Szoborpark, Magazinnal

A Balaton-felvidéken található Köveskál két új izgalmas élménylehetőséggel gazdagodott egymás közvetlen szomszédságában. És egyik sem a divatos és nagyon trendi gasztrós, wellness-es pihenéses vonalhoz tartozik, hanem igazi kulturális kikapcsolódást jelent.

A Káli Art-Park (KAP) története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa, Héjja Róbert és Molnár Júlia elhatározta a szabadtéri szoborpark kialakítását a szálloda területén.

Nézd, gyönyörködj benne! Ha tetszik, akár a kerted dísze is lehet

A magyar kortársművészet egyik kevésbé ismertebb ágát, a szobrászatot karolja fel a Káli Art Inn virágoskertjében felállított szoborpark, amely nemcsak a hely vendégeinek lehet élmény, hiszen az utcafront felől is díjmentesen látogatható.

A pandémia a képzőművészetet is hátrányosan érintette. A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. Ez, az évről-évre kiírásra kerülő pályázattal, lehetőséget kínálnak a szobrászok számára, hogy minden évben megmutathassák magukat, mondták el a KAP létrehozói a megnyitó alkalmával.

Fontos feladatuknak tekintik a kortárs művészet bemutatását, mert a művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van, fejtették ki a szoborparknak helyet adó vendéglátók, mint a festészet vagy fotóművészet, hiszen az alkotások nagyobb tereket igényelnek, így kevés magánlakásba/házba jutnak el. Közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található virágoskert. A KAP létrehozásának másik célja a képzőművészet ezen ágazatának támogatása, magánmecenatúra keretében.

A KAP megnyitása, hangzoltt még el, egy 10 éves projekt első lépése. A tervek szerint minden elkövetkező évben kiírják a pályázatot. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás kapja a Káli Art Díjat és az alkotás innentől, a KAP gyűjtemény része lesz és a helyszínen megtekinthető, de akár a kiállítás végén meg is vásárolható a művészektől.

A kiállításra kerülő képzőművészeti alkotásokat hat tagú szakmai zsűri bírálta el.  Az első évi pályázati kiírásra több mint kéttucat pályamunka érkezett, amelyek közül a zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők mostantól a KAP-ban.

Az idén látható művészeti alkotások:

Kalmár János: Rising 

Szirmai Nóra: Proxemia 

Gergely Réka: Juriko 

Cseh Lili: Egem 

Gilly Tamás: Mérleg 

Szabó Menyhért: Artwork 

Nagy Dániel: Anbar 

Kecső Kristóf: Rekeszjárat

Tímár Elvíra: Férfi és nő 

Bojti András: Kék Moholynk 

Veres Balázs: XYZ 

Mindák Gergely: Nádsziget 

Erős Ágost Koppány: Kétnapos csibe 

A Káli Art 1 millió forintos összegű fődíját 2021-ben Cseh Lili Egem című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján.

Ez a Magazin nem egy szokásos bevásárlóhely, hanem valami egészen más

Akár a  Káli Art-Park folytatásaként, szintén a falu főutcáján, a luxusszálláshelytől pár lépésnyire  található egy egykori romépületből, valamikori tehénistállóból kialakított, a klasszikus népi építészetet és az ipari dizájn megoldásait tökéletesen ötvöző Magazin Galéria, amely a Káli Art Inn alapító tulajdonosának, Koller Kati legújabb birodalma.

Itt több mint 200 kortárs alkotás látható, amelyek között a festménytől a grafikán és kisplasztikákon át a vibráló, élénk színű afrikai iparművészeti textíliákig minden megtalálható.

A galéria tulajdonosa tulajdonképpen saját gyűjteményének darabjait állítja ki az arrajárók számára, olyan alkotásokat, amelyek az elmúlt 40 évben bécsi lakását díszítették, vagy amelyet megvásárolt jártában- keltében, mert felkeltette érdeklődését, megtetszett neki, gyakran ezzel is támogatva az alkotót, mintegy sajátos koncepciójú és kiváló ízléssel rendelkező mecénásként.

"Lassan már kimondani is soknak tűnik: mintegy húsz éve jöttem először Köveskálra, akkor nyitottam a Káli Art Innt. Azonban rövid időn belül be kellett látnom, az a koncepció, amit eredetileg elképzeltem az épület kapcsán - egyszerűen nem működött. Ugyanis Provance-i mintára egyfajta festőiskolát képzeltem el itt a tájban (magam is szívesen festegettem akkoriban), de csak elvétve jöttek festőnövendékek, így a festőiskolát átalakíttattam mindenki számára nyitott szálláshellyé", mondja Koller Kati különleges gyűjteménye ölelésében. Majd így folytatja: "Amikor a mostani vállalkozásom, a Magazin területét felkínálta nekem 50 évre szóló használatba vételre Héjja Róbert, a Káli Art Inn tulajdonosa, nem tudtam nemet mondani. Mert megláttam benne, hogy mi hozható ki ebből a romból, ami itt volt. A koncepcióm ezúttal az volt, hogy egy nagyszámú gyönörű hagyatékot állítok itt ki, és ha megvesznek belőle egy-egy alkotást a vásárlók, máris pótolom kortárs művészek műveivel, a saját gyűjteményem egy-egy darabjával. Amúgy is itt vagyok a Káli-medencében minden hétvégén, nem tudtam elszakadni Köveskáltól. Hiszen itt a közelben a szőlőm, ahol a boraim alapanyaga terem". 

Arra a kérdésre pedig, hogy miért pont Magazin a neve Koller Kati tavaly augusztusban, a pandémia első hullámát követően megnyílt képgalériájának, a következő felelet érkezik: "Mert ez itt egy igazi üzlet, vagyis egy Magazin. És én mindig is üzletasszonyként élem a napjaim. Aki leginkább elképzelni, építkezni, megvalósítani, útnak indítani szeret valamit, hogy utána egy újabb, izgalmas kihívás érdekében akár tovább is lehessen lépni az életben".

x x x

A KAP és Magazin Galéria tulajdonosai közös gondolkodással és példamutató együttműködéssel egy igazi kulturális centrum kialakításán dolgoznak a Káli-medence közepén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.