Elkezdődött a sörforradalom

A háztáji pálinka után a múlt héten a kisüzemi sörfőzés volt az egyik téma a Parlamentben. A képviselők adócsökkentést javasolnak.

A FIDESZ két interpelláló képviselőjét a Hírszerző információi szerint „a kis sörgyártók érdekvédelmi szervezete vette rá az interpellációra, arra hivatkozva, ha a kormány nem tesz valamit az érdekükben, el fognak vérezni a multinacionális söróriásokkal szemben”.

"Sörforradalom zajlik a világban, és ebben a kísérletezgető, kis sörfőzdék az élen járnak. Nem lenne jó, ha Magyarország ebből kimaradna" - mondta a Hírszerzőnek Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke - akinek saját üzeme van Miskolcon -, hogy szervezetük miért küzd a kisebb, zömében a helyi piacra termelő sörfőzdék helyzetének javításáért.

Horváth Zsolt, veszprémi képviselő interpellációjában rámutatott, hogy más európai országokhoz képest Magyarországon sokkal nehezebben boldogulnak a kisüzemi sörfőzdék. Ezekre a kis létszámban működő családi vállalkozásokra vonatkozó jövedéki és egyéb jogszabályok az elmúlt időszakban azonos követelményeket, adott esetben rendkívüli terheket róttak, mint a nagy tőkeerővel és létszámmal rendelkező sörgyárakra. Mindez nagyon nehéz helyzetbe hozta az hazai kisüzemi sörfőzdéket, ezen vállalkozások száma az utóbbi években a hatodára esett vissza.

A kezdeti, kedvező jogi és gazdasági körülmények között, az 19990-es években a hazai kisüzemi sörfőzdék száma meghaladta a háromszázat. Ma már alig ötven ilyen családi vállalkozás van az országban. Piaci részesedésük igen csekély, hiszen a hazai sörtermelés 0,1 százalékát teszi ki a kisüzemi főzdék terméke, ugyanakkor a turizmus és a vendéglátás tekintetében kimagasló a szerepük. A kisüzemi sörfőzdék sajátos technológiával általában egyedi ízesítésű sört állítanak elő. Fennmaradásuk, mely elengedhetetlen a hazai élelmiszeriparban csak akkor lehetséges, ha a rájuk nézve hátrányos jogi környezet megváltozik – hangzott elé az ülésen. Lezsák Sándor emlékeztetett, több uniós ország olyan jogi környezetet alakított ki, amelyben a fenti tevékenységet végzők is boldogulhatnak. Igen nagy a megbecsülésük, és sikeresnek mondhatók ezek a kis, nemzeti sörfőzdék például Németországban, Csehországban, ahol jelentős adókedvezményt biztosítanak ezeknek a vállalkozásoknak. Az Európai Unió irányelvei szerint a független kisüzemi sörfőzdéket adózás tekintetében kedvezmény illeti meg. Az uniós irányelv szerint, független kisüzemi sörfőzde az a sörfőzde, amely jogi és gazdasági szempontból független minden más sörfőzdétől, amely minden más telephelyétől fizikailag elkülönült telephelyet használ, s amely nem licencelv alapján működik. Dr. Horváth Zsolt nyomatékosította, azonnali kérdésük egyben segélykiáltás is. Mint mondta, napjainkban ezeket a kisüzemi sörfőzdéket már a megszűnés veszélye fenyegeti. A legfőbb veszélyforrást pedig a jelenleg a hatályban lévő bürokratikus és átgondolatlan jogszabályok jelentik. A szükségtelen jogszabályokat, adminisztrációs szabályzókat törölni kell – jelentette ki a honatya. Azt gondolom- tette hozzá Horváth Zsolt - hogy a nemzeti együttműködés kormányának programjával azonosan, erősíteni kell ezeket a hazai kis- és középvállalkozásokat, és rajtuk keresztül erősíteni kell a belföldi kereskedelmet, s az által pedig a munkahelyteremtést is, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy ezek a hazai kis- és középvállalkozások jelentik majd ezen a területen alapvetően a megoldást.

Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár válaszában hangsúlyozta, nem csak optimizmusa, de személyes meggyőződése is azt mondatja, szükség van ezen kisüzemi sörfőzdék fennmaradására, ezért a kormány is abban érdekelt, hogy támogassa őket. Az államtitkár megjegyezte, hozzá is eljutottak az ilyen vállalkozásokat képviselő érdekképviseleti szervek panaszai és már túl is vannak egy konzultáción. Úgy tűnik – mondta Szatmáry - hogy az adómérték csökkenésére vonatkozó, továbbá a bizonyos adminisztratív terhek könnyítésére vonatkozó javaslatok támogathatók. Ezeket a javaslatokat ezért be kell építeni a hazai adórendszerbe. Úgy gondolom, hogy igazából ezek a sörfőzdék hasonló intézményei a magyar élelmiszeriparnak, mint a pálinkafőzés, tehát innen kezdve biztosított, hogy kezdeményezésük megértő fülekre talált – zárta válaszát a nemzetgazdasági államtitkár. (forrás: Hírszerő, horvathzsolt.fidesz.hu)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.