Az ágazat az Európai Unióban 600 ezer alkalmazottat foglalkoztat, napi 67 millió fogyasztója van, amelynek eredményeként évi 5,5 milliárd ételt szolgálnak fel, 22 milliárd euró éves forgalmat generálva. Így ez az ágazat ad minden négy nem otthon fogyasztott étkezésből egyet az Európai Unió területén. Magyarországon a közösségi étkeztetés 180 milliárd forint éves forgalmat jelent, mintegy 500 millió étel felszolgálásával 36 ezer alkalmazott munkáját biztosítva.
A tanácskozás fő témái voltak:
- A közétkeztetés hozzájárulása az elhízás elleni harchoz, az élelmiszer higiéniai és- biztonsági sztenderdek alakulása és az alkalmazkodás ezekhez.
- Az ágazatot érintő áfa Európai Uniós kezelése.
- Az ágazat európai szintű párbeszédében elfoglalandó munkaadói álláspont kialakítása.
- Az élelmiszer jelöléssel, élelmiszer allergiák kezelésével kapcsolatos kérdések.
- Jelenlegi és jövőbeni kihívások: élelmiszer árak, fenntarthatóság.