Zsidó Nyári Fesztivál a Holokauszt-emlékév jegyében

A Zsidó Nyári Fesztivál ebben az évben is gazdag programokat kínál estéről estére augusztus 31-től szeptember 7-ig. Az idén több mint tíz helyszínen több mint harminc produkcióval, csaknem félezer közreműködővel várják a szervezők az érdeklődőket. A népszerű, visszatérő művészek mellett idén is számos új hazai és nemzetközileg ismert előadót láthat-hallhat a közönség.

A Zsidó Nyári Fesztivál idén is magas színvonalú programokkal teremt egyhetes ünnepet a zsidó kultúra kedvelői számára – hangsúlyozta Vadas Vera fesztiváligazgató. Az immár tizenhét éves múltra visszatekintő fesztivál az elmúlt évek alatt különleges színfoltja lett a nyár végi Budapestnek, s bekerült a nemzetközileg is jegyzett kulturális rendezvények közé. 

- Ebben az évben a fesztivál keretében a művészetek segítségével emlékezünk a Holokauszt 70. évfordulójára. A megemlékezés kapcsán közösen gondolkodhatunk a jelenlegi társadalmi problémákról, az antiszemitizmus erősödésének okairól, mely félelmet és döbbenetet kelt.

Olyan műsorok kerülnek műsorra a Holokauszt 70 emlékév jegyében, mint a Kislányom, Anne Frank című táncjáték, a Budapest Táncszínház társulata és Gálffi László előadásában, vagy a Radnóti és korunk című előadói est Fullajtár Andrea, Mácsai Pál, Dés László, Dés András, Lukács Mikós előadásában, valamint három monodráma a Rose (Vári Éva), az Egy pesti lány (Olasz Ági), és az Egy őrült nő naplója (Kancsár Orsolya) is színre kerül.

Több képzőművészeti és fotókiállítás is kapcsolódik a megemlékezéshez, mint például az Imák Auschwitz után, az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében valamint az „Életben tartva az emlékeket” cimü poszterkiállítás. Bízunk benne, hogy senki sem fog csalódni a 17. Zsidó Nyári Fesztivál programjaiban, és minden érdeklődő megtalálja a maga számára legvonzóbb, legérdekesebb előadást – mondta a fesztiváligazgató.

A fesztivál hagyományos helyszíneihez - Dohány utcai Zsinagóga, Rumbach utcai Zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark terem -, idén a RaM Colosseum, a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia, a Kárászy Szalon és a Mazel Tov, valamint három vidéki város, Gyöngyös, Pécs és Veszprém is csatlakozott. A hagyományokhoz híven a fesztivál irodalmi, színházi, könnyű és komolyzenei estjein hazánk elismert művészei mellett több neves külföldi művész is fellép.

A Dohány utcai zsinagógában az idén is koncertet ad a Budapest Klezmer Band, a Kossuth–díjas Jávori Ferenc (Fegya) vezetésével, és Tompos Kátya színművész közreműködésével. Ugyancsak itt szerepel önálló esttel Zorán, akinek vendége lesz Kulka János, és Gerendás Péter. Különleges, klezmerrel vegyített estre készül a Budapest Bár, László Boldizsár és Bangó Margit vendégművészekkel.

A hagyományos Kántorkoncerten ezúttal Shana Tova (Jó Évet) címmel Fekete László, Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir (Jeruzsálemi Akadémia Kamarakórusa) lép fel. A fesztivált Bródy János koncertje zárja a Dohány utcai zsinagógában. Különleges élményt ígér Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar estje az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

E helyszínen hallhatjuk még többek között Horgas Esztert és Falusi Mariannt, Dés Lászlót, Grecsó Krisztiánt és Parti Nagy Lajost is. Az Urániában Robert Capa élettörténete elevenedik meg egy dokumentumfilm, és Bruno Cicchetti olasz költő versei nyomán, Maia Morgenstern és Nagypál Gábor színművészek előadásában, Jávori Ferenc Fegya és zenészbarátai közreműködésével. Rendhagyó emlékezést tart a Kárászy Szalon, Fischer Annie zongoraművész 100. születésnapja emlékére.

Jazz zenével telik meg a Rumbach utcai zsinagóga, ahol a Kőszegi New5 mellett a világhírű Frank London a Nigunnal, a Lukács Miklós Trióval Nick Roth, és a David Yengibarian Trio lép színpadra. Új lemezét mutatja be Korcsolán Orsolya hegedűművész, KornGOLDmark című koncertjén partnere Mali Emese zongoraművész lesz, vendégei pedig Sugár Náthán, a fiatal és tehetséges csellista és Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikus Zenekar kürtművésze. A Goldmark teremben mások mellett Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám hívja rendhagyó dedikálásra a közönséget a Budapest Bámészko című könyv és CD bemutatója alkalmából.

A komolyzene iránt érdeklődők pedig Csordás Klára dalestjét hallhatják, Jeff Cohen zongoraművész kíséretében. A Zsidó Nyári Fesztivál 1998 óta építi a budapesti zsidó negyed egyre markánsabb és a külföldiek, belföldiek által egyre jobban kedvelt arculatát, miközben erősíti Budapest multikulturális jellegét.

Az idén a zsidó gasztronómia is sok meglepetést tartogat. A patinás Gellért szálló a fesztivál előestéjén klezmer zenével kombinált autentikus zsidó menűből álló vacsorára hívja a vendégeket, a Courtyard by Mariott City Center pedig a zsidó konyha különlegességeit sorakoztatja fel és speciális gasztroprogramokat kínál a fesztivál idején.

Az idén új helyszínként mutatkozik be az Akácfa utcai Mazel Tov, mint Budapesten az első közel-keleti gasztrokultúrtér, ahol augusztus 31-én a zsidó gasztronómia ünnepét tartják.

Az esti fesztivál-programok után pedig after-party helyszín lesz, ahol egy ital és ízletes étel fogyasztása közben tovább lehet beszélgetni és élvezni a fesztiválprogramok kellemes utózöngéjét.

Részletes programismertető és jegyinformáció: www.zsidonyarifesztival.hu


Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.
A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját

A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját 

Véget ért az 56. Kékszalag vitorlás verseny, és a programsorozat zárásaként átadták a KPMG Fair Play Díjat is.
Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében

Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében 

A Balaton térségét választók körében az apartmanfoglalások voltak a legnépszerűbbek.
Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható

Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható 

A harmadik romemlék fejújításánál tart a Market Építő Zrt. CSR programja.
Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás

Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás 

A repülő járatok mindennapossá váló sok órás késései, az ebből következő kiadások és további bajok láttán olyanok is elgondolkoznak a külföldi utazásuk biztosításán, akik eddig ezzel nem foglalkoztak.
Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nincs csúcsdöntés

Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nincs csúcsdöntés 

FRISSÍTVE A rohanógépek elől vágtattak délidőben, a tavalyi győztes Fifty-Fifty azonban jóval az élmezőny mögött haladt. Időközben azonban változott a helyzet - alaposan beleszólt a verseny alakulásába az időjárás. És igencsak váratlan végeredmény született!
Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra!

Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra! 

A szervezők ugyanis a szombatra szervezett programot a következő napra, július 21--re, vasárnapra tették át.
Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben

Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben 

Idén augusztus 8-11. között várják a borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdőre, ahol a Békás-tó partján a fesztivált a zöld természet ölén rendezik. Világsztár is érkezik a rendezvényre.
Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt

Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt 

Többszáz éves katonai térképek és a legfrissebb műholdfotók rajzolják ki, mit tettünk a Balatonnal 300 év alatt.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.