Élvezze az ősz ajándékait hazai tájakon!

Nyakunkon az ősz, a szüret, a lekvárfőzés és a kirándulások ideje. A hazai tájak izgalmas programokkal, kiváló helyi ízekkel és látnivalókkal várják mindazokat, akik rászánnak egy hétvégét az ismerős vagy éppen ismeretlen vidékek felfedezésére. Az őszi szünet alkalmával akár többnapos országjárásra is indulhatunk.

A természet bőséggel ontja ilyenkor ajándékait: országszerte érik a szőlő, az alma, a kört e, a tök, ínycsiklandó fogásokat, finom borokat készítenek belőlük mindenfelé. A Magyar Turizmus Zrt. minden lehetséges eszközzel igyekszik felhívni a nagyközönség figyelmét a hazai borturizmus és gasztronómia különlegességeire és rendezvényeire.

Az őszi időszakban a főv árosban és környékén csakúgy, mint vidéken egymást érik a kulináris kalandozásra invitáló rendezvények. Az őszi gasztronómiai fesztiválokon az országot járva kóstolhatunk házilag töltött kolbászt, megízlelhetjük a legfinomabb balatoni halakat, kedvünkre válogathatunk a vadas, kemencében sült vagy éppen bioételek kínálatából, de megismerhetjük a lecsókészítés trükkjeit és a töklámpáskészítés fortélyait is, miközben az alapany agokból csemegézünk. Megszomjazni sem fogunk, hiszen az ősz a szür et, a jókedv, a mulatságok időszaka is, bármerre indulunk is útnak , az ország 22 borvidékén testes vöröseket, üde rozékat vagy gyümölcsös fehérborokat kínáló pincészetek, barátságos helyi fogadók várnak. A borünnepek és szür eti mulatságok széles palettája invitálja országszerte az isteni nedű kedvelőit, de a pálink a vagy a sör rajongói is megtalálják számításukat. Érdemes tehát ősszel is kimozdulni, és a hétv égék alkalmával, szabadidőnkben belekóstolni az ország éléskamrájába.

Tudjon meg többet az őszi bor- és gasztronómiai fesztiválokról aktuális programajánlóinkból, és böngésszen kedvezményes szállásajánlataink között a www.itthon.hu oldalon! Kellemes őszi borbarangolást és (gasztro) élményekkel teli utazást kívánunk!

Hazai ízelítő

Balaton

Mind a jellegzetes ételeknek, mind pedig a hozzá illő boroknak egyre több esemény, fesztivál, gasztronómiai ünnep igyekszik rangot adni a régióban – egyben kitűnő szórakozást, kikapcsolódást kínálva a vendégeknek. A Balatonnál ősszel sem áll meg az élet: októberben Tojásfesztivállal vár mindenkit Siófok, ezt követően pedig előbb Szigligeten a süllőnek, majd Tihanyban a látott halnak, a gardának szentelnek gasztronómiai ünnepet, ahol a látogatók kedvükre válogathatnak a finomságokból. A nyár ízeit pedig továbbra is megkóstolhatja bárki az ősszel is nyitva tartó balatoni termelői piacokon, ahol mindent megtalálhatunk a házilag készült kecskesajttól, juhsajttól kezdve egészen a kemencében sült finomságokig.

Észak-Alföld

Ingyenesen látogatható gasztronómiai rendezvények sokaságán mutatják be a már-már feledésbe merült ételeinket, a hozzájuk fűződő hagyományokat. Egy tányér szolnoki gulyás, egy adag nagydobosi sütőtök vagy egy kóstolónyi napkori mangalicakolbász „kedvéért” nem mindenki kerekedik útra, azonban a garantáltan különleges hangulat miatt érdemes részese lenni egy-egy múltidéző rendezvénynek. Ízelítőnek íme, néhány az idei őszi kínálatból.

A Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon szeptember közepén bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Nemcsak a bor, de a pálinka kedvelői is megtalálják kedvencüket, ha szeptember végén ellátogatnak a Szatmár-Beregi Szilvanapokra, az új pálinka ünnepére. Tarpán és Tivadaron ezen a hétvégén minden a szatmári szilváról és a belőle készült termékekről szól. A szilvalekvár mellett tájjellegű szilvás ételeket is főznek rézüstben.

