozását. Mint mondta, a szervező Hangistálló Kft. elsődleges célját teljesíti, amikor a faluközösséget építi, a helyi specialitásokat ismerteti meg, és a magyar kultúra hagyományainak megőrzésére buzdít. Ugyanakkor a magyar kamarazenei hagyományokat ápolva népszerűsíti az autentikus népzenét.


A három fiatal hölgy alkotta d'Ance oboatrió koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők, majd a Felszállott a Páva című, népszerű tehetségkutató műsorból ismert Patonai Bálint tekerőlantos játékát élvezhették. Délután a Vértes-Lovas Egyesület Baranta hagyományőrző lovas íjász bemutatóját láthatták, végül a lovasberényi Csűrdöngölő néptánccsoport vezette táncházzal zárult a rendezvény.



A Hangistállóról
A Hangistálló a Vértes és a Gerecse hegység közötti völgyben, Nagyegyházán található, a fővárostól mindössze 42 km-re. Az ötszáz négyzetméteres alapterületű, több mint 100 éves istállóépület a Batthyány grófok birtokának részét képezte, majd a Bicskei termelőszövetkezeté lett, jelenleg a Hangistálló Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. tulajdona. Az épületet Ribli Ilona csellóművész és férje álmodta meg, az ő kezdeményezésüket karolta fel Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója és az ő támogatásával, valamint az elnyert pályázatok segítségével született meg a romos, elhanyagolt istállóból a kiváló hangzású épület, a Hangistálló, amelyben koncerteket tartanak. Ma már nemcsak Nagyegyházának, hanem a környező településeknek is kulturális programlehetőséget, közösségi teret biztosít. További információ. www.hangistallo.hu

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.