Itt vannak az első Kiváló Minőségű Sertéshúsok

Már hat vállalkozás szerezte meg az új, Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy használati jogát. Az új védjeggyel a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús magas minőségét kívánja garantálni. A védjegy használatának jogát olyan cégek kapják meg, amelyeket a bíráló bizottság erre alkalmasnak minősített, és számukra a VHT elnöke odaítélte a jogot.

Élőállat termelő cégek közül a Hage Zrt., a Göcsej Pig Kft. a Bold Agro Kft., vágó és feldolgozó vállalkozások közül pedig a  Hajdúhús 2000 Kft., valamint a Babati és Társa Kft. vehette át elsőként a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól (VHT) a három évre szóló terméktanúsítást. A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. termelőként és vágó vállalatként is elismerésre került.

„Bízunk benne, hogy az új védjegy bevezetésével, a tisztességes versenyfeltételek fenntartása mellett bővül majd a hazai piac és növekedésnek indul az itthon előállított sertéshús termékek aránya az üzletek polcain” – mondta Dr. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. „Szeretnénk elérni, hogy egyre több hazai húsipari vállalkozás kövesse a most KMS tanúsítást elnyert vállalkozások példáját és pályázzon a védjegy használatára” – tette hozzá a szervezet elnöke.

A védjegyről bővebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium a sertésstratégia részeként 2013-ban döntött arról, hogy létrehozza a Kiváló Magyar Sertéshús védjegyet, a védjegy mögött álló terméktanúsítási rendszer kidolgozásával és annak bevezetésével a VHT-t bízta meg. Az új védjegy létrehozásával a Minisztérium célja a hazai sertéshús mennyiségének növelése mellett, a minőségi magyar sertéshústermékek előtérbe helyezése.

A most átadott tanúsítások jól tükrözik a KMS vertikális tanúsítási rendszerét, ami azt jelenti, hogy az adott termék előállításának minden állomása (takarmány, sertéshizlaldák, vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek) sőt, az értékesítési pontok (kiskereskedelmi vagy vendéglátó ipari egységek) is az új védjegy szempontjai szerint tanúsítottak. Az új védjegy azt jelöli, hogy a sertéshús és húskészítmények Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmánnyal etetett sertésekből származnak, szigorú minőségbiztosítási és nyomonkövethetőségi szempontok szerint készültek és kiemelkedő élvezeti értékkel bírnak.

A KMS audit a termékek és az előállítás termékminőségi, élelmiszerbiztonsági, nyomon-követhetőségi, állatjóléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételeit vizsgálják, biztosítva ezzel az ellenőrzött minőséget a termék előállítása során. Ez a fogyasztóknak minőségi garanciát, a vállalkozásoknak pedig védelmet biztosít az illegális termékekkel szembeni küzdelemben.

Az auditálást egy szakmai bíráló bizottság végzi és a VHT elnöke hagyja jóvá, a VM pedig a használat jogszerűségét ellenjegyzi. A védjegyhasználati jog három évre szól.

Feldman Zsolt, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára korábban elmondta: a minőségtanúsítási rendszer célja, hogy a magyar sertéshúst ismertebbé tegye Magyarországon és külföldön, ezáltal, emelkedjen az országban előállított sertéshúsok és készítmények fogyasztása, így növekedhessen a hazai sertésállomány.

Mindenki jól jár

A KMS védjegy a sertéshúsok és sertéshús készítmények értékesítését is segíti, és lehetővé teszi a fogyasztóknak a minőség nyomon követését és a megkülönböztetést. A védjegyrendszerhez ingyenesen lehet csatlakozni, a költségeket a minisztérium a VHT-n keresztül, a sertésstratégia megvalósítására elkülönített keretből finanszírozza.

A védjegy használatát pályázat útján nyerhetik el a sertéshizlaló vállalkozások, őstermelők, vágóhidak, daraboló- és feldolgozóüzemek, kereskedelmi és vendéglátóipari egységek. Eddig 10-12 cégnél tartottak vizsgálatot az auditorok a VHT adatai szerint. A vizsgálatok biztosítják, hogy a termék a termékpálya minden szintjén megfelel az előírásoknak. Az idén több száz jelentkezőt várnak a védjegyhasználat jogára.

A védjegy használóit folyamatosan ellenőrzik, a bizonylatok mellett a helyszínen vizsgálják a tartást és a forgalmazást is.

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.