Északi régió: eltérő térségek, jelentős turisztikai eredmények

Az elmúlt hónapokban tett erőfeszítések, az összefogás, a szervezetek, a vállalkozók együttes munkája jelentős eredményeket hozott az észak-magyarországi régió turizmusában.

Az előzetes adatok szerint - augusztusig - a régióba látogatott külföldi turisták - a tavalyi hasonló időszakot figyelembe véve - 10,1 százalékkal, a belföldiek 3,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el - mondta lapunknak Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ez főleg az európai uniós támogatással épített új, illetve a felújított szállodák nyitásának köszönhető. Egyébként ez a kedvező folyamat már tavaly elkezdődött, de az idén augusztusig a vendégéjszakák számában további növekedést eredményezett.

A szakember az is kiemelte, hogy 2012 első negyedévében, a tavalyi első három hónap eredményeit sikerült megtartani, viszont a nagyobb növekedést a július és az augusztus hozta meg a régióban. Januártól az esztendő nyolcadik hónapjáig a külföldi vendégéjszakák számában csak Budapest-Közép Duna vidék előzte meg Észak-Magyarországot. Ezek a turisták főleg Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából és Csehországból érkeztek. A belföldi vendégéjszakák száma ugyanakkor ebben az időszakban az országos átlagot múlta felül. Egyébként az idelátogatott turisták összesen egymillió 128 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ami kiemelkedő eredménynek számít. Ehhez jelentősen hozzájárultak a júliusi és az augusztusi adatok, melyekkel megelőzték a többi nyolc hazai turisztikai régiót.

Hidvéginé Molnár Judit arra is emlékeztetett, hogy az említett növekedés azonban nem volt jellemző az északi régió egészére vonatkozóan. Amikor a turisztikai fejlesztési koncepciót készítették, akkor a szakemberek a felmérések és a fejlettségük alapján a régión belül hat turisztikai térséget különítettek el. Ezek egyike a Nógrádi térség, amely a Világörökséghez tartozó Hollókővel és a listára felvett ipolytarnóci ősmaradványokkal vált híressé. A Gyöngyös-Mátra térség viszont a sokszínű, az aktív hegyvidéki turizmusra épít, ahol az utóbbi időben átadott három és négy csillagos hotelek jól szolgálják a vendégeket. Mindezeket pedig kedvezően egészítik ki a magán- és a falusi szálláshelyek. Az Eger és térsége Egerszalóktól Szilvásváradig, illetve Mezőkövesdig fogja át a turizmust. Sok a gyógyvizű fürdő és itt találni az északi régió leglátogatottabb városát Egert is. Emellett a jelentős hagyományokat ápoló falvak is turisztikai attrakciókat és szálláshelyeket szolgáltatnak. Így ez a térség idén is jól szolgálta az aktív turizmus minden részét.

A Miskolc-Bükk térségben Tapolcán találni Európa egyik legjelentősebb barlangfürdőjét. Emellett egyre jobban magára talál és több turisztikai rendezvényt is szerveztek 2012-ben Miskolcon, illetve Lillafüreden. Nemzeti kincsként emlegetik és egyre többen látogatják Bükkszentkeresztet, ahol Szabó Gyuri bácsi "a füves ember" tanácsokkal látja el a turistákat. A Tokaj-Zemplén térség ebben az évben is hazánk jó hírnevét hordozta. A történelmi tokaji borvidék neves nedüi, az épített örökség emlékei, az aktív turisztikai lehetőségek igazi színtereként látogatták ezt a vidéket. Az Aggtelek és környéke a Világörökség részeként ismert. Emellett az edelényi kastélysziget, továbbá a népi hagyományokkal rendelkező környező települések együttese hozta létre 2012-ben a História-völgyet, amely számtalan turisztikai attrakciót kínál.

A régiós marketing igazgatóság vezetője azt is megemlítette, hogy az egyes turisztikai térségekben nem mindenütt rendelkeznek többféle szolgáltatást nyújtó, korszerű szálláshelyekkel. A Nógrádi, a Tokaj-Zempléni és az Aggteleki térségben jellemző ez főként. Emiatt a jelenlegi adottságokhoz igazodva olyan turisztikai termékeket fejlesztenek, amelyekkel a jövőben növelhetik a magán- és a falusi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát. Ezzel is igyekeznek segíteni tervezők, a fejlesztők és a településvezetők munkáját, hogy milyen turisztikai újdonságokat valósítsanak meg a következő időszakban. Különösen fontosnak tartják a szomszédos országokkal való határ menti együttműködés erősítését. Miután az északi régió idegenforgalmi kínálata változatos, ezért a kommunikációban is mielőbb szeretnék megtalálni és a turisták felé közvetíteni a sokszínűség üzenetét. Ez pedig ebben Észak-Magyarországon az egészség megőrzését segítő szolgáltatások kínálata lehet. Ennek kiteljesítéséhez a gyógyfürdők, az aktív turizmusra szolgáló hegyvidéki környezet, a kiváló borok, a gyógynövények, a házilag készítendő egészséges helyi termékek mind hozzájárulhatnak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.