Összefogott az ország a 78 éves gödöllői cukrászért

Országszerte nagy port kavart egy több mint hat évtizede a szakmában dolgozó cukrászmester, Barna Illés gödöllői üzletének bezáratása.

A 78 éves cukrászmester, Barna Illés 50 évvel ezelőtt nyitotta meg cukrászdáját Gödöllőn. 2016. május 11-én a Nébih lakossági bejelentést követően ellenőrzést tartott az üzletben. Határozatukban 2016. május 15-ével bezárásra kötelezték a tulajdonost - olvasható a Faktor oldalán.

Barna Illés 50 éve kisiparos Gödöllőn, 64 éve dolgozik a szakmában. Annak idején a Kísérlet Atomreaktorban, a Csillebérci Úttörőtábor mellett, a Központi Fizikai Kutató Intézetben volt cukrász, Onnan jött Gödöllőre ’66-ban.

"Idejött egy nő meg egy férfi, (...), azt mondták, hogy engem a zöld számon bejelentettek, hogy itt nincsenek rendben a dolgok, ezért jöttek ellenőrizni. Aztán abban maradtunk, hogy inkább bezárok, mert plafonig akarták csempéztetni a helyiséget, meg át kellene építtetni ezt az öreg házat. De ehhez már hozzá sem lehet nyúlni. A gépeket és az eszközöket modernre kellene cserélni, mert szerintük elavultak. Az ötven év alatt nem fordult elő, hogy visszahozott volna valaki egy süteményt. Vagy panaszkodott volna fagylaltra. Soha. De nem csak itt, sehol! Sehol sem, ahol eddig dolgoztam! És erre büszke vagyok" - mondta a Faktornak a cukrászmester, majd hozzátette: "Hogy mi lesz most? Bezárok. Talán nem dől össze a világ énnélkülem. Pótolhatatlan ember nincs (..)"

Barna Illés azt is elmondta, hogy tavaly egy pozitív internetes vélemény hatására az egész országból özönlöttek hozzá a vendégek, de most, a bezárás hírére is rengetegen érkeztek hozzá.

Petíció a cukrászért

Bár a cukrászda vasárnap bezárt, úgy tűnik, az ország ezt nem hagyja annyiban: egy petíciót tettek közzé az interneten "Hagyják dolgozni Illés bácsit!" címmel, melyet cikkünk megjelenéséig közel 34 ezren írtak alá. A petícióban az alábbis szöveg olvasható:

"Kérjük a NÉBIH illetékes vezetőit, hogy vizsgálják felül Barna Illés gödöllői cukrászmester üzemének bezárásával kapcsolatban hozott döntésüket, amelyben a cukrászda teljes felújítására kötelezték az üzemeltetőt vagy a cukrászda bezárását írták elő.

Az idős cukrászmester hagyományos módon és természetes alapanyagokból készített termékei egyediek, kiváló minőségűek és ízűek. Soha senki számára egészségügyi problémát nem jelentettek.

Fontosnak tartjuk a törvények és HACCP előírások betartását, de fontosabb az az ember, aki a terméket lelkiismeretesen és magas szakmai tudással készíti. Inkább tanítani kellene az általa alkalmazott tudást, nem pedig megalázni őt.

Sok ezren, messziről is felkeresték ezt az üzletet, mert bizton számítottak arra, hogy itt remek süteményeket és fagylaltot vásárolhatnak. Egy legendával lennénk szegényebbek, ha az üzlet megszűnne."

Forrás: faktor.hu


Sajátos módon ünnepli születésnapját a gyulai kastély

Sajátos módon ünnepli születésnapját a gyulai kastély 

Immár negyedik éve szervezik meg a találkozót, amely akkora népszerűségre tett szert, hogy kihagyhatatlan programelemmé vált.
Országjáró turnéra indul a cirkusz

Országjáró turnéra indul a cirkusz 

Budapest után kelet felé indulnak, Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben lépnek fel.
Hihetetlen kincsek egy veszprémi könyvtárszoba mélyén

Hihetetlen kincsek egy veszprémi könyvtárszoba mélyén 

A Koller-könyvtárat a veszprémi várnegyed megújításának részeként restaurálják.
Tavaszi nagytakarítás a hazai erdőkben

Tavaszi nagytakarítás a hazai erdőkben 

A 2024-es Tavaszi Nagytakarítás kampány március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján indul, és egészen április 22-ig, a Föld Napjáig tart.
Különleges kiállítás a budai Savoya Parkban

Különleges kiállítás a budai Savoya Parkban 

Rajz & roll címmel zenei képregény-kiállítás nyílik március 29-én a fővárosi Savoya Parkban.
SopronFest: 75 helyszínen több száz esemény

SopronFest: 75 helyszínen több száz esemény 

Nagy tételben kínálja a boldogságot júniusban a SopronFest.
Családokat szólít meg két Budapesthez közeli fürdő

Családokat szólít meg két Budapesthez közeli fürdő 

A pesterzsébeti és a csillaghegyi strand így ünnepli Nagy-Budapest születésnapját.
Magyarország a külföldi munkavállalók számára a legvonzóbb országok között

Magyarország a külföldi munkavállalók számára a legvonzóbb országok között 

A Remitly legújabb „Immigrációs Index” című felmérése 82 országot rangsorolt, amelyek a legvonzóbbak a külföldről érkező munkavállalók és bevándorlók számára 2025-ben.
Történelem és turizmus: Vácott tartották a MUISZ tavaszi közgyűlését

Történelem és turizmus: Vácott tartották a MUISZ tavaszi közgyűlését 

A turizmus aktuális trendjei és kihívásai, Vác történelmi és kulturális értékei és a vallásturizmus is kiemelt figyelmet kapott.
Közlekedést érintő változások a nemzeti ünnepen

Közlekedést érintő változások a nemzeti ünnepen 

A BKK azt javasolja a gépjárművel közlekedőknek, hogy kerüljék el a belvárost.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.