Elhunyt a brit gasztronómia magyar reformere

Elhunyt Egon Ronay, a brit gasztronómia világhírű, magyar származású reformere és kérlelhetetlen kritikusa.

Egon Ronayt életének 95. évében, Berkshire grófságbeli otthonában, szombaton érte a halál, rövid betegség után. Ronay 1946-ban érkezett Londonba. Édesapjának több étterme volt a háború előtt Budapesten, és szakmai kapcsolatai révén elérte, hogy fia London szórakozó negyedének központjában, a Piccadillyn próbálhassa ki magát, étteremvezetőként - adta hírül az MTI.

Egon Ronay útja innen egyenesen vezetett hírnévhez. Szinte forradalmat csinált a háború utáni Nagy-Britannia igen szűkös, egyhangú gasztronómiájában, amikor nem sokkal érkezése után francia választékot kínáló saját éttermet nyitott a londoni Knightsbridge kerületben. A londoni éttermi világban ma már az egész világ jelen van, ám annak idején úttörő vállalkozás volt a franciás konyhájú étterem megnyitása még az előkelő - egyebek mellett a Harrods luxusáruházról közismert - városrészben is.

A brit gasztronómia igazi reformját azonban 1957-től indította útnak, amikor először kiadta éttermi kalauzát, az Egon Ronay Guide-ot. A következő évtizedekben a kiadvány a brit éttermi közönség bibliájává vált, és a Guide a laikus és a szakmai közvélemény szerint egyaránt meghatározó tényező lett egy-egy étterem sikerében vagy esetleges bukásában. Ronay kóstoló szakértői három évtizedig járták az éttermeket és a pubokat, soha még egy sört sem fogadtak el ingyen, viszont kíméletlen tárgyilagossággal tették közzé tapasztalataikat.

Az Egon Ronay Guide általános vélemény szerint alapvetően megváltoztatta a brit étkezési szokásokat, a kiadványokon nevelkedett generációk elődeiknél sokkal igényesebb, minőségre érzékenyebb étteremjárókká váltak.

Egon Ronay a kortárs brit konyhaművészet legnagyobb világsztárjait sem kímélte. Nemrégiben alaposan megrótta Gordon Ramsayt és Jamie Olivert, a Magyarországon is közismert két sztárséfet, akik - szerinte - "most már inkább üzletemberek, semmint szakácsok ... és már nem is olyan jók, mint korábban".

Egy ízben Bill Clinton volt amerikai elnököt is komoly feltűnést keltő bírálattal illette érkezési szokásaiért. Clinton és felesége, Hillary - a mai amerikai külügyminiszter - még 1997-ben Londonban járt hivatalos látogatáson, és vendéglátóikkal, Tony Blair akkor frissen megválasztott brit kormányfővel és nejével beültek egy Temze parti étterembe. Ronay a vacsora után - a The Sun című bulvárlap megbízásából - behatóan elemezte Clintonék és Blairék fogyasztását az étterem által közzétett számla alapján, s megállapította, hogy "amit az amerikai elnök összeevett, attól az én számban támadt kellemetlen utóíz".

A gasztronómiai szaktekintély szerint Clinton "úgy rendelt, mintha a vadnyugaton lenne ... felesége pedig úgy, mintha Arkansas valamelyik olcsó pizzériájába tért volna be..."

Egon Ronayt felesége és két leánya gyászolja.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.