Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben

A klímaválság hatására a paradigmaváltás küszöbén áll az építész szakma, a fenntarthatóság a tervezésben is az elsődleges szempontok közé lépett elő. Más iparágakhoz viszonyítva azonban az építőipar lassabban változik, pedig az energiafelhasználás negyven százaléka az épített környezethez kapcsolódik. 

Magyarország legnagyobb múltú építészirodája, a KÖZTI saját, zöld építészeti jógyakorlataival is szeretne hozzájárulni a fenntartható építészethez.

Zöld szempontok

Magyarországon egyes kutatások szerint a felhasznált összes energia 35-40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. A fenntartható értékeknek és megoldásoknak fontos szerepe van az építészeti tervezésben is. A budapesti V.30 Belvárosi Sportközpont termálvize például lehetővé teszi, hogy gázfogyasztás nélkül fűtsék a létesítményt és a medencéket is, míg a tetőn elhelyezkedő üvegfelületek és fényfolyosók által az épület szinte teljes egészét természetes fény tölti meg, ezáltal jelentősen alacsonyabb az elektromos áramfogyasztás. A V.30 termálvizét a közelmúltban gyógyvízzé minősítették.

V.30 homlokzat
V.30 homlokzat
Fotó: Hlinka Zsolt/Közti

A tavaly Veszprémben átadott Zöld város projekt egy olyan egybefüggő, zöld szigetet alakított ki a vármegye székhely szívében, amely több generáció számára kínál rekreációs és találkozási lehetőséget, míg a Balatonfüred Kongresszusi Központ organikusan simul bele a tájba az épületre tervezett zöldtetőnek köszönhetően, amely nagy felületen segíti a decentralizált esővíz-gazdálkodást.

A PPKE Campus esetében ugyanakkor megrendelői elvárás volt a BREEAM Excellent minősítés megszerzése, ezért a KÖZTI csapata a funkcionális elrendezéstől az anyag- és termékválasztáson át a megújuló energia helyben történő megtermeléséig rengeteg fenntarthatósági szempontot szem előtt tartott.

„Az idén 75 éves KÖZTI-nél alapkövetelmény az épület megtervezésénél a fenntarthatóság, vagyis az észszerűség és a józan ész. A zöld megoldások az épülettervezéstől a jövőbeni üzemeltetésen keresztül a karbantartásig fontos szerepet kapnak munkáinkban."

– mondta Tima Zoltán, tervezési igazgató.

Veszprém Zöld Város
Veszprém Zöld Város
Fotó: Bujnovszky Tamás/Közti

Mérhető felelősség

Az építészet egy jóval nagyobb rendszer része, amely kölcsönhatásba lép szűkebb és tágabb környezetével. A fenntartható megközelítésben az épület nem önálló egység, hanem többféle „hálózat" csomópontja (például: energiahálózat, közlekedési hálózat, információs, társadalmi, gazdasági hálózatok, mikroklímát befolyásoló hálózat stb.), és mint ilyen, a jelenléte és működése módosítja a felsorolt kapcsolatrendszerek működését. A hálózati kapcsolatokat és azok módjait a KÖZTI-nél egy ún. Fenntarthatósági Mátrixban foglalják össze, amelyet minden egyes érintett projektre kidolgoznak és a projektre szabva optimalizálnak.

Már a 24. órában vagyunk?

Egyes becslések szerint a világgazdaság környezeti terheinek elnyelése már közel két Földnyi bolygót igényelne. A szakemberek szerint jelenünkben már nem "érdemes", hanem „muszáj" fenntartható épületeket tervezni.

„Már nincs más választásunk. A „kompromisszum" pedig ebben a kontextusban nem értelmezhető. Akkor lehetne szó kompromisszumokról, ha a korábbi építőipari gyakorlat folytatásához ragaszkodnánk. Ez viszont nem lehetséges"

– hangsúlyozta Szulágyi Zsófia, fenntarthatósági projektvezető.

Véleményük szerint már most körülvesznek minket építészeti jógyakorlatok, mint a klimatikus elemzés vagy épp az építkezési helyszín urbanisztikai, közlekedési, társadalmi összefüggéseinek vizsgálata. Ugyanakkor számos kiaknázatlan lehetőség vár még a szakmára, így például az innovatívabb anyaghasználat, a karbonlábnyom csökkentése vagy a szakmai együttműködési hajlandóság növelése.

Környezettudatos építés

A szakmai érdekképviseletek is sokat tehetnek a zöldebb jövőért. A Hungary Green Building Council vagy rövidebben HuGBC például a környezettudatos tervezés, kivitelezés és üzemeltetés megismertetésén és gyakorlati meghonosításán dolgozik. Az egyesület emellett a World Green Building Council nemzetközi szervezet tagja is, amely partneri kapcsolatokat ápol számos hazai és nemzetközi szakmai társszervezettel. „A HuGBC-hez történt csatlakozástól szorosabb és közvetlenebb kapcsolatokat remélünk a szektor és a szakma más szereplőivel, együttműködési lehetőségeket, valamint országos, regionális és nemzetközi interakciókat a fenntarthatóbb építőipar előmozdítása érdekében" – mondta Szulágyi Zsófia, a KÖZTI fenntarthatósági projektvezetője.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.