Teátrummal és kerékpárúttal készülnek Noszvajon

Idén novemberig 40 ezer vendégéjszakát számláltak Noszvajon, amely kiemelkedő eredmény a kis bükki faluban. Ezt annak köszönhetik, hogy kiemelt turisztikai rendezvényeikkel, fesztiváljaikkal sikerült sok vendéget a községbe csalogatniuk. Emellett a síkfőkúti üdülőterületen fejlesztették a tó környékét, amelyet a továbbiakban is folytatnak.

Noszvaj gazdasági életében meghatározó a turizmus, valamint a minőségi szőlő- és bortermelés – mondta lapunk munkatárásának Bóta Géza polgármester. - A falu az egri történelmi borvidékhez tartozik és 320 hektár szőlő díszlik a határában. Emellett 167 pince található, melyekből 152-ben bort érlelnek és tárolnak. Ezeket pedig rendszeresen kínálják a tulajdonosok a látogatóknak. Különösen a nyitott pince napokon, amikor kemencében készített ételekkel is várják a vendégeket. Idén például húsz helyszínen sütöttek különböző finomságokat, és a kemencében készített ételek versenyét is megtartották.

Különleges ételspecialitásokat kóstolhattak

A falu a kertjeiben termő gyümölcsökről is híres. Közülük a szőlő, a szilva, a birsalma, a körte és a dió a legjellemzőbb. Ebben az évben is ezekhez kapcsolódott a nagy sikerű Szilva Nap, illetve a Birs Nap, amikor – többek között – lekvárokat, pálinkákat kóstolhattak, valamint vásárolhattak az érdeklődők. Különleges specialitásként pedig megízlelhették a birsalmás-tejfölös bablevest, a birsalmaágyon készült kacsacombot, valamint a birsalmás rétest is. De kiemelkedő programként könyvelhették el húsvéti tojáskereső-, valamint a futóversenyt. A pincesoron három alkalommal bortúrát rendeztek, a nagyobb eseményeken pedig szafaribusszal is a nevezetességek megismerésére invitálták a családokat. Sőt, az októberi őszi tanítási szünetben a helyi gyerekeknek is bemutatták nemcsak Noszvaj, hanem a közeli Bogács, Szomolya, Cserépfalu és Cserépváralja látványosságait.

A község vezetője arra is utalt, hogy jelenleg hatvan szálláshely közül választhatnak a Noszvajra érkező vendégek. Ezek között találhatnak négycsillagos hotelt, panziót és magászállást is. Így egy időben nyolcszáz turistát helyezhetnek el Noszvajon. A falu kiemelkedő turisztikai látványossága a híres De la Motte kastély, melynek idén a megszokottnál is több látogatója volt, különösen a kiemelt rendezvények alatt. A helyi önkormányzat arra törekszik, hogy újabb vonzó programcsomagokkal ösztönözze hosszabb tartózkodásra a vendégeket, melyek a lovaglástól a borkóstoláson át a falun átvezető tanösvényeken ajánlott túrákig sok mindent tartalmaznak. Az is érdekesség, hogy a látogatók két, nagyobb tanösvényen haladó túra keretében ismerhetik meg a falu nevezetességeit, a többin viszont a természeti környezet szépségeit fedezhetik fel.

Korszerű játszótér, bográcsozás és rönkbútorok

Azt is megtudtuk, hogy Noszvaj ismert üdülő- és kirándulóterülete Síkfőkút, amely ma már összeépült a faluval. Jelenleg 270 hétvégi házat, régieket és újakat tartanak nyilván. Ezek tulajdonosai pedig főleg alföldiek, akik Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Püspökladányból, Kisújszállásról, Békéscsabáról és Gyuláról járnak Síkfőkútra, akik általában a nyári hónapokat töltik itt családjukkal, barátaikkal. Ennek a területnek a fő ékességei a horgász-, valamint a csónakázótó és a réttel borított környéke. Itt az idén jelentős változásokat tapasztalhattak a látogatók. A tavakat ugyanis kitisztították, a volt büfét pedig korszerű Kamrabolttá alakították át, ahol elsősorban helyi termékeket árulnak. Így – többek között – borokat, fémtárgyakat, fűzött gyöngyöket, hátikosarakat, hogy csak néhányat említsünk. A csónakázótó melletti réten a gyerekek örömére korszerű játszóteret alakítottak ki. Emellett kőből építettek bográcsozóhelyeket, melyeket rönkasztalokkal és ülőkékkel vettek körül.

Bóta Géza a további turisztikai fejlesztésekről is tájékoztatott. Elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében támogatásért pályáznak, miután a terveik szerint 110 millió forintért szeretnének beruházásokat megvalósítani. Így a tóréten büfét is létesítenek és az úgynevezett vizes blokkot is felújítják. A falu végén levő négycsillagos Hotel Oxigéntől indulva Noszvaj elejéig, egy kilométer hosszúságban kerékpárutat építenek, hogy még több kerekező turistát vonzzanak majd a településre. Egy ismert vállalkozó pedig jövőre a Gazdaház közelében kis teátrumot kíván létrehozni, mellette pedig éttermet és kávézót is nyit, ahol helyi specialitásokat kínál majd.

Mini skanzen és szabadidőközpont is lesz

A Gazdaházzal szemben levő egykori, ma már romos pincelakásokat megvásárolja az önkormányzat, ahol három-négy, régi stílusú házból álló mini skanzent építenek, melyekben rendezvényeket tartanak. Az a céljuk, hogy a kézműves mesterségeket is bemutassák, a kosárfonástól a hátikészítésig, illetve a szőlőfeldolgozásig. Erre a becslések szerint mintegy háromszáz millió forintos fejlesztést irányoznak elő, amelyhez pályázatot nyújtanak be. Emellett már tervezik azt a szabadidőközpontot is, amelyet az emődi pincesoron kiszolgáló helyiségekkel alakítanak ki. Ezt a fejlesztést az önkormányzat saját erőből kívánja megvalósítani.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.