Sztrapacska, knédli, káposzta: szlovák hét a Gerbeaud-ban

Újra itt a szlovák hét, amely idén szeptember 12-éig tart, és amelyet a hétfőn, szeptember 7-én, a Vörösmarty téri Gerbeaud Sörházban megrendezett sajtótájékoztatón jelentett be Sona Jelínkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselet-vezetője.

Ez az a hét, amelynek minden napja a szlovák konyha dicséretét zengi majd. Pintér Katalin, a Gerbeaud ügyvezető igazgatója szerint örömmel adtak teret a Magas-Tátra lábánál lévő Aquacity Poprad szálloda, étterem és vízi élménycentrum mesterszakácsainak, hogy azok készítsék el a szlovák konyha remekeit, a sztrapacskát, a knédlit, a több fajta káposztát, a juhtúrós krémlevest.

A tájékoztatóra a képviselet vezetője meghívta Frantisek Palkót, a szlovák közlekedési és fejlesztési minisztérium államtitkárát, aki a két ország jó kapcsolatára hivatkozva kiemelte, hogy érezhetően emelkedett a hazájukba látogató magyar turisták száma. – Befejeződött a nyári turizmus időszaka, szakembereink már felkészültek a téli programokra – mondta.

A tájékoztatón elhangzott, hogy szimbolikusan november 26-án nyitják meg a tátrai téli szezont. A téli hónapok a Tátrában a sísport jegyében zajlanak. A legjobb lesiklópályák a Csorba-tónál és a Tátralomnic feletti Kőpataki-tónál találhatók, ahol a síszezon május közepéig is eltart.

A szlovákok új gyöngyszeme az AquaCity Poprad, amely korszerű, környezetbarát turisztikai központ, az energiát illetően szó szerint önellátó. 2007-2008-ban több mint 190 ország szakemberei döntöttek amellett, hogy az AquaCity Poprad legyen a világon elsőként a nemzetközi World Travel Awards verseny “Worlds Leading Green Resort” – A világ legjobb környezetbarát központja kategóriájának a győztese. A vízi élményközpont nemzetközi edzésközpont is, és nagy konferenciatermének köszönhetőn sűrűn tarthatnak itt különböző rendezvényeket.

A tájékoztatón bejelentették azt is, hogy a közkedvelt Turizmus Síkupát ismét Szlovákiában rendezik meg március 12-15. között, ezúttal az Alacsony-Tátrában.

A tájékoztatón részt vevők megkóstolhatták a szlovák szakácsok által készített remekműveket, melyek sorát vaníliás, erdei gyümölcsös palacsinta zárta. Eredeti szlovák sört és bort ittak a vendégek, amelyeket a szlovák héten a betérő vendégek is megkóstolhatnak.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.