A borfesztivál alatt számos program szórakoztatja a látogatókat.
Taste of Hungary
A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban szeretnének támpontokat adni a szervezők. A magyar borkultúrára leginkább jellemző szőlőfajták és bormárkák kiválogatásával és ajánlásával elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi látogatóknak nyújtanak iránymutatást.
Mi a titka a Tokaji Aszú boroknak? Mitől Bikavér a szekszárdi és egri borvidékeinken készített vörös házasítás? Egy szőlőfajtából hány féle bort és stílust lehet készíteni? Mitől illatos a Cserszegi Fűszeres vagy az Irsai Olivér? Mi a különbség egy könnyű és egy testes Furmint között? Hogyan készül a nagy nyári kedvenc, a rozé? Ilyen kérdésekre adnak választ a Borfesztivál világ különböző pontjairól érkező látogatóinak, hogy minél szélesebb körű információkat szerezzenek hazánk borairól és kiemelkedő termelőiről.
Boregyetem: A Tokaj Kereskedőház minőségi megújulásának bemutatása beruházásain és Áts Károly tematikus kóstolóján keresztül
A Boregyetem minden évben a leginkább aktuális borászati témákat érinti, elismert, hiteles szakemberekkel – és nem utolsósorban kiváló borokkal. Idén Magyarország egyik legnagyobb borászati cégének teljes megújulásába nyerhetünk első kézből betekintést, és szó szerint bele is kóstolhatunk az eredménybe. Megszólal a vállalat vezetője, a főborász pedig olyan különlegességeket hoz el nekünk, mint az 5 és 6 puttonyos aszú hordóminták vagy a folyékony arany, az Essencia.
Pár BorPár
Hosszú évek tapasztalata, hogy a borokat inkább elmélyülten, odafigyelve kóstolók többnyire a Borfesztivál első két napján teszik ezt, amikor több figyelme jut a borászoknak egy-egy vendégre. Szerdát és csütörtököt ezért szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is. 2014-ben a szervezők létrehoztak egy izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programot, ami nem csak „borprofiknak” szól, és amit idén is teljes gőzzel folytatnak. A programban résztvevő pincészetek előre meghirdetett borpárokat kínálnak a vendégeknek kóstolásra standjuknál. A pár két tagját egymás mellett, összehasonlítva kóstolva, konkrét ízélményeken át tapasztalhatjuk meg olyan jellemzőit a boroknak, mint a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő.
Borárverés
A Budavári Borfesztivál 2014-ben a Jótékonysági Borárveréséből befolyt új rekordnak számító összeget, 5 millió 200 ezer forintot a korábbi évek hagyományait folytatva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel. Tavaly Dr. Dula Bence, egri szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó közreműködésével mind a 45 tétel gazdára talált és összesen 5.200.000.- forint folyt be.
A Budavári Borfesztivál megújult nyitva tartása:
szeptember 9., szerda: 14:00 - 24:00
szeptember 10., csütörtök: 14:00 - 24:00
szeptember 11., péntek: 14:00 - 24:00
szeptember 12., szombat: 12:00 - 24:00
szeptember 13., vasárnap: 12:00 - 22:00
Forrás: Turizmus Online