Programkavalkád a 24. Budavári Borfesztiválon

Majdnem negyed század... Azaz 2015. szeptember 9-én már a 24. Budavári Borfesztivál nyitja meg kapuit a budai Várban. Két nehéz időjárású év után se nem törve, se nem fogyva, újult lendülettel vágnak bele a szervezők az esemény megrendezésébe.

A borfesztivál alatt számos program szórakoztatja a látogatókat.

Taste of Hungary

A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban szeretnének támpontokat adni a szervezők. A magyar borkultúrára leginkább jellemző szőlőfajták és bormárkák kiválogatásával és ajánlásával elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi látogatóknak nyújtanak iránymutatást.

Mi a titka a Tokaji Aszú boroknak? Mitől Bikavér a szekszárdi és egri borvidékeinken készített vörös házasítás? Egy szőlőfajtából hány féle bort és stílust lehet készíteni? Mitől illatos a Cserszegi Fűszeres vagy az Irsai Olivér? Mi a különbség egy könnyű és egy testes Furmint között? Hogyan készül a nagy nyári kedvenc, a rozé? Ilyen kérdésekre adnak választ a Borfesztivál világ különböző pontjairól érkező látogatóinak, hogy minél szélesebb körű információkat szerezzenek hazánk borairól és kiemelkedő termelőiről.

Boregyetem: A Tokaj Kereskedőház minőségi megújulásának bemutatása beruházásain és Áts Károly tematikus kóstolóján keresztül

A Boregyetem minden évben a leginkább aktuális borászati témákat érinti, elismert, hiteles szakemberekkel – és nem utolsósorban kiváló borokkal. Idén Magyarország egyik legnagyobb borászati cégének teljes megújulásába nyerhetünk első kézből betekintést, és szó szerint bele is kóstolhatunk az eredménybe. Megszólal a vállalat vezetője, a főborász pedig olyan különlegességeket hoz el nekünk, mint az 5 és 6 puttonyos aszú hordóminták vagy a folyékony arany, az Essencia.

Pár BorPár

Hosszú évek tapasztalata, hogy a borokat inkább elmélyülten, odafigyelve kóstolók többnyire a Borfesztivál első két napján teszik ezt, amikor több figyelme jut a borászoknak egy-egy vendégre. Szerdát és csütörtököt ezért szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is. 2014-ben a szervezők létrehoztak egy izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programot, ami nem csak „borprofiknak” szól, és amit idén is teljes gőzzel folytatnak. A programban résztvevő pincészetek előre meghirdetett borpárokat kínálnak a vendégeknek kóstolásra standjuknál. A pár két tagját egymás mellett, összehasonlítva kóstolva, konkrét ízélményeken át tapasztalhatjuk meg olyan jellemzőit a boroknak, mint a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő.

Borárverés

A Budavári Borfesztivál 2014-ben a Jótékonysági Borárveréséből befolyt új rekordnak számító összeget, 5 millió 200 ezer forintot a korábbi évek hagyományait folytatva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel. Tavaly Dr. Dula Bence, egri szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó közreműködésével mind a 45 tétel gazdára talált és összesen 5.200.000.- forint folyt be.

A Budavári Borfesztivál megújult nyitva tartása:

szeptember 9., szerda: 14:00 - 24:00
szeptember 10., csütörtök: 14:00 - 24:00
szeptember 11., péntek: 14:00 - 24:00
szeptember 12., szombat: 12:00 - 24:00
szeptember 13., vasárnap: 12:00 - 22:00


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.