Hogy a főzés lehetne egy külön tudományág, az valószínűleg eddig sem volt kérdéses, most viszont gyakorlatilag is megvalósul az ételkészítés egyetemi keretek közé költözése. A Harvard Egyetem ugyanis szeptembertől egy étel-fizika nevezetű tantárgyat indít, méghozzá a világ egyik legjobb séfjének tartott Ferran Adrià és más neves szakácsok részvételével. A kulináris tudományok oktatását Adrià annyira komolyan veszi, hogy még világhírű éttermét, az El Bullit is képes bezárni az egyetemi katedra miatt..
A 13 hetes kurzuson a diákok a séfek szemléltető előadásain kívül fizikát is fognak tanulni, valamint olyan laborokban vesznek részt, ahol az élelmiszerek fizikai tulajdonságait vizsgálják majd. Az oktatás keretei között megtanulhatók lesznek azok az új főzési technikák, amelyeket a séfek kísérleteztek ki, hogy minél egyedibb és újfajta ételeket készíthessenek. Ilyen például Adrià híres habja, amely légbuborékokat körülvevő vékony folyadékrétegekből áll össze.
A tantárgy kiötlői szerint, ha a diákok jobban megértik az ételek fizikai jellemzőit, akkor megtanulhatják hogyan is manipulálják azokat. A legtöbb új étel eddig ugyanis valamilyen véletlen vagy hiba miatt született, csakúgy mint sok tudományos felfedezés. "Minden főzés, ha jobban belegondolunk, valamilyen fizikai folyamatnak felel meg - mondta Otger Campas, a Harvard Egyetem egyik kutatója, aki segédkezett megszervezni a tantárgyat. - Ez a kurzus összehozza a főzést a tudománnyal."Ferran Adrià amúgy már korábban is tartott bemutatókat a Harvardon, amikor is dinnyecseppből készült "kaviárt" és sonkából kreált "tésztát" készített. Most azonban a séfek, azon kívül, hogy megoszthatják a tudásukat, új technológiákat is megismerhetnek az egyetemen, amely valószínűleg motiválhatja őket arra, hogy az éttermeket egyetemi katedrára cseréljék. Az egyetem munkatársai is kitörő örömmel fogadták a tantárgy létrejöttét, hiszen remek ételeket fogyaszthatnak majd egy-egy előadás végén.
A 13 hetes kurzuson a diákok a séfek szemléltető előadásain kívül fizikát is fognak tanulni, valamint olyan laborokban vesznek részt, ahol az élelmiszerek fizikai tulajdonságait vizsgálják majd. Az oktatás keretei között megtanulhatók lesznek azok az új főzési technikák, amelyeket a séfek kísérleteztek ki, hogy minél egyedibb és újfajta ételeket készíthessenek. Ilyen például Adrià híres habja, amely légbuborékokat körülvevő vékony folyadékrétegekből áll össze.
A tantárgy kiötlői szerint, ha a diákok jobban megértik az ételek fizikai jellemzőit, akkor megtanulhatják hogyan is manipulálják azokat. A legtöbb új étel eddig ugyanis valamilyen véletlen vagy hiba miatt született, csakúgy mint sok tudományos felfedezés. "Minden főzés, ha jobban belegondolunk, valamilyen fizikai folyamatnak felel meg - mondta Otger Campas, a Harvard Egyetem egyik kutatója, aki segédkezett megszervezni a tantárgyat. - Ez a kurzus összehozza a főzést a tudománnyal."Ferran Adrià amúgy már korábban is tartott bemutatókat a Harvardon, amikor is dinnyecseppből készült "kaviárt" és sonkából kreált "tésztát" készített. Most azonban a séfek, azon kívül, hogy megoszthatják a tudásukat, új technológiákat is megismerhetnek az egyetemen, amely valószínűleg motiválhatja őket arra, hogy az éttermeket egyetemi katedrára cseréljék. Az egyetem munkatársai is kitörő örömmel fogadták a tantárgy létrejöttét, hiszen remek ételeket fogyaszthatnak majd egy-egy előadás végén.