A szatmári szilvalekvár vadon növő, biominőségű és különlegesen aromás szilvából (”nemtudom”szilva) készül, minden idegen anyag hozzátétele nélkül. Hosszan tartó, kíméletes sűrítéssel nyerik az utánozhatatlan tarpai szilvalekvárt.

Észak-Magyarország

Hazánk északi tájain, a hegyvidékeken és az erdőkben is kezdődik az ősz, az erdei gyümölcsök és szarvasgomba szedésének ideje. Igazi csemegét tartogat az ínyencek számára a XV. Szarvasgomba-vadászat Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben. A bükki erdők egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb fűszere a szarvasgomba, amelynek szezonja június közepétől február végéig tart. Más különlegességet is tartogat a régió számunkra, október első hétvégéjén az édes aszúk és száraz furmintok kedvelőinek a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokon a helyük, ahol a történelmi borvidék 27 településének szüreti felvonulását követően a Polgármesterek Bora szőlő- összeadási ceremóniáját is megtekinthetik a borvidék rajongói.

Dél-Alföld

A Dél-Alföld hungarikumai közé tartozik a kecskeméti fütyülős barackpálinka, a békési szilvapálinka, a makói hagyma, a kalocsai és a szegedi paprika, a csabai és a gyulai kolbász, a szegedi szalámi. Kalocsa neve mára már összeforrt az itt termelt, hungarikummá nyilvánított fűszerpaprikával. A Paprika Múzeum és a Paprika Ház helységeiben a világhírű fűszernövényünk múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg a látogatók. A szeptemberi Paprikás Ételek Főzőversenyén pedig megkóstolhatjuk, mi minden is készíthető paprikával. Baján járva ne hagyjuk ki a híres bajai halászlét, ami teljesen különbözik a szegeditől, de paprika ebben is van. A csabai kolbászt is mindenképp kóstoljuk meg, ha Békéscsabán járunk. Itt még a kerítés is kolbászból van, legalábbis az október végi Kolbászfesztivál idején, amikor több ezren gyúrják saját recept szerinti kolbászukat. Az igazi kulináris élvezetekhez és hangulathoz a helyi finomságok, köztük a pálinkák is hozzájárulnak. Kóstoljuk meg őket a Békési Szilvapálinka Út állomásain vagy a kecskeméti Zwack Múzeumban!

Nyugat-Dunántúl

Hagyományteremtő gasztronómiai esemény ősszel a Tökfesztivál több helyi településen: Őriszentpéteren, Szalafőn, Pityerszeren, Magyarszombatfán. Érdemes helyben megkóstolni a tökmagolajos ételeket, a dödöllét, elkortyolni nyugalomban egy pohár bort. Aki pedig inkább a szomját oltaná, arra kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés és házmester vár Győrben, ahol a borból és szódából kevert frissítő ital tiszteletére rendezik meg szeptember 21–23-án a nyolcadik Győri Fröccsnapokat.

Dél-Dunántúl

A gasztronómia elválaszthatatlan része a bor, amelyhez ennek a vidéknek két kézzel osztottak a jó adottságokból. A napsütés ízét valamennyi fajta hordozza, mégis, elsőként a csak e tájra jellemző borokat kóstolja meg: a szekszárdi kadarkát és bikavért, a villányi kékoportót, és a pécsi cirfandlit! A kóstolásra remek lehetőséget nyújt a Szekszárdi Szüreti Napok szeptember végén vagy a Villányi Vörösbor Fesztivál október első hétvégéjén. Ha pedig a kóstolás közben megéhezünk, érdemes kipróbálni egy igazi különlegességet, a geresdlaki gőzgombócot, amelynek saját fesztivált is szentelnek október közepén a régióban.

Budapest

Aki pedig valamiért nem tud elutazni, a fővárosban sem kell lemondania a jó borok élvezetéről.

A borkultúra fontos szereplője lett a főváros életének az elmúlt időben: sorra nyílnak a bárok, éttermek a bor és természetesen a pálinka főszereplésével a Ráday utcában, a Liszt Ferenc téren, a Hajós utcában vagy a Váci utca környékén. Emellett borfesztiválok, pincefesztiválok tarkítják a régió egyébként is színes programpalettáját. A borkedvelők és az édesszájúak idén ősszel is bizonyára a budai várban adnak egymásnak majd randevút, ahová a 21. Budavári Borfesztivál és az Édes Napok Fesztivál csábítja szeptemberben a látogatókat.

Készült a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.