Orosháza és térségében, ahol a horizont nem a szomszéd tűzfalig, hanem az ég aljáig terjed, nyugalmas, természetközeli, de rendezvényekben gazdag turisztikai kínálatot talál az odalátogató. Mióta megalakult az Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület, és a város súlyos milliókat áldoz a rendezvényekre meg a Romániába is átnyúló marketingre, a vendégforgalom ugrásszerű növekedésnek indult. Az új, négycsillagos gyopárosfürdői Corvus szállóban húsvétra már jó előre elfogytak a szobák. (A szállót fedett folyosó köti össze a 22 medencés gyógy-, strand- és élményfürdővel). Gyopárosfürdő, az „Alföld gyöngye” már a 19. századtól ismert fürdőhely; a három tó és a 20 hektáros parkerdő ölelésében mára minden igényt kielégítő gyógy- és wellnesscentrummá nőtte ki magát. Gyógyvizével évi százezer rehabilitációs kezelést végeznek. 2004-ben 6000 négyzetméteren élményfürdő is létesült kül- és beltéri medencékkel, óriáscsúszdával, nyolckabinos szaunaparkkal. Most adják át a felújított Napsugár Szállót, és számos panzió, magánszállás is kínálja szolgáltatásait. A felújított régi víztoronyból (kiállítóhely és panorámakilátó egyben) szinte a Fehér-tói madárrezervátumig is ellátni: ide a szürkemarhaés rackajuhnyájakra kíváncsiak is szívesen ellátogatnak. A lovasélet nagybetűs fogalom Orosházán: a lóversenypályán zajlik az élet, évente több bemutatót tartanak, lovaglási lehetőséget kínálnak. A város sikerének titka talán a civil összefogás és az a parasztpolgári mentalitás, amely mindig is jellemezte települést. Orosházáról, ahol a két világháború között hét napi- és hetilap talált vevőre, és olvasó-színjátszó és gazdatovábbképző körök működtek, színes ismertetőt kaphatunk a helyi Szántó Kovács János Múzeum igazgatójától. Tőle tudható, hogy hajdan egy Pék nevű asztalosmester faragta a Parlament famunkáit, ma egy Asztalos nevű pékmester tartja fent az orosházi kenyér hagyományát. (Az itt aratott acélos búzából sütött orosházi kenyér ugyanis Bécsig is eljutott, sőt a párizsi világkiállításon díjat is nyert.) Errefelé ma is pirosra sült, ropogós héjú cipókban szolgálják fel a csülköt, ez a levesestányér is. Augusztus 19–20-án a VI. európai kenyérünnepen pedig a frissen sült kenyér illata belengi az egész várost. Idén újabb gasztronómiai rendezvényt indítanak útjára: június 5–7. között tartják meg az első libamájfesztivált, amelyen körítésként a folklórnak, a zenének és a lovasbemutatóknak is komoly szerep jut. Orosháza lépést tart az idővel, életében az agrárium mellett szerepet kapott az itt talált földgáz és kőolaj és a termálvízkincs révén a turizmus is. Sikeres pályázat után felépült a Gyopár Club Hotel és Konferencia-központ, céges rendezvények, edzőtáborok és családok részére ideális környezetben. Fakultatív programokra akár helyben (horgászás, lovaglás, biciklizés, vadászat), akár 25 kilométeres körzetben bőven adódik lehetőség.
Egy ugrásra innen, eredeti állapotában, gyönyörűen felújították az alföld mondhatni leghíresebb csárdáját. A Kondorosi csárda, amely 1884-ben már szerepelt a katonai térképeken, helytörténeti múzeum is, vendégfogadó és komplex turistaattrakcó: előtte a füves gyepen csikósok bemutatója zajlik, Tímár András szakács olimpiász ízes, hagyományos főztje mellé kiváló cigányzenekar adja a kíséretet. (Több díjat is begyűjtöttek már, köztük a Rozmaring-díjat is.) A mezőhegyesi Méntelep sem esik távol, hűsítő kirándulásra van lehetőség a szarvasi Arborétumba, élménygazdag látogatás Gyomaendrődre, az „alföldi Velencébe”. Szabadstrandok és a gyógyfürdő, a Hármas- Körös és a folyó számtalan városi és környéki holtága indokolja a jelzőt. A holtágak és ligeterdők a horgászok és vadászok paradicsomai. Múzeumok, emlékművek és templomok, valamint az innen származott híres alkotók jelzik a város gazdag múltját (Kner fivérek, Rózsahegyi Kálmán, Határ Győző, Kállai Ferenc).