Vendéglátásban dolgozni biztos megélhetést jelent

Az emberek szabadidejükben szívesen kapcsolódnak ki éttermekben, szállodákban vagy akár utazások alkalmával. Az ínycsiklandó fogások, a kényelmes szállás és az igényesen szervezett programok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek feltöltődve térjenek haza egy vacsora vagy nyaralás után. 

A vendéglátóipar és a turizmus szerepe tehát kulcsfontosságú a pihenni vágyók életében, ami a munkavállalóknak is számos lehetőséget kínál.

Milyen állások érhetők el a vendéglátásban?

A vendéglátás sokszínűsége miatt a munkakörök is rendkívül változatosak. A miskolcallas.hu oldalon található például miskolci szakács munka tapasztalattal rendelkezőknek, de szobaasszony, recepciós, pultos, és más munkakör is várja az álláskeresőket. A szakácsok és cukrászok azok, akik az ételek elkészítéséért felelnek, de mellettük a pincérek és felszolgálók biztosítják a vendégek kényelmét. 

A szállodai munkakörök, például a recepciós vagy a szobaasszony, szintén népszerűek, míg a rendezvényszervezők a különleges események lebonyolításában játszanak fontos szerepet. 

A vendéglátáson belül emellett olyan modern szakmák is megjelentek, mint a barista vagy a sommelier, amelyek az éttermek és kávézók kifinomult kínálatához kapcsolódnak. 

A turizmus másik ága, a programszervezés és idegenvezetés, különösen azok számára lehet vonzó, akik szeretnek emberekkel foglalkozni és jártasak egy adott térség kultúrájában. 

Mit várnak a munkáltatók?

A vendéglátásban elhelyezkedni viszonylag könnyű, de a sikeres munkavégzéshez számos készség elengedhetetlen. A jó kommunikációs képesség, a rugalmasság, valamint a stressztűrő képesség alapvető, hiszen ezekben a munkakörökben gyakran gyors döntéseket kell hozni, és a vendégek kiszolgálása elsődleges prioritást élvez.

A szakmai képzettség is fontos, például a szakácsok számára a megfelelő főzési technikák ismerete, a pincérek esetében pedig az etikett és a profi kiszolgálás. Ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyelvtudás és a modern technológiák használata is, hiszen a digitális rendszerek, például az online foglalások kezelése, ma már szerves részei a vendéglátásnak.

A vendéglátás nem egy szezonális munka

A vendéglátás és turizmus napjainkban már nem csak a nyári szezonban kínál lehetőségeket. Az utóbbi években jelentősen bővült az iparág, és egész évben működő munkahelyeket teremtett. 

A wellness-szállodák például különböző szezonális csomagokat kínálnak, amelyek az aktív kikapcsolódástól a pihentető wellnessélményekig terjednek. Az adventi időszakban karácsonyi vásárok és tematikus programok vonzzák a látogatókat, míg tavasszal a kirándulóhelyek és a tavaszi fesztiválok kínálnak munkalehetőségeket.

A vendéglátásban dolgozni nemcsak biztos megélhetést jelenthet, hanem egy olyan dinamikus munkakörnyezetet is, ahol minden nap új kihívásokat és lehetőségeket tartogat. Az éttermek, kávézók, szállodák, rendezvényszervező cégek, valamint turisztikai irodák mind-mind igénylik a szakképzett munkaerőt.

 


Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.
Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.