Összefogtak a hajósok a vízi turizmusért

Navigare necesse est - vagyis hajózni szükséges. Ez lehetett volna annak a sajtótájékoztatónak a mottója, amelyet a Kossuth Múzeumhajó és Vénhajó étteremben február 14-én rendeztek meg. Ugyanis „hajósok” gyűltek össze annak érdekben, hogy összefogásuk eredményeként a vízi turizmus fellendüljön.

A Személyhajósok Szövetsége és a Magyar Hajózási Országos Szövetség sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt egy év eredményeiről, ugyanakkor bemutatkoztak a két szervezetbe belépő új tagok is, akik ünnepélyesen aláírták a csatlakozási szerződést is.

Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a hajózást segítik az uniós és a hazai támogatások, amelynek nyertesei közé tartozik majd a turisztikai ágazat is.

Jelentős fejlesztések valósulhatnak meg, nemcsak a kikötőkre és a személyhajózásra, de az információra is nagyobb összegeket fordítanak majd.

Az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) által biztosított 36 milliárd forint a magyar hajózás fejlesztését is szolgálja, emellett az Integrált Közlekedési Operatív Programban (IKOP) 13 milliárd forint támogatja az ágazat fejlesztését. További 7 milliárd forint hazai forrás jut a 27 balatoni kikötő fejlesztésére, új hajók beszerzésére és felújításra.

Varga Zsolt, a Személyhajósok Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy az előző évben hajóikon 2,4 millió utast szállított a szövetség 15 tagvállalata, amelyek a magyar személyhajózási piac 90 százalékát fedik le. A vizes vb látgatóitól várják, hogy többen fognak hajózni, és a rendezvényhajók műsoraira is kíváncsiak lesznek. Jelentős összegeket fordítanak majd a hajóflotta korszerűsítésére, hajók főmotorcseréjére és a navigációs eszközök megújítására. A hajósutánpótlás fontosságáról is szólt, mivel a hazai bérezés nem versenyképes, ezért többen külföldön keresik a helyüket.

Elkészült a társaság 2020-ig szóló stratégiája, több száz feladatot határoztak meg, amelynek harmadát már teljesítették is – jelentette be a 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt.  vezérigazgatója, Kollár József.

Tavaly egymillió 800 ezer utast szállítottak, márciusban Siófokon volt a katamarán átadása, és az alsóörsi kikötőberuházással növelték versenyképességüket – sorolta eredményeiket. Tavaly 700 millió forint beruházást hajtottak végre, a balatoni fejlesztési csomagban is jelentős forrás áll majd rendelkezésükre. Terveik között többek között szerepel az eszközparkjuk modernizálása is.

A tájékoztatón bejelentették, hogy a Nagy Tavaszi Kirajzás eseményét már kezdik szervezni. A szezonnyitó kihajózáson résztvevők ízelítőt kapnak a hajózás szépségeiből a kirajzáson résztvevő társaságok valamely hajóján, programján. Az eseményt április 16-án rendezik meg.

A tájékoztatón csatlakozási dokumentumokat írtak alá, a Személyhajósok Szövetségének tagja lett a Magyar Vitorlás Szövetség a Magyar Hajózási Országos Szövetség, a Balatoni Hajózási Zrt., a Mahart Zrt., az Armada Kft. és a Kláris Kft.


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.