Chipsadó: nem Győrben bővíti gyárát a Chio

Ahogyan már piaci szereplők, a Chio Magyarország Kft. is új receptúrákkal válaszol a chipsadó bevezetésére – írja a Kisalföld. Az adó miatt az anyacég ugyanakkor úgy döntött, hogy a győri üzembe tervezett, munkahelyeket teremtő új gyártósor és -csarnok nem itt épül meg.

Már dolgozik a kormány a chipsadó szigorításán, január 1-jétől bővülhet az adóztatott nassok köre. A törvénymódosításra azért lehet szükség, mert a gyártók nagy része igyekszik úgy változtatni a termékek összetételét, hogy kikerüljenek az adófizetési kötelezettség alól, azaz a törvényi határérték alá próbálják csökkenteni az érintett élelmiszerek só-, cukor- és koffeintartalmát. Így ugyan egészségesebbek lehetnek a nassolnivalók, de jóval kevesebb lehet az idén 5 milliárdra, a következő években 30 milliárd forintra tervezett, adóból befolyó bevétel.
A Győrben üzemet működtető Chio Magyarország gazdasági okokból, s a fogyasztók bizalmának helyreállítása érdekében reformálja meg termékeinek receptjeit, s ez utóbbi a legfontosabb a vállalat számára. Óriási erkölcsi kár ért minket a chipsadó bejelentése óta, hiszen sokan és sokat hangsúlyozták az általunk is gyártott termékek egészségtelen voltát. Elsősorban a bizalmat szeretnénk helyreállítani azzal, hogy 1 százalék alá csökkentjük a sótartalmat, ami például a kenyér sótartalmának a fele.
Így senki sem mondhatja termékeinkre, hogy egészségtelen – mondta a lapnak Ágyai Szabó Gábor, a Chio Magyarország vállalati kapcsolatok és piackutatási koordinátora. A cégnél már folyamatban van az új receptek kidolgozása, az azok alapján készülő termékek 6–18 hónapon belül kerülhetnek a boltokba. Ha azonban tovább szigorítják a határértékeket, akkor a szakember szerint felesleges lehet a fejlesztői munka.
Az új adóról szóló törvény célja „a népegészségügyi szempontból nem hasznos élemiszerek visszaszorítása és az egészséges táplálkozás előmozdítása”. Ez alapján azt hihetnénk, hogy a receptek megreformálását pozitívumként értékeli a kormányzat, hiszen egészségesebbek lesznek a nassok. De nem ez történt, adóbevételre van szükség, ezért merült fel a határértékek szigorítása – vélekedett Ágyai Szabó Gábor. A Chio hazai vállalatának a győri üzembe tervezett fejlesztés miatt is nagy érvágás az adó: a megyeszékhelyen lévő gyár pattogatottkukorica-gyártósorral és mogyorót tartalmazó termékek gyártócsarnokával bővülhetett volna, de nagyrészt az adóbejelentés miatt az anyacég az előbbit Franciaországban, utóbbit pedig Ausztriában vagy Csehországban valósítja meg. A fejlesztés a meglévő 200 mellé további 30–45 főnek biztosított volna megélhetést Győrben.
A Chio termékei közül a sós magvak és burgonyachipsek sótartalma 1,2–1,7, a puffasztott snackeké 2 százalék. Ezt a bekeverés csökkentésével vagy különleges, apró szemcsés só különböző módszerekkel történő felhordásával csökkentik, a mesterséges ízfokozók használatára nem térnek vissza – tájékoztatott Ágyai Szabó Gábor. (A lisztből sütött termékeknél 3–4 százalék a sótartalom, ezt nem lehet csökkenteni, így azokat a régi recept szerint készítik.) Forrás: Agromonitor


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.