Dr. Dencső Istvánné, az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály főosztályvezetője a FATOSZ-nak elmondta, hogy ilyen tájékoztatást nem adott ki a hatóság, nincs tudomásuk róla és nincs ilyen jogszabályi háttér, amely előírná, hogy a vállalkozási forma, falusi vendéglátók számára étkezés biztosítása esetében kötelező volna. Többször felmerült kérdésként, hogy például az átalányadózók esetében hogyan adjanak számlát az alkalmankénti étkeztetésről a falusi vendéglátók, miként járjanak el adózási szempontból. Dencső Istvánné felhívta a figyelmet, hogy az átalányadó (32000 Ft/szoba) kizárólag szállásadáshoz kapcsolódik, az étkeztetést külön be kell jelenteni az APEH-hoz. Ezt követően az ehhez a tevékenységhez köthető SZJ számmal állíthat ki számlát a vendéglátó. Adózást tekintve az önálló tevékenység végzésének szabályait alkalmazhatja, bevételi és költségnyilvántartást vezet, és a kettő különbözete adja a jövedelmet. Költség elszámolásánál a tevékenység érdekében felmerült, ahhoz életszerűen kapcsolódó költségeket lehet elszámolni, illetve a hatályos SZJA törvény mellékletében foglalt költségek jöhetnek szóba.
A FATOSZ a napokban hivatalos írásos állásfoglalást kér a fenti és további kérdésekről az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságától, melyet tagjainak közvetlenül megküld.
A FATOSZ a honlapján az adózási tudnivalókat bemutató menüpontot alakított ki, ahová a fenti kérdésekkel kapcsolatos tudnivalók folyamatosan felkerülnek.