Rónay Egon 1946-ban érkezett Angliába. Nagyapja szállodatulajdonos volt Pöstyénben, édesapja a háború előtti Budapest egyik legjelentősebb vendéglős üzletembere volt, szakmai segítségével nyitotta Rónay London központjában első éttermét. A 60-as években Fanny Cradock unszolására csapott fel étteremkritikusnak, és a BBC megbízásából hat éven keresztül látogatta a vidéki éttermeket, és írta róluk a cikkeket. A sikerektől felbuzdult Rónay 1957-ben brit étterem-útmutatót adott ki a „Michelin guide” mintájára. Névtelen inspektorok segítségével három évtizeden keresztül „működtette” a kézikönyvét, melyből harminc év alatt több mint egymillió példány kelt el Nagy-Britanniában. Nyolc éves megszakítás után, 2005-ben jelentkezett újra. Az „Egon Ronay's RAC Guide 2005 to the top 200 Restaurants in the UK” Michelin módra, csillagokkal osztályozta a legjobbnak tartott kétszáz brit éttermet. Rónay, aki étteremtulajdonos és havonta írt gasztronómia témájú tárcát a brit Times Online lapban. A legbefolyásosabb brit éttermi személyiségek közé tavaly októberben választották be, olyan társakkal, mint Roy Ackerman, Raymond Blanc, Heston Blumenthal, Jamie Oliver, Pierre Koffman, Gordon Ramsay és Rick Stein. Ennek ellenére nemrégiben Ramsayt és Olivert is komoly kritikával illette, mondván "most már inkább üzletemberek, mintsem szakácsok." (Foto: Ian Jones / Telegraph)