Ötcsillagos mezőny volt a Business Klub vendége

GaultßMillau sapkákról, az Élet Vizéről, a Hilton-felújítás, a migránshelyzet hatásáról hallhattunk a St. Andrea Wine & Gourmet Barban, a novemberi Business Klubon.

Ezúttal idei GastroDesign versenyünk többszörösen díjazott új pesti borbárja volt a helyszínünk, amely a főváros egyik legszebb, legpatinásabb, gyönyörűen felújított épületében, az Eiffel Palace-ban kapott helyet. A luxusról, ötcsillagos szolgáltatásokról szóló előadásokat hallhattunk, majd a topgasztronómia fogásait kóstolhattuk – egri St. Andrea borok kíséretében.

Ott jártunkkor még nem tudhattuk, nemcsak mi csodáltuk a ház séfjének, Barna Ádám szakmai tudását, hanem a 2016. évi GaultßMillau Magyarország étteremkalauz is őt választotta az Év felfedezettjének. És ha már szó volt a topgasztronómiai kalauzról, maradjunk is e témánál. Hiszen első előadónk a kiadvány főszerkesztője, Molnár B. Tamás volt, akitől szokatlan szavakat hallhattunk: dícsérte a 2015-ben tesztelt hazai éttermeket, szerinte ritka jó évet zár idén a hazai topvendéglátás. Igaz, tömörödik az élvonal, azaz kevés a legmagasabb ponttal értékeltek száma (mindössze egy étterem kapott 17 pontot, azaz három szakácssapkát), viszont a 16 pontosok tábora (ami 2 szakácssapkát ér) szépen gyarapodik. Sőt, az ismert gasztroszakember egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, gasztronómia terén Budapest lassan lekőrözi Bécset.

Különleges, álomszép, cseppformájú, 24 karátos arannyal befuttatott palackban rejtőzik egy hazai forrásvíz: az Élet Vize azaz LifeWater (LW). Amelyről dr. Gyenge Balázs egyetemi docens, a LW cég egyik tulajdonosa elmondja, energiadús, minőségi, lágy textúrájú, értékes élő víz az övék. Az örök fiatalságot idéző forrásvíz ma a külföldi luxuséttermek egyik legobban keresett terméke, hiszen mivel nem tartalmaz különböző ásványi anyagokat, fémsókat, ezért nincs semmilyen mellékíze. Szállodai bekészítés során pedig olyan csábító látvány, hogy egy hazai ötcsillagos szálloda bekészítésekből származó bevétele máris ugrásszerűen megnőtt, mióta LW-t kínál vendégeinek a szobákban.

A Danubius-lánc egyik zászlóshajója, az ötcsillagos Hilton Budapest lobbijának teljes átépítése volt a program következő témája. Amely ráadásul nem akárhogy zajlott a nyári csúcsidőben: közben végig nyitva volt a szálloda, és a recepció is gond nélkül üzemelt. A Vár-beli tophotel felújításának munkálatait, mint Bakody Katalintól , a JAB Csoport magyarországi képviseletének vezetőjétől megtudtuk, Goddhard Littlefair londoni belsőépítész tervei alapján végezték, ehhez választottak megfelelő világú textileket a JAB kínálatából. Londoni oldalról elvárás volt a lángállóság, kopásállóság, speciális kezelési tulajdonságok. Sok-sok bársonyt rendeltek, és még annál is több párnát a lobbiba: 156 darabot.

„A párnáinkat naponta megszámoljuk, miközben gyönyörködünk bennük”, fűzte mindehhez hozzá viccesen Árvai Zoltán, a Hilton Budapest igazgatója. Majd a felújítási munkák gyakorlati menetéről is mondott néhány szót. Kiderült, ideiglenesen egy különtermet alakítottak ki, ahol az Executive lounge-ot, a Guest relations-t valamint a recepciót rendezték be. A teljes átalakítás célja az volt, mint mondta, hogy a meglévő adottságok figyelembe vételével olyan végeredmény szülessen, mintha egy új szálloda épült volna. A JAB segítségével mintaszobákat is berendeztek, sőt, mintafolyosót is kialakítottak, és elkezdődött a szobák felújítása is. Új, elegáns szövetek kerültek a helyiségekbe, és alapvetően fehér lett, sok sok színes párnával ölelve a Vár-beli Hiltonban a színvilág.

Lukács Csaba, lapunk állandó szerzője (Mint vendég rovatunk vezetője, Magyar Nemzet főmunkatársa) szerepelt ez évi utolsó programunk záró előadójaként. Aki nemrégiben érkezett vissza a magyar- horvát, szerb-horvát határról, ahol a menekülthelyzet tapasztaltak alapján írt érzékletes beszámolót. Csaba elmondta, ahol a TEK (Terrorista Elhárító Központ) vagy más, a magyar határ védelmével megbízott szervek vezetői foglaltak szállást maguknak a határ közelében, általában 30 százalékos engedményt kaptak a hivatalos szervek a listaárból. Kedvezményes árat fizettek az ebédért, vacsoráért, viszont olyan időszakban is száz százalékban egész héten át üzemelt az igénybe vett jónéhány ház, amikor amúgy a holt szezon beálltával negyedannyian sem töltötte volna meg a hoteleket vendég. Alkoholt nem fogyasztottak, szaunát, masszázst stb. sehol nem vettek igénybe a katonák, ellenben kávéból és energiaitalból tetemes mennyiség fogyott. Csaba folyton különben a háborús, kritikus övezeteket járva a következőket állapította meg. Az érdekli ilyen esetben a média és a hatóságok embereit: van-e forró víz, gyors internet csatlakozás, szénsavmentes vízből bőséges ellátmány, a szobában többféle csatlakozási lehetőség, konnektor akkuk, telefonok stb. feltöltéséhez. És fontos számukra még a bőséges reggeli (hiszen egész nap utána nem jutnak általában ennivalóhoz).

Novemberi programunk nem jött volna létre, ha a St. Andrea Wine ß Gourmet Bar nem ajánlotta volna fel helyszínként gyönyörű, új vendéglátóhelyüket, ahol Barna Ádám és csapata készítette a fogásokat, amelyek mellé St. Andrea borokat kóstoltunk a Progast nem sietett volna ismét segítségünkre kávézási lehetőségükkel a Spiritus Pálinkaház nem hozta volna el toppárlatait az eseményre a különleges, cseppformájú LifeWater forrásvíz buborékmentes és szénsavas változatait nem kóstolhattuk volna a Rauch cég nem küldött volna topgyümölcsleveket.

Forrás: Vendég & Hotel


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.