Hazánk a Római Birodalom határa

Hazánk két éve nyerte el a Duna-menti római Limes (ripa Pannonica) UNESCO Világörökségi nevezéséhez szükséges financiális alapot. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a fővárosban csütörtökön konferenciát rendezett, amelyen tájékoztatást adtak a megjelent építészeknek, önkormányzati és országgyűlési képviselőknek, valamint civil szervezetek képviselőinek arról, milyen intézkedéseket tettek eddig és milyen befolyása lesz a cím elnyerése a turizmusra. Munkatársunktól

„A Britanniai és a németországi limes szakaszok már elnyerték a világörökségi címet. Nekünk nagyon pontos munkát kell végeznünk, mert az UNESCO döntéshozói elvárják, hogy tudományos alapokon, objektív módon lehatárolt, és a jövőbeli állapotukat megőrző, fenntartható helyszíneket jelöljünk” - mondta köszöntő beszédében Tamás Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Balogh Tamás, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) főosztályvezetője előadásában részletesen kitért a Duna stratégiára és szólt a kulturális örökségvédelemről is, szólt arról is, hogy miért is kell a Dunát támogatni, amelynek életterünk minőségét megőrző szerepe kiemelkedő. „A Duna önmagában több országot érintő jellegének fogva  alkalmas arra, hogy tagállamok közötti, állami és civil szervezetek közötti együttműködést jelenítsen meg, katalizáljon” - mondja a főosztályvezető.

A limes-projekt az ókori határvonal által ma 20 állam területét érinti, számtalan őrtorony, táborhely, erődítmény található itt. Az egykori római határvonal szakaszai, amely országokon át vonul, különböző időpontokban kerülnek fel a világörökségi listára, ahol „A Római Birodalom határai” címen szerepelnek majd. A Hadrianus fal Észak-Angliában és az Antonius fal Skóciában, valamint a felsőgermániai-raetiai limes szakasz már elfogadott része a helyszínnek.

A magyarországi szakasz érdekessége, hogy a határvonal mentén - sokszor a mai utakkal megegyező nyomvonalon - futó római hadiút helye is több szakaszon ismert. A római limes magyarországi szakaszáról a Ripa Pannonica jelentőségéről és a nevezendő helyszínek kijelölésének folyamatáról (tudományos kutatás, hatósági egyeztetés) Visy Zsolt egyetemi tanár (Pécsi Tudományegyetem) beszélt.

Jankovich-Bésán Dénes igazgató (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) szerint helyszíni szemléket tartanak, folynak a szakmai egyeztetések. Már 33 településen 78 helyszínt elfogadtak, 25 településen 56 helyszín egyeztetésre vár, és 3 településen 8 helyszínen elutasították, hogy jelöljék őket. Véleménye szerint az önkormányzatok már most gondolkodhatnak arról, hogyan tudják majd ezeket bekapcsolni a turizmusba. A Duna menti községek jól járnak, a személyhajózás fejlesztésével gazdagodnak ők is - mondta lapunk munkatársának adott interjújában. 

A Danube Limes konferencián Dr. C. Sebastian Sommer, Hauptkonservator, Landesarchäologe (Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege, München) a limes világörökségi helyszíneinek hasznosítási lehetőségeiről szólt, és sok hasznos tanácsot adott a résztvevőknek.

A jelenlevők arra voltak kíváncsiak, mit tehetnek ők, érdeklődtek az esetleges kisajátítás menetéről is, és hogy tudnak ők segíteni.

Visy Zsolt professzor, a Magyar Limes Szövetség elnöke szerint egy olyan kulturális, (eladható) útvonalat kell kialakítanunk, amely a világ legnagyobb reklámját “megkapja”. Várhatóan milliós nagyságrendben várható az örökség-turisták megjelenése, ehhez kell megszervezni a fogadásukat és a programban levők egységes kiállását, megfelelő színvonalú attrakciók biztosítását. A program lezárása 2011. szeptember, tervezett benyújtási határideje 2012 január. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.