Száz évvel ezelőtti képét mutatja a debreceni templom

Részben megújult februárra a debreceni Árpád téri református templom, visszakapta kváderköves kialakítását, eredeti mintázatú palatetejét és vasrácsait.

Csicsogónak hívták a kocsmát, ami egykor a templom helyén állt. Emberpiacot volt, onnan szegődtek el az emberek munkára. Sok volt a gond vele, ezért is határozták el a város elöljárói, hogy templomot építenek a helyére. Vecsey Imre építész és Bruckner Karolina házastársak vagyonuk egy részének feláldozásával és Debrecen felajánlásából építtették az ezer személyes templomot 1911-12-ben. Egykor fás ligetben állt az épület, és ma is fák övezik, de liget helyett egy tér közepén áll, közlekedési csomópontban. Mellette járda halad és a 4-es főút, előtte tízemeletes panelház magasodik. A háborúban nem sérült meg a templom, egyedül az ablakrózsák üvegei törtek ki, gerendái pörkölődtek meg. A világégés után felújították a templomot; ez azzal járt, hogy befalazták az erkélyek feletti ablakokat, eltüntették a fal kváderköves kialakítását, lesimították felületét. Az utóbbi években a gyülekezet kisebb javíttatásokat végeztetett az épülten, pl. a tornyokon lévő 4 fiatornyot erősítették meg. Sürgető volt a nagyobb felújítás, ugyanis a folyamatos beázások miatt leomlott két négyzetméter vakolat negyven méter magasból. A járdán és az úttesten porladt szét, de senki és semmi nem sérült meg. Mindenesetre a járda fölé 21 méter hosszan védőtetőt húzattak a gyülekezeti tagok – ismertette a felújítás előzményeit Veres János lelkész.

Kutatás a levéltárban, mikrofilmtárban, mintavétel a vakolatból

Pályáztak, és nyertek 42 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Debrecen építészeti- műszaki tervtanácsa a templom eredeti visszaállítását szorgalmazta. A külső színezés kiderítésére kutattak a levéltárban, a mikrofilmtárban, régi képeslapokat forgattak át. Végül mintát vettek a vakolatból. A pályázati összegből többek között megerősítettek és kijavítottak három födém szintet, és a hozzá vezető lépcsőt. Kicserélték az elektromos vezetékeket a toronyban, korrózióvédelemmel látták el a harangtartókat. A torony ablakai előtti, befalazott ablakrostélyokat kibontották. Visszaszerelték a bádog díszeket a loggiákra, kicserélték a tornyok borítását, s visszarakták bele az eredeti mintát a kuriózumnak számító fehér palából, kicserélték a csatornákat. Végül az eredeti színűre vakolták a templomot, és kialakították a kváderköveket. A felújítás csak a templom elülső részét érintette, a másik felének renoválása még hátra van, s a belső tér is nagy rekonstrukciót kíván. Azonban így is látványosan megújult a templom főbejárata, tornyai, szinte világít az épület az Árpád téren, a száz évvel ezelőtti pompás képét mutatja. Tetején a kakas akkora, hogy rá lehetne ülni – tudtuk meg a lelkipásztortól.

Kávézó, televízió az előtérben, gyermekfoglalkoztató az oldalhajóban

A 2 millió forintért emelt védőtető egy részét lebontották, de nagyobb részét fenn kell tartani a templom mellett a tervezett felújításig. A továbbiakban pályázni szeretnének, hogy elvégeztethessék a nagy rekonstrukciót. Többek között meg kell szüntetni az épület lábazati vizesedését, melyet a gyülekezet adományaiból próbáltak megoldani eddig. A templom melletti nagy forgalom miatt repedezett falat ki kell javítani. A templomhajó tetőzetét szintén fel kell újítani, s az itt is, ott is omló vakolatot. Az épületet a padfűtéssel csak 6 Celsius-fokra lehet befűteni, ezért csak a vasárnapi istentiszteleten használják. A közösségi életet a gyülekezeti terembe tették át, de felújítás után visszahelyezik a templomba. 360 családdal vannak kapcsolatban. Szándékuk az épület üvegfallal leválasztott előterében kávézó kialakítása az istentiszteletek utáni beszélgetésekhez. A nagyteljesítményű hősugárzókat már felszerelték a mennyezetre, s egy pultot is beállítottak. Az egyik mellékhajóban 70 négyzetméteren gyermekfoglalkoztatót akarnak kiépíteni meleg padlóval, felfújható játékokkal ahol a kisgyermekekkel játszhatnak szüleik, és közben az istentiszteletet is hallhatják. A másik oldalhajóban irodát terveznek ülőgarnitúrákkal szintén közösségi beszélgetésekhez. A rózsaablakokat színes üvegűre cserélnék a kakas farktollaival egyező sárga, kék, zöld betétekkel. – Terv többféle is van a felújításra – ismertette a tiszteletes. – Például fel lehetne húzni egy szintet a 18 méteres belmagasságú épületben, s fent lenne a templomi, lent pedig a közösségi tér. A tiszteletes reméli, hogy 2017. október 31-re, a reformáció 500. évfordulójára megújul a templom. – A reformációt 1517-nek ettől a napjától számítjuk, amikor kiszegezte tételeit Luther Máté a wittenbergi vártemplom ajtajára. Ha megújul a templom, szép kislány lesz az elhanyagolt öreg hölgyből. Ez a város és az egyház összefogásának szép példája lenne a reformáció fél ezredéves ünnepén – foglalta össze a lelkész.


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.