A tavalyi Borszerda nagy sikerét követően idén a Közösségi Bormarketing Alap támogatásával négyszer tartanak Borszerdát az akcióhoz csatlakozó éttermek, amelyek vállalják, hogy az itallapjukon szereplő magyar borokat féláron kínálják vendégeik számára.
Ezeken a napokon a résztvevő éttermek nemcsak kedvezményes áraikkal, hanem a kitüntetett borokhoz komponált menüikkel is kedveskednek vendégeiknek. A focivébé szünnapjára, június 30-ára időzített első Borszerdán az esemény gazdája, a Közösségi Bormarketing Alap a magyar fajtákat állította az események középpontjába.
A csatlakozó éttermek olyan menüsorokat álmodtak meg, amelyek kivételes kulináris élményt jelenthetnek a tipikusan magyar szőlőfajták kitűnő boraival párosítva. A beérkezett menütervek közül neves borászokból, vendéglősökből és szakírókból álló zsűri választja ki a legizgalmasabb, legharmonikusabb kombinációkat. A legjobb húsz menüsort kínáló étterem kiemelt helyet kap a borszerda.hu honlapon.
„Négy alkalom – négy tematika, és az ételekhez csupa kiváló magyar bort társítanak” – mondja Buday Péter mesterszakács, a zsűri tagja. – Hangsúlyozzuk a bor sokszínűségét, vagyis hogy egyszerre tud az ünnepek itala lenni, miközben helye van a mindennapi gasztronómiában is. A menüvel pályázó mintegy félszáz étterem is eszerint komponálta meg az ételsorokat.”
A borszerda.hu honlapon a jövő heti rendezvényre csaknem 200 étterem regisztrált, és pincészetek, nagykereskedők is szép számmal csatlakoztak. „Pincészetünkben a tavalyi gyakorlat szerint most is külön „borszerda-portfólióból” válogathattak partnereink – mondta Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély főborásza, aki szerint fontos, hogy minél többen döntsenek a bor mellett az étkezéseknél, hiszen a bor finom és egészséges kísérője a jó ételeknek.
A tematika szerint a június 30-i esemény a „hazai fajtákról, magyar borkülönlegességekről” szól, az augusztusi a könnyű fehérekről és a rozékról, az őszi a testesebb fehérekről és a könnyű vörösekről, az utolsó pedig az új borokról és a karácsonyra szánt nemes italokról.
Borszerdák 2010-ben:
• Június 30.: Hazai fajták, magyar borkülönlegességek
• Augusztus 25.: Könnyű fehér borok és rozék
• Szeptember 29.: Testes fehérborok, könnyű vörösek
• November 10.: Új borok, karácsonyi kóstolók
A menüverseny zsűrije:
• Buday Péter mesterszakács
• Benke László mesterszakács
• Kamocsay Ákos főborász – Hilltop Neszmély
• Illés Tamás marketing- és értékesítési vezető – Pannonhalmi Apátsági Pincészet
• Polgár Kata – Polgár Pince, Villány
• Dr. Niklai Ákos – Kárpátia Étterem
• Vrabel Krisztina – Dolce Vita
• Szatmári Nóra – Kulináris Világ
• Háber Erzsébet – Vidék íze
• Horváth Zoltán – Törzsasztal
• Zsupos Ildikó – Ízek és Érzések